ABD´de Temsilciler Meclisi´nde MIT ve Harvard başkanlarına istifa çağrısı

Temsilciler Meclisi´nde kampüslerindeki antisemitizmle mücadele ile ilgili yaptıkları açıklamalarındaki yetersizlik nedeniyle istifa etmeye çağrılmaları konusunda yapılan oylamada 125 adet Demokrat Partili temsilci ´hayır´ oyu verdi.

Rakela PALOMBO Dünya
20 Aralık 2023 Çarşamba

Kongre'deki ifadeleri sırasında kampüslerinde Yahudilerin soykırıma uğramasına yönelik çağrılar adına okullarının harekete geçip geçmeyecekleri sorusuna net bir şekilde cevap vermeyen Harvard ve MIT’nin başkanlarından görevlerinden istifa etmelerini istedi.

Geçtiğimiz çarşamba günü yapılan oylamada 303 vekil olumlu, 126 vekil olumsuz ve 3 vekil çekimser oy kullandı. Biri hariç olumsuz oyların tamamı, yedisi Yahudi olan Demokrat Partili temsilcilerden geldi. Çekimser üç oy da yine Demokrat Partili temsilcilerden toplandı. Cumhuriyetçi Partili temsilcilerden gelen tek olumsuz oy, Kentucky’den Thomas Massie’ye ait oldu.

Teklifi meclise taşıyan, kurulun en güçlü üçüncü Cumhuriyetçisi olarak bilinen, New York’lu temsilci Elise Stefanik idi. Stefanik, geçen hafta üniversite kampüslerinde Yahudi soykırımı çağrısında bulunan kişiler hakkında neler yapacakları ile ilgili Harvard, MIT ve Penn üniversitelerinin rektörlerini kurulda sorgulamıştı. Sorgunun kurula taşınmasının iki destekçi ortağı, New Jersey’den Josh Gottheimer ve Florida’dan Jared Moskowitz adlı Yahudi ve Demokrat Partili temsilciler olmuştu.

Penn Üniversitesi Rektörü Liz Magill, sorgulamanın ardından istifa etmiş, kuruldaki yeni oylama da diğer iki üniversitenin başkanlarının da istifa etmeleri gerekliliği konusunda gerçekleşmişti.

Harvard Başkanı Claudine Gay oturumdaki sözleri için özür dilemiş, hafta başında yapılan oldukça uzun bir toplantı sonrasında Harvard Yönetim Kurulu Gay’in görevine devam ettirilmesi kararını açıklamıştı. MIT’nin yönetim kurulu da, üniversitelerinin başında ve kendisi de bir Yahudi olan Sally Kornbluth’a desteklerinin tam olduğunu söylemişti. Yahudi Demokratların bir kısmı, teklifi samimi bulmadıklarını, Stefanik’in başka yerlerde antisemitizm aramak yerine kendi partisi içerisindeki antisemitizmle yüzleşmesi gerektiğini düşündüklerini paylaştı.

Maryland’den Jamie Raskin, öneriye olumsuz oy veren yedi Yahudi Demokrat Partili arasındaydı. Raskin, ABD eski Başkanı Trump’ın en büyük destekçilerinden Stefanik’i hedef alarak, kendisini Yahudilerin yok olmalarını isteyen, soykırımı inkar eden ve tanınmış bir antisemit olan Nick Fuentes ile Trump’ın ilişkisini asla kınamamakla suçlamıştı. Raskin, geçtiğimiz çarşamba X platformunda, “Temsilci Stefanik’ten hala ciddi bir cevap bekliyorum. Cumhuriyetçi Parti’deki zehirli antisemitizmi ve Trump’ın Mar-a-Lago’da yemek davetine katılan ve sıkça Yahudi katliamı çağrısında bulunan Nick Fuentes’i kınamayı düşünüyor musunuz?” diye bir mesaj da yayınlamıştı.

Bağlayıcılığı bulunmayan oylamaya katılan diğer Yahudi temsilciler, içeriğe katıldıkları halde bu şekilde sadece manasız politik bir sahtekarlığa katkıda bulunduklarını düşündüklerini belirttiler.

Öneriye olumlu oy veren North Carolina’dan Kathy Manning, bu şekilde bağlayıcılığı olmayan çözüm önerilerindense, konuyu yasalaştırmak gerektiğini belirtti. Manning daha önce Stefanik’i yazdığı bir mektuptaki bazı kısımları kopyalamakla suçlamış, oylamadan önce kurula yönelik yaptığı konuşmada, “Anlamsız çözümler ile antisemitizmin altında yatan sorunları hiçe saymaya niyetim yok. Kısa sürede çöpe gidecek saçma çözümlere değil, gerçek ve etkili yaptırımlara ihtiyacımız var,” demişti. Stefanik ise öneriye destek vermeyen Demokratları topa tutarak cevap verdi ve o da X platformunda, “Koridorun her iki tarafındakiler de kararlılıkla Yahudilerin yanında durarak, üniversite kampüslerindeki antisemitizmi ve Harvard, MIT ile Penn üniversiteleri rektörlerinin geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi Eğitim ve İş Gücü Komitesi kurulu karşısında verdikleri ahlaksız ifadeleri kınıyorlar. Tüm dünya bunu izliyor. 128 Demokrat Partili temsilcinin kampüslerdeki antisemitizmi ve üniversite rektörlerinin içler acısı ve iğrenç ifadelerini kınamaya karşı oy vermesi hem hayal kırıklığına uğratıcı hem de gerçekleri göz önüne seren bir hareket olmuştur” diye bir mesaj yayınladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün