Mısır´da kalan az sayıdaki Yahudi ile hükümet arasında tarihi sinagog gerilimi

Kahire´deki tarihi sinagogun restorasyonu sırasında başlayan, yönetimle Mısır´ın küçük Yahudi toplumu arasındaki gerginlik devam ediyor.

Zafir REYTAN Dünya
27 Aralık 2023 Çarşamba

Kahire'nin tarihi Ben Ezra Sinagogu, bir yıl süren tadilat sonrası eylül ayında, Mısırlı yetkililer tarafından yeniden açılmış, Mısır'da kalan az sayıdaki Yahudi, yıllardır sinagogun bakımını üstlenmiş olmalarına rağmen alenen açılışa davet edilmemişti.

Şubat ayında Haaretz'in haberine göre, Kahire'deki bir Yahudi mezarlığında yapılan kazılar sırasında, bir geniza (kutsal oldukları için gömülemeyen metinlerin saklandığı yer) keşfedildi. Ancak kutsal metinlere, Yahudi Cemaati’nin itirazlarına rağmen yetkililer tarafından el konuldu.

Yahudi Cemaati Başkan Yardımcısı Sammy İbrahim, "Bir hahamın kazıya katılmasını beklemeyi reddettiler. Şikâyet ettik ama hiçbir geri dönüş olmadı. Metinler çürümek üzere bir depoya gitti” dedi.

Gerginlikler artmaya devam etti. Yahudi Cemaati sinagogu, Mısır hükümeti tarafından yenilenip turistlere açıldığından bu yana ilk kez geçtiğimiz hafta kullandı. Cemaat liderleri, Princeton Üniversitesi'nden bir grup profesör ve mezun bağışçılarla sinagogu gezdi.

İbrahim, Jewish Telegraphic Agency'e yaptığı açıklamada, “Bu durum, buranın kontrolünün hâlâ bizde olduğunu göstermekle ilgili” dedi.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed Issa'nın eylül ayında vurguladığı gibi, 1.200 yıllık sinagog Mısır'daki en önemli ve eski Yahudi ibadet yerlerinden biri. Ayrıca Kahire Geniza'sına ev sahipliği yapması ile ünlü.

Eylül ayındaki açılışa davet edilmemesini, Eski Eserler Bakanlığının açık bir ihmali olarak gören İbrahim; şimdi de bakanlığın, cemaatin yapıya ait mülkiyet hakkına saygı göstermediğinden endişe ediyor.

İbrahim’in şu anda sinagogu yöneten bakanlıktan sinagogun turistlere kapatılması ve topluluğun etkinliğinin özel olmasına izin verilmesi talebi reddedildi.

Sinagogun restorasyonu, yetkililere aynı zamanda Mısır'daki diğer üç tarihi sinagog üzerinde çalışma görevi veren Cumhurbaşkanı el-Sisi'nin doğrudan emri üzerine Mısır'ın Eski Eserler Kurumu tarafından finanse edildi. Diğer projelere henüz başlanmadı ancak 2020 yılında İskenderiye'deki Eliyahu Hanavi Sinagogu Mısır hükümeti tarafından yaklaşık 2,2 milyon dolar maliyetle yenilenmişti.

Mısır'da bu tür çalışmaların maliyetinin normalde yapıyla ilişkili azınlık topluluğu tarafından karşılanması gerekiyor ancak Mısır nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlarının aksine Mısır Yahudileri böyle bir fona sahip değiller. Bugün sayısı bir düzineden az olan Mısır'daki Yahudi Cemaatinin çoğu yaşlılardan oluşmaktadır.

Eski Eserler Bakanlığı'nın talebini yerine getirecek mali güçlerinin olmadığının bilincinde olan topluluk, destek için doğrudan iyi ilişkiler sürdürdüğü Cumhurbaşkanı Sisi ile iletişime geçti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün