Niyyətin hara, mənzilin ora

´Azerbaycan – Türkiye Yatırım Forumu´ 20-21 Aralık günlerinde Bakü´de gerçekleşti. Forumun açılışı, Haydar Aliyev Merkezinde yapıldı. Aynı anda üç farklı salonda yatırımla ilgili güzel paneller yapıldı. Finans, tarım, sağlık-turizm, sanayi-teknoloji, ticaret-lojistik ve enerji-inşaat ana başlıklarında altı farklı oturum yapıldı. Türk iş kadınlarının çok olması dikkat çekici olan başlıklardandı.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
4 Ocak 2024 Perşembe

Yılı kapatırken TÜİB ve Dünya Gazetesi’nin organizasyonu ile Bakü’deydim. İki gün boyunca verimli, yoğun bir iş gündemi ile Kafkaslardaki fırsatları deneyimleme şansım oldu. Bakü İstanbul’a iki saat mesafede, turistik, güzel ve sakin bir şehir. Trafik konusunda İstanbul ile yarışabilir. Ama Formula 1 yapılan cadde ve asfaltlarında İstanbul’dan çok daha ileride olduğu kesin.

Bakü’den sizlere selam getirmişem. Programın yoğunluğundan ‘old town’, eski Rus döneminden kalan yerleri görme vaktimiz olmadı ama sahil kenarı, Karabağ’da ele geçirilen savaş araçları, müzeler, binalar görülmeye değer yerlerden. Geniş caddeler, lüks oteller, mağazalar, eski ve yeni mimarinin karışımı ile görülmeye değer bir şehir. Rus restoranı Mari Vanna’ya gitme şansımız oldu havaalanına geçmeden önce. Hafta sonu kimlikle gidip gezmek için ideal. Türkçe konuşulduğu için adeta Ankara, Adana, Amasya. Son zamanlarda vergi ve kargo avantajı nedeni ile bizim e-ticaret platformlarından alışverişte patlama yaşanıyormuş.

Azerbaycan İhracatın ve Yatırımların Teşviki Ajansı (AZPROMO) ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) işbirliğinde düzenlenen ‘Azerbaycan – Türkiye Yatırım Forumu’ 20-21 Aralık günlerinde Bakü’de gerçekleşti.

Forumun açılışı, Bakü'nün modern mimari sembollerinden Haydar Aliyev Merkezi'nde yapıldı. Gerçekten güzel bir merkez. Aynı anda üç farklı salonda yatırımla ilgili güzel paneller yapıldı. Finans, tarım, sağlık-turizm, sanayi-teknoloji, ticaret-lojistik ve enerji-inşaat ana başlıklarında altı farklı oturum yapıldı. Türk iş kadınlarının çok olması dikkat çekici olan başlıklardandı. Kalabalık ise foruma olan yoğun ilginin göstergesiydi. Dünya Gazetesi akademisyenleri ve yazarları olarak katıldığımız heyetle birçok toplantıda değerli insanlarla tanıştık. Dönüşte Azeri pasaport görevlisi bana “sizi TV’lerden tanıyorum” dedi. Bizim taraftaki pasaport kontrolünde ise üniversiteden öğrencim ile karşılaştık. Dünya küçük olsa da Türk Dünyasının büyüklüğüne şahit oldum.

TC Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TC Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan Türkiye’den, Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Enerji Bakanı Perviş Şahbazov, Sağlık Bakanı Teymur Musayev ve Savunma Sanayi Bakanı Vugar Mustafayev Azerbaycan’dan katılan üst düzey isimlerdi.

Forumda TC Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın ticaret yollarına yaptığı vurgu önemliydi. "Karabağ'ın çok hızlı bir gelişme sağlamasını bekliyoruz. Zengezur Koridorunun açılmasıyla, Türkiye ile Nahçıvan üzerinden Azerbaycan'a kara yolu bağlantısı sağlanacaktır. Böylece Türkiye'den Uzak Doğu'ya Azerbaycan üzerinden hızlı taşımacılık hattının, Orta Koridorun çok daha işlek olması mümkün olacaktır.”

Bir gün önce iş insanlarının katılımı ile verilen davet gala yemeğindeki konuşmalarda ‘tek millet, iki devlet’ söyleminin anlamına şahitlik ettik. Yemekten önce bizim KOSGEB’in muadili Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı ziyareti vardı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomik Reform Analiz ve İletişim Merkezine de bir ziyaretimiz oldu. Burada Türk Devletleri Teşkilatı Üyelerine dair detaylı ekonomik analiz raporları da yer alıyor. Akademik çalışmaları da çok kıymetli. Katılmak isteyenler için makale davet yazıları sitelerinde mevcut.

Azerbaycan ile dış ticaretimiz 5,5 milyar dolar seviyesinde. Bu forumda 7 milyara çıkarılması görüşüldü. Ancak son yıllarda karşılıklı doğrudan yatırımlarda düşüş izleniyor. Turist sayıları da çok düşük, öğrenci sayısı fena değil. Hazar kıyıları ve Bakü başta olmak üzere turizmde çok ciddi fırsatlar var.

Azərbaycan Respublikasının İxracın və İnvestisiyaların Təşviqi Agentliyi – AZPROMO ve İqtisadi İslahatların Təhlili və Kommunikasiya Mərkəzi sayfalarında Azerbaycan yatırım fırsatları, ekonomisi ve bölge hakkında detaylı ve güncel bilgiler bulunabilir.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, dün Türkiye'den ve Azerbaycan'dan çok sayıda hükümet yetkilisi, bürokrat ve iş insanının katılımıyla düzenlenen ilk ‘Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu’ önümüzdeki yıllarda geleneksel bir hal alacak. Tüm paydaşların ilgisi bunu net olarak gösterdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün