Blinken´den Kızılhaç´: "Gazze´deki rehinelere erişim izni verilmeli"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kızılhaç komitesi başkanı ile görüşmesinde Gazze´deki rehinelere erişim izni verilmesi gerektiğini vurguladı.

Janet MİTRANİ Dünya
13 Aralık 2023 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanlığından geçtiğimiz cumartesi yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Antony Blinken Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC), insani yardım kuruluşunun Gazze Şeridindeki rehineleri ziyaret etmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamaya göre Blinken, geçtiğimiz perşembe ICRC Başkanı Mirjana Spoljaric Egger ile görüşmesinde Gazze'deki İsrail ile Hamas çatışması sırasında ICRC'nin sağladığı insani müdahalenin önemini vurguladı.

Açıklamada, Blinken ile Spoljaric'in "sivilleri koruma çabalarını artırma ve Gazze genelinde insani yardım akışını genişletme girişimlerini görüştükleri" ve Amerikalı diplomatın Kızılhaç'a "sivillere hayat kurtarıcı yardım ve koruma sağladığı için" övgüde bulunduğu ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken'ın aynı zamanda, Hamas ve diğer Filistinli örgütlerinin ölümcül 7 Ekim saldırısı sırasında kaçırdıkları tüm rehinelerin hemen serbest bırakılması çağrısını yinelediğini ve Kızılhaç Komitesinin kalan rehinelere erişimine izin verilmesi gerekliliğinin altını çizdiğini belirtti.

Kızılhaç'tan görüşme ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

ICRC, Gazze'de tutulan rehinelerin iyi olduklarından emin olmak, ilaçlarını ulaştırmak ve aileleriyle görüştürmek amacıyla yetkisi uyarınca onlara erişebilmek için neden daha fazla baskı yapmadığı konusunda İsrail ve diğer ülkelerden yoğun eleştiri alıyor.

İsrail haber ajansı Kan’a göre rehine Doron Steinbrecher'ın anne ve babası, geçtiğimiz hafta kızlarına günlük alması gereken ilaçları ulaştırma konusunda yardımcı olabileceklerine inandıkları ICRC temsilcileri tarafından arandı. Ancak, bildirildiğine göre ICRC temsilcileri bu konuda yardım etmek yerine onları azarladı ve Filistinlilerin çektikleri acılardan bahsettiler.

Aktarıldığına göre ICRC temsilcileri, "Filistin tarafını düşünün; Filistinliler için durumlar zor, bombalanıyorlar," ifadelerinde bulundu.

İsrail'in Kan ajansının haberi ve Blinken'ın Spoljaric ile görüşmesi, ICRC Başkanı’nın geçtiğimiz haftanın başlarında Gazze’deki sivillerin korunmasına çağrıda bulunduğu ve bölgedeki insani acıların "dayanılmaz" olduğunu açıkladığı Gazze ziyaretinden sonra gerçekleşti.

Spoljaric X platformundaki paylaşımında, "Gazze'de sivillerin gidecek güvenli yerlerinin olmaması kabul edilemez; bir de askeri kuşatma devam ettiğinden şu anda yeterli insani müdahale de mümkün olamıyor" yorumunda bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün