“Hamas katliamı Pesah´ın ilk akşamı olacaktı”

Hamas´ın katliamı ilk başta Pesah´ın ilk akşamı için planladığı belirtildi. Planlanan saldırı, İsrail´in istihbarat alması üzerine iptal edilmiş. Ayrıca İsrail istihbaratının 7 Ekim´den yaklaşık bir ay önce kitlesel bir istilanın planlarını ortaya çıkardığı, fakat üst düzey subayların ayrıntılı planlar içeren bu raporu ciddiye almadığı iddia edildi.

Janet MİTRANİ Dünya
29 Kasım 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz cumartesi İsrail'in Kanal 12 haber ajansı tarafından yayınlanan haberde, Hamas'ın 7 Ekim sınır ötesi katliamını ilk olarak Pesah akşamı için planlamış olduğu fakat İsrail alarm seviyesini artırınca saldırıyı iptal ettiği belirtildi. 

Kanal 12'nin İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) 8200 Sinyal İstihbarat Biriminden bahsettiği haberine göre İsrail, bu yılın 5 Nisan tarihine denk gelen Pesah'ta düzenlenecek bir saldırının ilk belirtilerini yakalayınca, alarm seviyesini yükseltmişti. Bu durum Hamas'ın saldırıyı iptal etmesine ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin olayı yanlış alarm olarak değerlendirmesine yol açmıştı. 

Aynı habere göre de bu girişimden sonraki dönemde, Hamas, içinde İsrail muhbirleri olduğundan şüphelenerek, iç güvenliğini arttırmış ve örgüt üyelerinin çoğunun sonraki planlardan ve saldırının yeni zamanlamasından habersiz kalmasını sağlamıştı. 

Yahudilerin Simha Tora bayramı olan 7 Ekim sabahı, İsrail şehirlerine atılan binlerce roket saldırısı altında, 3000 civarı militan Gazze Şeridinden kara, hava ve deniz yoluyla İsrail sınırını geçerek, 1200 civarı kişiyi öldürmüş, her yaştan 240'tan fazla sivili esir almıştı. O tarihten şimdiye kadar ise, Katar öncülüğündeki bir anlaşmanın parçası olarak, 26 kadın ve çocukla birlikte 15 yabancı ülke vatandaşı dahil olmak üzere, bazı rehineler serbest bırakıldı. 

Planlanmış olan Pesah saldırısı hakkındaki açıklama, IDF istihbaratının geçtiğimiz ay olası bir işgale ilişkin ortaya çıkardığı birkaç saldırı planı açıklamasının ardından geldi. Bunların arasında Gazze sınırında görevli gözetleme askerleri tarafından sunulan ve Hamas'ın 7 Ekim tarihinin üç ay öncesindeki sıra dışı eğitim tatbikatlarının ayrıntılarını içeren raporlar bulunuyordu. 

8200 sinyal istihbarat birimi, söylendiğine göre, 7 Ekim katliamının öncesinde üst düzey yetkilileri Hamas'ın İsrail'e yönelik son derece organize ve titizlikle planlanmış bir kitlesel işgal hazırlığında olduğu konusunda uyarmış, fakat endişelerinin "hayal ürünü" olduğu cevabını almışlardı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün