Avrupa´da antisemitizmin yükselişi konusunda parmaklar Rusya´yı gösteriyor

Paris´te Yahudilerin ikamet ettiği dairelerin bulunduğu binalara ve Berlin´de Yahudi bir kadının oturduğu bir binaya, Davud´un Yıldızı boyanması, akıllara Nazi dönemini getirdi. Fransız yetkililer ise bu tip suçların sorumlusu olarak Rusya´yı işaret etti.

Dünya
6 Aralık 2023 Çarşamba

Fransız kolluk kuvvetlerine göre, söz konusu saldırılar Güncel Güvenilir Haberler (Recent Reliable News-GGH) adlı bir Rus haber sitesinin Davud’un Yıldızı ile işaretlenmiş bina fotoğraflarını paylaşmasından sonra yayılmaya başladı. Fransa’nın yabancı kaynaklı dijital girişimleri takip etmekle görevli birimi VIGINUM, haber viral hale gelerek yayılmasından sonra kısa süre içinde, X platformunda binden fazla sahte hesap üzerinden 2500’den fazla paylaşım yapıldığını bildirdi.

Tahrik odaklı bir internet sitesi olduğu görülen GGH, haziran ayında Batı Avrupa’da ‘sahte kopya’ (doppelganger) olarak adlandırılan yapay bir bilgi ağı sistemi ve Rus bilgisayar korsanları tarafından kullanılan bir internet siteleri topluluğu olarak ifşa edilmişti.

GGH ve benzeri siteler, popüler haber kanalları ve devletlerin resmi haber yayınladıkları diğer siteleri taklit ederek, Rusya lehine haberler yayınlıyor.

Geçtiğimiz ay Fransa Dışişleri Bakanlığı, “VIGINUM bu sahte hesapların neredeyse tümünün, GGH adlı ağa bağlı olduğundan emin. Fransa, Paris’in 10. semtinde üzeri Davud’un Yıldızı’nın grafitisiyle boyanmış binaların fotoğraflarını üretmesi ve yapay şekilde viral yayılımını sağlaması sebebiyle bu Rus ağını şiddetle kınamaktadır,” şeklinde bir basın bildirisi yayınladı.

İsrail-Hamas savaşıyla Avrupa’da hızla tırmanan antisemitizmin kaynağı hakkında yapılan araştırmalar zaten gergin olan ortamı alevlendiren durumların çoğunda Rusya’nın parmağı olduğunu gösteriyor. Konunun uzmanları Soğuk Savaş döneminden beri Rusya’nın gizli servislerinin Batı’daki her türlü kaos ve kutuplaşmayı kışkırtmayı gelenek haline getirdiklerini belirtiyor.

Araştırmalarının devam ettiğini belirten Fransız yetkililer, şüphelerine rağmen suçun tamamen Rus hükümeti destekli kişiler tarafından işlendiğini kanıtlayarak emin olacak kadar bilgiye sahip olmadıklarını da ekledi. Ellerindeki bilgilere göre, grafitilerden sorumlu olmaları suçuyla göz altına alınan iki kişinin Moldovyalı olduklarını ve telefonda Rusça konuştukları bir kişiden aldıkları talimat sonrası binalara Davud’un Yıldızı sembolünü çizdikleri belirtildi. Moldovya’nın resmi dili Romence olmasına rağmen, geçmişte Sovyetler Birliği’ne bağlı pek çok ülkenin vatandaşı gibi, halkın çoğu Rusçayı kullanıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün