“İsrail, gemilerin Gazze´ye yardım götürmesine izin vermeye hazır”

İsrail´de görevi devreden Dışişleri Bakanı Eli Cohen; İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Hollanda´nın, derin deniz limanı bulunmayan Gazze kıyılarına doğrudan gemi çıkarabilecek ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Zafir REYTAN Dünya
4 Ocak 2024 Perşembe

Dışişleri Bakanı Eli Cohen, koalisyonun kurulması aşamasında yapılan güç paylaşımı anlaşmasının yerine getirilmesi amacıyla pazartesi günü ofisini Israel Katz'a devretmeye hazırlanırken, İsrail'in Gazze ile bağlantısını kesmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Cohen, Tel Aviv radyo istasyonu 103 FM'e yaptığı açıklamada “İsrail ile Gazze arasında tamamen bir kopukluk olmalı” dedi. Cohen, gelecekte İsrail'in, küçük kıyı şeridinin güvenlik kontrolünü elinde tutmasına rağmen bölgeye giden mallar için artık birincil aktarma merkezi olmaması gerektiğini belirtti.

İnsani yardımın ulaşımına yönelik alternatif seçenekler arasında, Mısır'ın Refah Sınır Kapısından karayolu geçişi (bu tür trafiği idare edecek şekilde genişletilecek) ve/veya Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden bölgeye kadar açılacak bir ‘deniz koridoru’ yer alacak.

Eli Cohen, kendisine Akdeniz koridoru sorulduğunda, “Hemen başlayabilir” yanıtını verdi. Cohen, yardımların İsrail üzerinden gönderimi yerine bu alternatifin gündeme alınması gerektiğini ima etti. Cohen yaptığı açıklamada, gemilerin yolda İsrail'e uğramadan doğrudan Gazze'ye gidebileceğini belirtti.

Planlar, Katz'ın geçen yıl yürüttüğü Enerji ve Altyapı Bakanı görevine geçmeye hazırlanan Cohen'in dahil olduğu birçok proje arasında yer alıyor. Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin 2026'nın başında hâlâ görevde olması durumunda, Cohen ve Katz, iki yıl içinde bir kez daha rol değiştirecek.

Netanyahu'nun göreve geldiği geçen yıl üzerinde anlaşmaya varılan güç paylaşımı planı, pazar günü hükümet tarafından resmen onaylandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün