Biden´dan Netanyahu´ya Gazze´deki sivilleri koruması için baskı

Janet MİTRANİ Dünya
27 Aralık 2023 Çarşamba

Biden, Netanyahu'ya Gazze'deki sivillerin korunması için baskı yaparken, 'aşamalı savaş' konusunu gündeme getirdi.

ABD Başkanı, Netanyahu'dan ateşkes yapmasını istemediğini belirtirken, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını yumuşatma çabalarının ardından, İsrailli lider buradaki duruşu için ABD'yi takdir ettiğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında cumartesi günkü uzun telefon konuşmasında Biden, İsrail'in Gazze'deki kara harekâtının ölçeğini küçültmesini isterken, savaşı durdurma konusunda herhangi bir talepte bulunmadı.

İkili arasındaki telefon görüşmesi, Washington’un BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in Hamas'a karşı savaşında hemen ateşkes ilan edilmesi gerektiğini reddetmesi ve karar metnini yumuşatma çabaları hakkında Netanyahu’nun memnuniyetini ifade etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Biden, Netanyahu ile 'uzun görüşme' olarak nitelendirdiği konuşmasının detaylarının çoğunu ‘özel’ olduğu için paylaşmayı reddetti. İsrail medyasına göre görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Biden sorulan bir soruya karşılık olarak, "Ateşkes talebinde bulunmadım" dedi.

Beyaz Saray'dan daha sonra yayınlanan açıklamada “İkili hedefleri ve aşamaları da dâhil olmak üzere İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtını tartıştılar” denildi. Açıklamada ayrıca, "Başkan, insani yardım operasyonunu destekleyenler de dâhil olmak üzere sivil nüfusun korunmasının kritik gerekliliğini ve sivillerin savaşın sürdüğü bölgelerden güvenli bir şekilde uzaklaşmalarına izin verilmesinin önemini vurguladı" ifadesi yer aldı.

Görüşmeyle ilgili Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail başbakanının ‘İsrail'in tüm hedeflerine ulaşılıncaya kadar savaşa devam edeceğini açıklığa kavuşturduğu’, bu hedeflerin de Hamas terör örgütünü yok etmek ve Filistinli teröristler tarafından Gazze’de tutulan tüm rehineleri evlerine geri getirmek olduğu ifade edildi. Açıklamada aynı zamanda, Washington’un ateşkes talep eden söylemleri konsey kararının dışında tutmak için uzun müzakereler yürütmesinin üzerine, Netanyahu'nun ‘ABD'nin Güvenlik Konseyindeki duruşu hakkında memnuniyetini dile getirdiği’ belirtildi.

Bunun yerine kararda, “Güvenli, engelsiz ve genişletilmiş insani erişimin acilen sağlanması ve çatışmaları sürdürülebilir bir şekilde durdurmak için gerekli koşulların yaratılması konusunda acil adımlar atılması” çağrısında bulunuluyor.

ABD, Hamas'ın operasyonlarına devam edecek şekilde ayakta kalmasını sağlayacak bir ateşkese karşı olduğunu söylüyor, zira terör örgütü İsrail'e 7 Ekim'de gerçekleştirdiği türde saldırılarına devam edeceğine yemin etmekte. 7 Ekim'de Hamas yaklaşık 1200 kişiyi katletmiş ve yaklaşık 240 kişiyi esir almıştı. Kurbanların çoğu sivildi.

Buna rağmen ABD, Gazze'de bildirilen ölü sayısına ilişkin uluslararası tepkinin arttığı bir ortamda ve büyük bir insani kriz sırasında, İsrail'e askeri harekâtının şiddetini azaltması ve neredeyse üç aydır süren hava ve kara harekâtından sonra yüksek yoğunluklu savaşlardan uzaklaşması için gittikçe artan bir şekilde baskı yapıyor. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken geçtiğimiz çarşamba, İsrail - Hamas savaşını ‘mümkün olduğu kadar çabuk’ sona erdirmenin önümüzdeki yıl için en yüksek öncelikli konu olduğunu söyledi.

Blinken açıklamasında, "Bu çatışmanın daha düşük yoğunluklu bir aşamaya geçmesi gerektiği -geçeceği- açıktır. Daha az sayıda kuvvetle daha hedefe yönelik operasyonlara bir geçiş görmeyi bekliyoruz ve istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün