“Hava saldırılarında ölenlerin yüzde 61´i sivil”

Dünya
13 Aralık 2023 Çarşamba

İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre, Gazze'ye yönelik hava saldırılarında ölenlerin yüzde 61'ini siviller oluşturuyor.

Haaretz gazetesi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava bombardımanları sivil kayıplar açısından son on yılların en ayrım gözetmeksizin yapılan saldırısı.

Haaretz'in araştırmasına göre Gazze'ye yönelik daha önceki üç harekât sırasındaki 10 yılda (2012-22 dönemi) sivil ölümleri, hava saldırılarında ölenlerin toplamına oranla yüzde 40 civarında seyretti. Bu rakam bu yılın başında gerçekleştirilen iki operasyonda yüzde 33'e geriledi.

Binyamin Netanyahu hükümeti karşıtı bir yayın çizgisine sahip olan Haaretz'in "eşi benzeri görülmemiş ölümler" olarak nitelendirdiği operasyonun ilk üç haftasında toplam ölümler içindeki sivillerin oranı yüzde 61'e yükseldi.

Araştırmada, "İsrail'le uluslararası dayanışma ifadelerinin azalması sonrası, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Gazze Şeridi'nde masum sivillerin öldürülmesine ilişkin artan eleştiriler de duyulmaya başlandı" denildi. Gazete, araştırma haberini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Buradan çıkan genel sonuç, sivillerin yoğun bir şekilde öldürülmesinin İsrail'in güvenliğine hiçbir katkı sağlamadığı gibi, güvenliğin daha da zayıflatılmasının temellerini attığıdır. Evlerinin yıkıntıları arasından ve ailelerini kaybetmiş olarak çıkacak olan Gazzeliler, hiçbir güvenlik düzenlemesinin dayanamayacağı bir intikam peşinde koşacaklardır."

The New York Times de Gazze'de sivillerin öldürülme oranının ABD'nin Irak, Afganistan ve Suriye'deki saldırılarından daha yüksek olduğunu belirten bir haberi okurları ile paylaşmıştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bini aştığını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün