´Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl´ Sergisi SSM´de Açıldı

Tuna SAYLAĞ Sanat
4 Ocak 2024 Perşembe

Sakıp Sabancı Müzesi’nin Türkiye resim sanatında önemli yeri olan sanatçılara yer veren monografik sergileri; geç Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl’ ile devam ediyor. ‘Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl, 28 Nisan tarihine kadar SSM’de ziyaret edilebilecek. Sergi, 1935’te ise ilk kişisel sergisini açan kadın sanatçı olan Melek Celâl’in hayatını ve sanatını konu ediniyor. Çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor. Müze, Cumhuriyet ideallerini yansıtan Melek Celâl’i, Cumhuriyet’in 100. yılında hatırlayarak, Türkiye’nin bu dönemin hayallerini de hatırlatıyor.

***

Voyeur

Decollage Art Space, 11 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında, Voyeur adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor. İzleyiciyi çeşitli sanatçılar tarafından yakalanan mahrem anlara bakmaya davet eden, özel ve kamusal alanlar arasındaki hassas çizgide gezinen multidisipliner sergi, açık çağrı sonucu seçilen sanatçıları bir araya getiriyor. Eserler bize insan mücadelesinin evrenselliğini ve sanatın görünen ile görünmeyen, bilinen ile saklı olan arasındaki boşluğu doldurma gücünü hatırlatıyor.

Sergide yer alan sanatçılar: Aleyna Işıklar, Asya Hasgül, Bilal Yiğit İnal, Burcu Panahi, Elif Saltık, Funa Alkan, Hilal Çınar, İlyas Arapğolu, Murat Şen, Nurdan Unus, Nurhan Avcı, Özge Enginöz, Pınar Yün

Maxim Vengerov ÇEV Sanat’ın 100. Yıl Cumhuriyet Konserinde

ÇEV Sanat’ın genç sanatçıları ve 21’inci yüzyılın en önemli keman virtüözü Maxim Vengerov’un birlikte sahne alacağı, 2024’ün ilk Cumhuriyet’in 100. yıl konseri, 8 Ocak akşamı Zorlu PSM’de Turkcell Sahnesinde gerçekleşiyor.

Ceyda Düvenci’nin sunuculuğunu üstlendiği konserde, genç sanatçılardan Bade Dastan, Arya Su Gülenç, Deniz Şensoy ve Sofiko Tchumbridze, Vengerov ile aynı sahneyi paylaşıyor; ÇEV Sanat Oda Orkestrası’nı ise ünlü maestro İbrahim Yazıcı yönetiyor. ÇEV Sanat’ın yetiştirdiği değerli müzisyen Prof. Utar Artun’un Cumhuriyet’in 100. yılı için bestelediği eserin prömiyerinin de gerçekleşeceği konserde, orkestrayı vakfın genç sanatçılarından Kerem Tuncer yönetiyor, Melis Sağlam da solist olarak yer alıyor. ÇEV Sanat Başkanı Berrin Yoleri’nin organize ettiği, KÜSAV Başkanı Çiğdem Simavi ve sosyal komite üyelerinin destek verdiği konserin biletleri ÇEV Sanat ve Passo’dan temin edilebilir.

***

AKMDE Lale Devri Bestekârları’

Osmanlı tarihinin barış, eğlence, zevk, yenileşme, reform gibi süreçlerinin başlangıcı olarak bilinen Lale Devri, 1718-1730’lu yıllar arasını kapsar. Sanat yönetmenliğini Ferruh Yarkın’ın yaptığı koro, 12 Ocak saat 19.00’da AKM’de bu devre ait eserlerden örnekler seslendirecek.

***

Kronos Quartetin 50. yaş kutlaması İş Sanatta

Klasik ve çağdaş müziğin öncü toplulukları arasında yer alan Kronos Quartet, bir araya gelişlerinin 50. yılını kutladıkları dünya turnesi kapsamında 16 Ocak’ta İş Kuleleri Salonu’nda seyircisiyle buluşacak.  David Harrington (keman), John Sherba (viyola), Hank Dutt (viyola) ve Paul Wianckodan (çello) oluşan Kronos Quartet, parlak ve uzun kariyerlerinde kendileri için bestelenmiş binden fazla eser var. Topluluk, cazdan tangoya, dönem müziklerinden, yirminci yüzyıl müziklerine uzanan geniş bir repertuvarın da sahibi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün