WEB´DEN SEÇMELER

• Hamas - İsrail savaşının ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı şu sırada meçhul. Amerika ve Batı dünyasının İsrail´e ve ayrıca İran´ın ise Hamas´a siyasi ve askeri desteklerinin süreceğine kesin gözüyle bakılabilir. Buna mukabil başta İsrail´in iç politikasındaki gelişmelerin seyri ve bölgede Lübnan´ın ve bu ülkeye bağlı olarak Hizbullah´ın ve öteki ülkelerin durumu ve davranışları hakkında bir tahminde bulunmak şimdilik pek kolay değil. Sonuçta, üç aya yaklaşan Hamas - İsrail savaşında mevcut koşullar bugün için ufukta inandırıcı bir çözümün görünmediğini ortaya koyuyor. Bunun anlamı önümüzdeki belirsiz bir sürede bölgemizde daha pek çok masum sivilin, kadın, erkek ve çocuğunun kanlarının dökülmeye devam edeceği. Özdem Sanberk – www.t24.com.tr

İzak BARON Diğer
27 Aralık 2023 Çarşamba

•       Bu Haftanın “Takılanlar”ı

 

•       İsrail lobisinin gücü – HASAN GÖĞÜŞ

İsrail lobisinin son kurbanı Ankara’daki İsviçre Büyükelçisi Jean Daniel Ruch oldu. Adı geçen ile 1990’lı yılların ortalarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda aynı yıllarda görev yaptık. Jean Daniel zeki, girişken ve tipik İsviçrelilerin aksine hoş sohbet, sosyal ilişkilerde çok başarılı parlak bir diplomattır. Genç yaşta İsviçre’nin Belgrad büyükelçisi oldu. Merkez görevlerinden birinde Orta-Doğu konularına ilgisi nedeniyle bir ara İsviçre Dışişleri Bakanı Michele Calmy Rey’in Orta Doğu Özel Temsilcisi olarak görev yaptı. 2016-2021 arasında Tel Aviv’deki 5 yıl süren büyükelçiliğinden sonra aynı yıl Ankara’ya atandı. İki sene gibi kısa bir sürede neredeyse Türkiye’de ziyaret etmediği il kalmadı. Gittiği her yerde güler yüzü ve yumuşak tabiatıyla herkesin sevgisini kazandı. Cumhuriyetin 100.yılı dolayısıyla İsviçre’nin en ünlü müzisyenlerden birine özel bir beste yaptırdı.

Jean Daniel’in başarılı kariyeri Bern’in gözünden kaçmadı. Yaz aylarında Savunma Bakanlığı'nda yeni oluşturulan Güvenlik Politikalarından Sorumlu Devlet Sekreterliği görevine atandı. Ne olduysa bundan sonra oldu. İsrail lobisi düğmeye bastı. Eylül ayından itibaren İsviçre basınında İsrail’deki büyükelçilik görevi sırasında Jean Daniel Ruch’un Hamas’la ve Hizbullah’ın üst düzey yetkilileriyle görüşmeler yaptığına ilişkin ardı ardına yazılar çıktı. Özel yaşantısına dikkat etmediği iddiasıyla şantaja açık olduğu ileri sürüldü. Jean Daniel’in bu göreve atanmasının uygun olmadığı parlamenterler tarafından da dillendirilmeye başlayınca Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis baskılara daha fazla dayanamadı. Adı geçenin Devlet Sekreterliğine atanma kararı iptal edildi.

Büyükelçi Jean Daniel Ruch dün ülkesine dönmek üzere Ankara’dan ayrıldı. Önümüzdeki yıl haziran ayında da kendi isteğiyle emekli oluyor.

https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-gogus/israil-lobisinin-gucu,42815

 

•       Suudi-Fransız çözüm planı: Gazze’ye Arap barış gücü, Hamas liderleri Cezayir’e, Hamas-El Fetih ortak hükümeti

https://serbestiyet.com/dis-haber/suudi-fransiz-cozum-plani-gazzeye-arap-baris-gucu-hamas-liderleri-cezayire-hamas-el-fetih-ortak-hukumeti-151924/

 

•       ABD ve İsrail karşı karşıya mı geliyor? - SARP SİNAN HACIR

Netanyahu’nun desteği sonrası koltuğa oturan Trump, Kudüs'ü başkent olarak tanıdı ve Obama'nın kaldırdığı İran yaptırımlarını geri getirdi. Ancak bugün İsrail için bütün gücünü kullanan Yahudi lobisi, hem Trump’ı hem Netanyahu’yu lanetlemekten geri durmayacaktı. 2020’de Trump’a karşı doğrudan Biden’ı desteklediler. Hatta Cumhuriyetçi partiden bazı Yahudiler bile Biden’a destek açıkladı.

ABD’deki Trump karşıtı Yahudiler, Trump’ı ABD demokrasisine tehdit olarak gördükleri gibi Netanyahu’yu da İsrail demokrasisine tehdit olarak görüyorlardı. ABD’li demokratlar o dönemde Suriye ve Ukrayna’yla meşguldü. Netanyahu’nun saldırgan hareketleri yüzünden bir de İran’la uğraşmak istemiyorlardı.

Bu ayrım, Netanyahu’nun getirmeye çalıştığı yargı reformu sonrası tekrardan hareketlendi. Ancak bu sefer bir farklılık vardı. Trump döneminde İranlı komutan Kasım Süleymani’ye yapılan suikasta İsrail katkı sağlamamıştı. Bu nedenle Trump, kendisine 2016 seçimlerinde yardım etmesine rağmen Netanyahu’yla arası bozuldu. Hem seçim kampanyasına ciddi bağışlarda bulunan Yahudi iş adamı Sheldon Adelson da artık hayatta değildi. Yani kısacası, Netanyahu Trump’ın desteğini bile yitirmiş olabilir.

https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/abd-israil-karsi-karsiya-mi-geliyor-biden-netanyahu-duellosu-2152978

 

•       Hamas'la savaş, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kariyerini nasıl şekillendirebilir? - ASYA ROBİNS

İsrail'de geçtiğimiz haftalarda binlerce kişi hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü. Kasım ayı başında Netanyahu'nun evinin önünde toplanan göstericiler güvenlik bariyerlerini zorlayarak "Şimdi hapse" sloganları attı.

Ancak Netanyahu saldırılara ve rehine krizine ilişkin şimdiye kadar kişisel bir sorumluluk üstlenmedi.

Uzmanlar İsrail’de Netanyahu’ya destekte yaşanan düşüşün "benzeri görülmemiş" düzeyde olduğunu söylüyor.

İsrail Demokrasi Enstitüsü’nün geçtiğimiz Ekim ortasında yaptığı bir ankete göre hükümete güven oranı yüzde 18 ile son 20 yılın en düşük seviyesinde.

İsrail’in en popüler haber kanallarından Kanal 13'ün anketine yanıt verenlerin yüzde 76’sı ise Netanyahu’nun savaştan sonra veya hemen şimdi istifa etmesi gerektiğini düşünüyor.

İsrail’de erken seçim yapılması için Netanyahu’nun iktidar koalisyonundaki çoğunluğunu kaybetmesi veya hükümet ya da lideri olduğu Likud Partisi içinde anlaşmazlık yaşanması gerekiyor.

Ancak uzmanlar Netanyahu’nun halktan özür dilememesi ve sorumluluk almaması durumunda 2026'daki genel seçime kadar ülkedeki protesto dalgasının büyüyüp çok daha ciddi bir siyasi krize dönüşebileceğini söylüyor.

Gazeteci Joshua Leifer’e göre İsrail halkı, birbiriyle çelişkili olan ama paralel bir şekilde gelişen iki süreç yaşıyor.

"İlki halk arasında öfke, sağa doğru bir yönelme, savaşa destek ve İsrail ordusunun zaferi olarak kendisini gösteriyor" diyen Leifer şöyle devam ediyor:

"Öte yandan, uzun bir aradan sonra ilk kez iki devletli çözüm müzakerelerinde biraz canlanma yaşanıyor ve Netanyahu'nun önerdiği işgali yönetme modelinin başarısız olduğu ve İsraillileri savunmasız bıraktığı konusunda farkındalık oluşuyor. Bunlar bir anlamda yeni siyasal zeminin ortaya çıkan hatları."

Diğer taraftan Netanyahu'nun "cadı avı" diye nitelediği yolsuzluk davası iki aylık aradan sonra devam ediyor.

İsrail siyasetinde son altı yılın Netanyahu’nun yolsuzluk davası etrafında şekillendiğini belirten Leifer, "Netanyahu'nun devre dışı kalması durumunda gerçek meseleler hakkında konuşmak için bir fırsat doğacağını" söylüyor.

Gazze’de şimdiye kadar 18 binden fazla, İsrail’de ise bir günde 1200 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan Dr. Behar ise "Netanyahu’nun geriye bölünmüşlük, ölüm, vahşet ve ihtilaftan başka bir şey bırakacağını sanmıyorum. Filistin sorununa, İsrail toplumuna ve hatta küresel siyasete yönelik yıkıcı politikaları nedeniyle ise unutulmayacak" diyor.

https://www.bbc.com/turkce/articles/cp3l16r0m3po

 

•       Ufukta inandırıcı bir siyasi çözüm görünmeden Gazze'de akan kan durmaz – ÖZDEM SANBERK

ABD iki devletli çözüm konusunu şimdi gündeme yeniden getirdi. Takriben 25-30 yıl kadar önce ortaya atılan bu gerçekçi öneriye İsrail'de kimse sıcak bakmıyor. Başbakan Netanyahu'nun ideali, Filistin halkını Gazze'den ve mümkünse Batı yakasından da çıkarmak ve bu toprakları büyük İsrail sınırlarının içine dahil etmek. Nitekim İsrail'in iki devletli çözüm fikrini yıllardan beri hasır altı etmesinin temel sebebi biraz da bu. Hamas saldırısı, Suudi Arabistan ve tüm Arap dünyasının, ahiren imzalanan İbrahim anlaşmaları vesilesiyle tam da İsrail'i tanımaya hazırlanmakta olduğu bir sıraya denk geldi. Böylece o zamana kadar Batı kamu oyları ve ABD tarafından adeta unutulan iki devletli çözüm önerisi, Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim saldırısı ile canlanmış oldu. Netanyahu'nun Gazzelilere karşı sergilediği insafsız tutumun nedenlerinden biri de muhtemelen Hamas'ın iki devletli çözüm önerisine tekrar hayat vermesi. Ama savaşın ilerdeki haftalar ve aylarda alacağı şekle göre, İsrail kamuoyunda bu öneri etrafındaki olumsuz hava değişebilir. Aslında ABD Başkanı Biden'ın, Türkiye'nin ve hemen tüm Batılı devletlerin resmi görüşü de teorik olarak yeniden iki devletli çözüm önerisi lehinde şekillenmiş halde. Bu listeye tabi ki Filistin Başkanı Mahmut Abbas da dahil edilebilir. Ancak İsrail'de Netanyahu iktidarda kaldığı sürece iki devletli çözümün gerçekleşmeyeceği kesin.

Hamas - İsrail savaşının ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı şu sırada meçhul. Amerika ve Batı dünyasının İsrail'e ve ayrıca İran'ın ise Hamas'a siyasi ve askeri desteklerinin süreceğine kesin gözüyle bakılabilir. Buna mukabil başta İsrail'in iç politikasındaki gelişmelerin seyri ve bölgede Lübnan'ın ve bu ülkeye bağlı olarak Hizbullah'ın ve öteki ülkelerin durumu ve davranışları hakkında bir tahminde bulunmak şimdilik pek kolay değil. Sonuçta, üç aya yaklaşan Hamas - İsrail savaşında mevcut koşullar bugün için ufukta inandırıcı bir çözümün görünmediğini ortaya koyuyor. Bunun anlamı önümüzdeki belirsiz bir sürede bölgemizde daha pek çok masum sivilin, kadın, erkek ve çocuğunun kanlarının dökülmeye devam edeceği.

https://t24.com.tr/yazarlar/ozdem-sanberk/ufukta-inandirici-bir-siyasi-cozum-gorunmeden-gazze-de-akan-kan-durmaz,42761

 

•       Savaş El-Fetih ile Hamas arasındaki buzları eritmedi – HALİL MUSA

"Filistin Devlet Başkanı Danışmanı Mahmud El-Habbaş şunları söyledi:

"Hamas'a hesap sorulmadan bu savaş defteri kapanmayacak. Böyle olursa Filistin halkına karşı suçlu oluruz."

"Hamas liderleri dünyada masaya oturmadık hiçbir yetkili bırakmadı. Ancak Filistin halkının lideri, FKÖ'nün başı ve onun tek meşru temsilcisi olan Başkan Abbas'la temasa geçip ona danışma zahmetine girmediler. Hareket, örgütün liderliğini değiştirmek ve kontrol altına almak istiyor.

https://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/4742361-sava%C5%9F-el-fetih-ile-hamas-aras%C4%B1ndaki-buzlar%C4%B1-eritmedi

 

•       Hindistan’ın İsrail ikircikliği: Hızlı ve açık destekten ateşkes onayına - DUYGU ÇAĞLA BAYRAM

Yeni Delhi için İsrail-Filistin krizine büyük bir güç olarak yaklaşmak, Hindistan’ın uzun vadeli ulusal ve küresel çıkarları ve hedefleri bağlamında okunmalı. Orta Doğu’da bu, Yeni Delhi’nin ekonomik çıkarlarının korunmasını, enerjiye kesintisiz erişimin güvence altına alınmasını ve İran’a yaptırımlar, Irak’taki savaş, Libya ve Suriye’ye müdahaleler gibi gelecekte ortaya çıkabilecek aksaklık ve tehditlerin riskini azaltmayı gerektiriyor. Dolayısıyla İsrail yanlısı tutumun sürekliliği, eğer çatışma genişlerse kısa vadede, genişlese de genişlemese de uzun vadede, Hindistan’ın uzun vadeli ulusal ve küresel çıkarları ve hedeflerini baltalar ki böyle bir duruş ayrıca Yeni Delhi’nin bölgesel güçler ve Washington üzerindeki etkisini ve nüfuzunu artırma yeteneğini de sınırlıyor.

https://harici.com.tr/hindistanin-israil-ikircikligi-hizli-ve-acik-destekten-ateskes-onayina/

 

•       İsrail Batı’da Yaşayan Genç Yahudi Kuşakları Kaybedecek mi? – RALF ARDİTTİ

https://www.turkisrael.org.il/single-post/i%CC%87srail-bat%C4%B1-da-ya%C5%9Fayan-gen%C3%A7-yahudi-ku%C5%9Faklar%C4%B1-kaybedecek-mi

 

•       Ehud Olmert: Netanyahu İsrail için değil kendisi için savaşıyor

https://harici.com.tr/ehud-olmert-netanyahu-israil-icin-degil-kendi-icin-savasiyor/

 

•       Netanyahu Gazze'deki başarısızlığının ardından Lübnan'a yöneldi - HÜDA HÜSEYNİ

https://www.indyturk.com/node/683621/d%C3%BCnyadan-sesler/netanyahu-gazzedeki-ba%C5%9Far%C4%B1s%C4%B1zl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1n-ard%C4%B1ndan-l%C3%BCbnana-y%C3%B6neldi

 

•       Tel Aviv merkezli INSS: Putin’in Gazze yaklaşımı çok kutuplu dünya hedefinin parçası - Bat Chen Druyan Feldman/Arkady Mil-Man (Cansu Yiğit)

İsrail’in yarı resmi nitelikte ve askeri bürokrasinin görüşlerini yansıtan Tel Aviv Merkezli Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) Rusya’nın İsrail-Hamas savaşına bakışını ele alan bir analiz yayınladı. Analizin temel iddiası şu: Putin liderliğindeki Rusya’nın Gazze savaşını çok kutuplu dünyaya geçiş penceresinden görüyor. Bu pencereden bakıldığında Müslüman ülkeler dost, İsrail ise düşman olarak görülen Batı kampının bir parçası. Makale, “İsrail’in, mevcut dünya düzenini ihlal etmeye çalışan Rus politikasını şekillendiren pozisyonları anlaması gerektiğini” söylüyor.

https://harici.com.tr/putinin-gazze-yaklasimi-cok-kutuplu-dunya-hedefinin-parcasi/

 

•       Günümüzün Hannah Arendt’i, Rus Yahudi yazar Masha Gessen: Putin’in, İsrail’in ve Alman Yeşillerinin yutamadığı demir leblebi - YUNUS EMRE ERDÖLEN

 

https://serbestiyet.com/gunun-yazilari/gunumuzun-hannah-arendti-rus-yahudi-yazar-masha-gessen-putinin-israilin-ve-alman-yesillerin-yutamadigi-demir-leblebi-152179/

 

•       7 Ekim Gazze: Bundan Sonra Ne Olabilir? - ADNAN BOYNUKARA

İsrail yönetiminin, ABD’nin desteğini alarak, arkasına saklanarak yürüttüğü işgal politikalarıyla sonuç alma şansı yoktur. Gazze’de yaşayan insanları ‘şeytanlaştırmak’ için kendi vatandaşlarını dahi katleden mevcut yönetimi ciddi sorunlar bekliyor. İç kavgalar, işgal, demografik ve demokratik kriz, Yahudilik eksenli tartışmalar ve savaşta yaşanan kayıplar yeni dönemin en temel gündem maddeleri olacak. Kendi vatandaşlarına yabancılaşan köktendinci anlayışın güdümüne girmiş yönetici kadroların var olan sorunları çözmesi mümkün değil. Hem halkının barış ve çözüm çığlıklarına karşı kulaklarını kapatacaksın hem tüm argümanlarını inançlarından üreteceksin hem de demokrasiden bahsedeceksin. Hem kariyer planlaması için sivil katliamlara girişeceksin hem de konuşmadan diyalogdan ve çözümden bahsedeceksin. Bunları birlikte karşılama imkânı yok.

Dini olduğu değerlendirilen önermelerle, temel amacının Ortadoğu’da işgal faaliyetlerini sürdürmek olduğu bilinen İsrail, bölge ülkeleri için güvenlik sorunudur. Filistin sorunundan çok bölgenin ve dünyanın bir İsrail sorunu var. Çünkü İsrail hem Suriye, Lübnan ve Irak’ın tamamı ile Türkiye ve Arabistan’ın bir kısmının işgal edeceği topraklar olduğunu belirten haritalar paylaşıyor hem bu haritalara ilişkin dini argümanlar geliştiriyor hem de “kendini savunma hakkından” bahsediyor. Bölge ülkeleri açısından bu durum, bir varlık sorunudur. İsrail’in işlediği suçlara destek veren ve bu desteği dini argümanlara dayandıran tüm ülkelerin yöneticileri, medya temsilcileri, bahsettiğimiz anlayışın olası suçlarından da sorumlu olacaktır. Üretilen terör örgütlerine verilen destekler aracılığıyla bölgede yapılmak istenenin bu anlayışa zemin hazırlamak olduğunu herkes çok iyi biliyor. Ama unutulmaması gereken şey, İsrail ve yandaşları projeksiyonlar geliştirirken, bölge ülkeleri de boş durmaz. Meselenin özü; “Büyük bir savaşa mı büyük bir barışa mı” sorusuna verilecek cevapta gizli.

https://www.perspektif.online/7-ekim-gazze-bundan-sonra-ne-olabilir/

 

•       Deniz L. Ertuğ@DLeilaErtug

Profiline Türk bayrağı koyup Filistin diye ağlayan ve bana küfreden sözde milliyetçiler vatan sevgisi nedir? Bizim için bu surun komple Filistin'den de İsrail'den de değerli olmasıdır. Siz bunu anlayamazsınız. Siyasal İslamcılar sizden böyle bir beklentimiz yok zaten, daha milliyetçilik yüzyılına dahi gelemediniz siz.

•       Gabi Behiri@gbehiri

Hamas teror örgütü elindeki 3 yaşlı rehinenin olduğu bir video yayinladi. Aralarinda seker ve tansiyon hastasi olan var. Videonun çekildiği gun belli değil. Dolayisiyla bu kisiler hala hayatta mi o da belli degil. Hamas yeni bir ateşkes anlasmasi icin psikolojik savas uyguluyor.

https://twitter.com/gbehiri/status/1736813571105759378

 

•       Hayır, Gazze villaları şaka değil – AYŞE ÖZEK KARASU

İsrailli gayrimenkul şirketi Harey Zahav’ın Gazze kıyılarına villa çizimleri kondurduğu ilan, binlerce canın gittiği harabe yapıların önündeki grotesk haliyle uluslararası skandal boyutunda tepki çekince, şirket “şakaydı” dedi.

Hayır, şaka değil. Ultra sağcı yerleşimcilerin, Gazze’deki insanlık suçu biter bitmez kanlı topraklara yerleşmek için plan yaptıkları öteden beri biliniyor. Daha doğrusu, 7 Ekim’de savaşın başlamasıyla birlikte planları güncellediler. İş birlikçileri de Netanyahu hükümetinin aşırı dinci sağ kanadında; radikal yerleşimci geçmişten gelen Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotriç. Gazze’ye atom bombası atılması fikri gibi akıllara zarar çıkışlarda bulunan Miras Bakanı Amihay Eliyahu da Gazze’ye yerleşmenin ateşli savunucularından.

https://www.haberturk.com/ozel-icerikler/ayse-ozek-karasu/3647587-hayir-gazze-villalari-saka-degil

 

•       Aviva Klompas@AvivaKlompas

Bu hikayeyi daha önce anlatmıştım ama o kadar güzel ki tekrar anlatıyorum.

85 yaşındaki Yaffa Adar, Hamas esaretinde 49 gün boyunca kendi kendine Andrea Bocelli şarkısını söyleyerek hayatta kaldığını söyledi.

Ünlü İtalyan opera sanatçısı bunu öğrendi ve ona yazdığı bir mektup gönderdi:

"Keşke sana sarılabilseydim! Mütevazı sesimin, göklerden haksız yere aldığım bu büyük hediyenin bir gün bu kadar önemli olabileceğini gerçekten hiç düşünmezdim!

Sizin sözleriniz kadar değerli hiçbir ödül, hiçbir alkış, hiçbir onur ya da tanınma yoktur, sizi temin ederim ki asla unutmayacağım.” ❤️

https://twitter.com/AvivaKlompas/status/1737988866399756340

 

•       Aviva Klompas@AvivaKlompas

Ivanka Trump ve Jared Kushner Güney İsrail’de Kfar Azza’da yıkıntılarında

📷Noam Moskowitz

https://twitter.com/AvivaKlompas/status/1737847731459436994

 

•       Jared Kushner@jaredkushner

Ivanka ve ben şahitlik etmek için İsrail'e gittik.

7 Ekim'deki barbarca ve tarif edilemez eylemlerin kalıcı etkilerini kendi gözlerinizle görmek önemli.

Bazıları hala Gazze'de olmak üzere, kaçırılanların aileleriyle görüştük. Zorlu sorunlara kalıcı çözümler üretmeye kararlı birçok siyasi liderle görüştük. Kararlılık, güven, pragmatizm ve yaratıcılık ile daha önce düşünülmeyenler başarılabilir.

Barış, refah, saygı ve anlayış koalisyonunun galip gelmesi ve insanlık için parlak ve heyecan verici bir gelecek yaratması için dua edeceğiz.

https://twitter.com/jaredkushner/status/1737934902849343928

 

•       ABD'de sinagog saldırısı planlayan gence kitap inceleme cezası

NBC'ye bağlı WKYC'nin bildirdiğine göre 13 yaşındaki çocuk cuma günü tüm suçlamalar için "doğru" dedi (yargılanan çocukların suçu kabul etme şekli).

Bunun üzerine bir aile mahkemesi hakimi, II. Dünya Savaşı sırasında binlerce Yahudi'yi kurtaran İsviçreli diplomat Carl Lutz hakkında bir kitap incelemesi yazmasını emrederek alışılmadık bir ceza verdi.

Lutz'un Yahudi Macar aileler için diplomatik koruma mektupları yazarak 62 binden fazla Macar Yahudisini kurtardığı düşünülüyor.

https://www.indyturk.com/node/683381/d%C3%BCnya/abdde-sinagog-sald%C4%B1r%C4%B1s%C4%B1-planlayan-gence-kitap-inceleme-cezas%C4%B1

 

•       StandWithUs@StandWithUs

Şu anda #Israel da bulunan Jerry Seinfeld, 7 Ekim #Hamas katliamından sağ kurtulanları ziyaret ediyor. Dayanışmayı ve desteği göstermenin ne güzel bir yolu. 🇮🇱💙 @JerrySeinfeld 

📷 : @sheba_medical

https://twitter.com/StandWithUs/status/1738402548699271385

 

•       İsrailli yetkililer bana ne dedi? - THOMAS L. FRİEDMAN

Kişisel düzeyde, İsrail’e karşı Hamas’ın yanında yer alan öğrencilerin ve ilericilerin sanki Yahudi halkının kendi kaderini tayin etme ya da kendilerine atalarından kalan toprakların herhangi bir kısmında meşru müdafaa hakkı yokmuş gibi verdiği tepki karşısında dehşete düştüm ki bu tepkilerin bir kısmı İsrail’in misillemesinden bile önce geldi. Bu tepki aynı zamanda İsrail’in tüm kusurlarına rağmen bugün mezun olan doktorların neredeyse yarısının Arap veya Dürzi olduğu çok kültürlü bir toplum olduğunu da hesaba katmıyor. Veya Hamas’ın muhaliflere veya LGBTQ bireylere tolerans göstermeyen, militan, kendini Yahudi devletini yeryüzünden silmeye adamış İslamcı bir örgüt olduğu gerçeğini.

Dolayısıyla İsrail hükümetinin Holokost’tan bu yana Yahudilere yönelik en kötü katliamın ardından karşı karşıya kaldığı korkunç seçimleri anlıyorum. Ancak tam da Singh’in Mumbai terör saldırısına verdiği benzersiz tepkiyi yakından takip ettiğim için, İsrail’in çok daha hedefe yönelik, tamamen tasarlanmış bir tepki vermesini hemen savundum. Bu harekata “Rehinelerimizi Kurtarın Operasyonu” adı verilmeli ve çocukları, büyükanne ve büyükbabaları kaçıranları yakalayıp öldürmeye odaklanılmalıydı. Bunu her ebeveyn anlayacaktır.

Ancak Binyamin Netanyahu hükümeti bunun yerine hemen Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ifadesiyle Hamas’ı “yeryüzünden silip süpürme” planına girişti. İsrail Gazze’nin askeri kontrolünü ele geçirmeye kendini adayıp daha ilk üç haftada İsrail’in maruz kaldığından çok daha fazla yıkıma yol açtı ve üç kattan fazla sivil kaybına neden oldu. Nüfus bazında nispi bir operasyon kabaca Amerika Birleşik Devletleri’nin bir gecede Meksika’nın yarısını işgal etmeye karar vermesine yakındır. Netanyahu’ya göre İsrail’in planı “Hamas’ın askeri ve idari yeteneklerini yok etmek ve rehineleri eve getirmek amacıyla uzun ve zorlu bir savaş” olacak.

Hepsinden öte, Netanyahu’ya pek güven duyulmazken İsrail böylesine karmaşık bir operasyonu nasıl yönetecek? Netanyahu Hamas’ın sürpriz saldırısını görememenin sorumlusu olarak İsrail askeri istihbarat başkanlarını ve Şin Bet’i işaret etti ve kendisini herhangi bir suçlamadan muaf tuttu. Bir gün sonra öfkeli İsrail halkı, başbakanı savaş zamanında çalışma arkadaşlarına yönelik suçlamalarını geri çekmeye zorladı. Ama Netanyahu istediği hasarı vermişti bir kere.

Netanyahu’nun karşısında kendisini destekleyen bir rakip takım yok. Bunun yerine başbakanlarının yanlış giden her şeyle ilgili olarak kendilerini suçlayacak, doğru giden her şeyin tüm övgüsünü ise kendisi alacak kadar düşük karakterli bir kişi olduğunu bilmelerine rağmen, uzun vadeli zor seçimler yapmaları beklenen insanlardan oluşan bir rakip takım var.

Özetle sevgili okur, İsrail’in neden Hamas’ı yok etmesi gerektiğine ve böylece komşularını da böyle bir şeyi akıllarından bile geçirmekten caydırmaya inandığını anlıyorum. Ancak Washington’un görüşü, İsrail liderliğinin kazanmak için geçerli bir planının veya bu krizin stresi ve karmaşıklığıyla baş edebilecek bir liderin olmadığı yönünde. İsrail’in şunu bilmesi gerek ki müttefiki Amerika’nın Gazze’de ucu açık bir askeri operasyonda kitlesel sivil kayıplarına karşı toleransı sınırsız değil. Aslında bu toleransın sınırına yaklaşıyor dahi olabiliriz.

https://gazeteoksijen.com/turning-points/israilli-yetkililer-bana-ne-dedi-197631

 

•       İsrail-Filistin Sorununa Bir Çözüm Önerisi: Türkiye’nin Garantörlük Teklifi - MESUT ÖZCAN, SONER DOĞAN

https://www.orsam.org.tr/tr/israil-filistin-sorununa-bir-cozum-onerisi-turkiyenin-garantorluk-teklifi/

 

•       Albert Bourla@AlbertBourla

1943 yılının Mart ayında Naziler, memleketim Selanik'teki Yahudileri Auschwitz-Birkenau'ya sürmeye başladı. Yüzyıllardır bu şehrin hayatına damgasını vuran bu gelişen Yahudi cemaatinin yaklaşık %95'i yok edildi. Çok gecikmiş olsa da Selanik'teki Holokost Müzesi bu trajediyi fark ederek nihayet gerçeğe dönüşüyor. Özellikle dünyada antisemitizmin yükselişe geçtiği bir dönemde bunun önemini kişisel olarak derinden hissediyorum. Bu müze, Holokost sırasında Yunanistan'da ve Avrupa'da -benimki de dahil- ailelerin başına gelenlerin önemli bir hatırlatıcısı olacak.

https://www.ekathimerini.com/culture/1227753/holocaust-museumin-thessaloniki-gets-approval/

htts://twitter.com/AlbertBourla/status/1738185697838674079

 

•       Mazi Melesa Pilip – YELDA YAEL PENSO

htts://www.turkisrael.org.il/single-post/mazi-melesa-pilip

 

•       Osmanlı Yahudi Toplumunun Nabzı: Yahudi Basını Ladino ve İbranice Süreli Yayınlar – SİREN BORA

https://www.academia.edu/111838899/OSMANLI_YAHUD%C4%B0_TOPLUMUNUN_NABZI_YAHUD%C4%B0_BASINI_LAD%C4%B0NO_VE_%C4%B0BRAN%C4%B0CE_S%C3%9CREL%C4%B0_YAYINLAR

 

•       İzmir Yahudi Basınına İlişkin Kısa Değerlendirme – SİREN BORA

https://www.academia.edu/111839161/%C4%B0ZM%C4%B0R_YAHUD%C4%B0_BASININA_%C4%B0L%C4%B0%C5%9EK%C4%B0N_KISA_DE%C4%9EERLEND%C4%B0RME

 

•       İstanbul Apartmanları@istanbulyapilar

1903 yapımlı eski Haydarpaşa Yahudi Okulu binası. Bugünlerde sanat atölyesi ve kahveci olarak kullanılıyor .

•       Bryan Kirschen@LadinoLinguist

#OneHundredSaturdays (58) otur burada: ebeveynlerin çocuklarını komşularına göndermenin çeşitli yolları vardı; Çocuklar, her ikisi de Türkçe olan otur burada (buraya otur) veya alikobeni (beni tut) derken ne istediklerini asla bilmiyorlardı ve tıpkı teneme aki #Ladino gibi başvurdular.

•       İHD-Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon@irkciliga_karsi

2023 yılında Yahudiler ırkçı söylemlerin ana hedefi oldu. Üsküdar Amerikan Lisesi ve Hisar Okullarında Nazi Marşı söylendi. Maçka Parkı’nda Nazi buluşması düzenlendi. İsrailli siviller üzerinden sosyal medyada Yahudilere karşı nefret söylemi dolaşıma sokuldu.

Yahudiler insan dışılaştırılmaya çalışıldı, 6 milyon Yahudi’nin hayatını kaybettiği Yahudi Soykırımı meşrulaştırıldı. Soykırımdan hayatta kalan Yahudilerin torunlarının da soykırımdan geçirilmesi istendi. Hitler’e övgüler dizildi.

AKP’li meclis üyesi “Hitler’i rahmetle anıyorum” sözlerini dile getirdi. Yeni Akit yalan haber yayarak Türkiyeli bütün Yahudilerin İsrail’e askerlik yaptığını iddia etti. Filistin yanlısı eylemlerde Yahudilerin toplu katliamı için çağrılar yapıldı.

“Yahudilere ölüm”, “Yahudi avı başlasın”, “Yahudi kanı bize helal” gibi sözler içeren afişler duvarlara asıldı. Doktor olduğu söylenen Yahudi düşmanı bir grup Balat’taki Or Ahayim Musevi Hastanesi önünde kırmızı boyalı önlükleri ile “kanlı önlük” eylemi yaptı.

https://twitter.com/irkciliga_karsi/status/1737102979340341712

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün