İsrail-Hamas 4 gün sürecek ateşkese başladı

İsrail-Hamas çatışmasında ateşkes cuma sabahı erken saatlerde başladı ve en az dört gün sürecek. Her iki taraf da önce kadın ve çocukları serbest bırakacak.

Dünya
24 Kasım 2023 Cuma

Ateşkes sürecinde Hamas, 7 Ekim'de kendisi ve diğer militanlar tarafından kaçırılan yaklaşık 240 rehineden ilk etapta 50'sini serbest bırakma sözü verdi. İsrail de 150 Filistinli mahkûmu serbest bırakacağını açıkladı. Her iki taraf da önce kadın ve çocuk rehineleri takas edeceklerini duyururken İsrail, serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesin bir gün daha uzatılacağını ifade etti.

Rehineler için ateşkes anlaşmasına, Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuk yaptığı, haftalar süren yoğun müzakereler sonucunda varıldı.

Katar Dışişleri Bakanlığı ‘‘İsrailli rehinelerden aynı ailelerden kadın ve çocuklardan oluşan 13 kişilik grup saat 17.00'de serbest bırakılacak’’ dedi.

İsrailli yetkililer, Hamas'la rehine anlaşmasının garantörü olan ABD, Mısır ve Katar'a Kızıl Haç'ın Hamas’ın elindeki rehinelerle görüşmesi gerektiğini belirtti.Mısırlı bir yetkili perşembe günü, teröristlerin Kızıl Haç temsilcilerinin Gazze'de tutulan rehineleri ziyaret etmelerine izin vermeyi reddettiğini ve yalnızca durumları hakkında bilgi vermeye istekli olduğunu açıkladı.

İsrail, ateşkes sona erdiğinde saldırılarına devam etmeye kararlı olduğunu ifade etti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, askerlere verdikleri molanın kısa süreceğini ve savaşın en az iki ay daha yoğun bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün