Hamas saldırısından kurtulanlar dava açtı

7 Ekim´de, Hamas saldırısının hedeflerinden biri olan Supernova Müzik Festivalinde hayatta kalanlar, İsrailli yetkililere karşı dava açtı. Söz konusu dava, sivillerin 7 Ekim saldırılarıyla bağlantılı olarak İsrailli yetkililere açtığı ilk dava.

Dünya
4 Ocak 2024 Perşembe

7 Ekim saldırılarında Hamas'ın hedeflerinden biri olan Supernova festivalinden kurtulan 42 kişi İsrail güvenlik güçlerine dava açtı. Saldırıda, festivalde bulunan 364 kişi hayatını kaybetmişti.

İç istihbarat servisi Şin Bet, İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail polisi ve İsrail ordusu aleyhine, ihmal suçlamasıyla açılan davada 200 milyon şekel (56 milyon dolar) tazminat talep edildi.

Dava dosyasına sunulan suç duyurusunda, "Ordu yetkililerinden, festivalden sorumlu olan komutana alanın boşaltılması için gidecek tek telefon birçok yaşamı kurtarabilir, içinde davacıların da olduğu yüzlerce kişiyi fiziksel ve mental hasarlardan koruyabilirdi. İhmal ve kötü yönetim düşünülenin çok ötesinde" dendi.

Dava dosyasında, festival katılımcılarına yönelik şiddet içeren suçlar işlendiği, bazılarının tecavüze uğradığı, bazılarınınsa canlı canlı yakıldığı öne sürüldü.

Davacı avukatları, sabah 6.30'dan öğlen 12'ye kadar devam eden olaylarda, bazı festival katılımcılarının cesetlerin altında saklanmak zorunda kaldıklarını belirtti.

42 festival katılımcısının açtığı davada, ordu yetkililerinin olaydan bir gün önce saldırı ihtimalini değerlendirdiklerine dikkat çekilirken, "6 Ekim'i 7 Ekim'e bağlayan gece, Gazze sınırındaki alışılmadık hareketlilikten dolayı en az iki değerlendirme toplantısı yapıldı. Biri gece yarısına yakın, diğeri de saldırıdan birkaç saat önce gece 3.00'te" ifadeleri kullandı.

Davacılar, güvenlik güçlerinin bir çatışma yaşanmasından endişe etmesine rağmen, festival alanının boşaltılmasına ilişkin herhangi bir talimat verilmemesine dikkat çekti.

Ayrıca festival alanında sadece 27 polis memurunun bulunduğu ve bunlardan hiçbirinin uzun namlulu silah taşımadığı iddiası da dava dosyasına giren detaylardan biri oldu.

Dava dosyasında uzman sıfatıyla görüşlerine yer verilen, emekli subay ve Avukat Shimon Buchbut "Herhangi bir mantıklı yetkilinin festivalin yapılmasına izin vermeyeceğini" belirtti. Buchbut, "Festival, Gazze Şeridi'nin çok yakınında düzenlendi. Gürültü, Gazze'den duyuluyordu ve festival katılımcıları bir terör saldırısı için kolay hedefti" dedi.

Kaynak: Independent Türkçe

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün