Elektrikli araçta alternatifler artıyor

Türkiye pazarı her geçen gün yeni elektrikli araç firma ve modellerinin kendini gösterdiği bir pazar haline geldi. Yeni markalar yeni açılan showroom´ları üzerinden satışa başlarken, tanıdığımız markalar da yeni elektrikli modellerini piyasaya sunuyorlar.

Daver Eskenazi Yaşam
8 Kasım 2023 Çarşamba

BYD (Build Your Dreams) geçtiğimiz aylarda yaptığı tanıtımın ardından showroomlarını açarak satışa başladı. Dünyanın lider elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD geçtiğimiz aylarda "Bugün, Yarın, Daima" mottosuyla Türkiye'ye giriş yaptı. Çinli markanın satışa sunduğu ilk modeli olan C SUV Atto modelini en üst donanıma sahip Design paketi ile 1590 bin TL ile alıcılarını bekliyor. Sportif tasarımıyla ön plana çıkan araç Wltp’ye göre 420 kilometre menzil sunuyor. E-Şarj iş birliği ile ilk 1500 müşteri, 31 Ocak 2024 tarihine kadar istasyonlarda yüzde 20 indirimli şarjdan faydalanabilecekler.

Araçta bulunan enerji paylaşım sistemi VtoL ile kullanıcılar 3.3 kW ile elektrikli cihazları çalıştırabilecekler. DC şarjda yüzde 30-80 arasını 29 dakikada şarj edilebilen araçta, Eco, Normal ve Sport olmak üzere üç farklı sürüş modu bulunmakta.

JEEP’in ilk modeli

Jeep markası da Türkiye’de ilk elektrikli modeli Avenger’ı satışa sundu. Geçen sene piyasaya çıkan araç uzun bir süre sonra 1.563.750 TL fiyat ile satışta. B SUV boyutundaki araç 54 kWh batarya kapasitesi sahip. Verilerine göre 550 kilometreye kadar menzil sunabilen araç 115 kW (156 bg) motor gücüne ve 260 Nm torka sahip. 100 kW Dc şarj desteği yüzde 20-80 arası 24 dakika şarj süresi olan araç Summit donanım paketi ile satışta.

Elektrikli araç dünyasında uzun süredir dile getirilen, 25 bin Euro fiyat aralığında üretilmesi beklenen, düşük fiyatlı yeni Tesla modeli, Elon Musk’ın Berlin fabrikası ziyaretinde dile getirmesi ile Giga Berlin’de üretilebileceği olasıklarını ön plana çıkardı. Söz konusu Berlin fabrikasından çıkan her modelin ülkemize vergilerden dolayı diğer Avrupa dışı ülkelerde üretilen araçlardan daha uyguna geleceği anlamına geliyor. Bu karar potansiyel alıcıları da büyük bir beklentiye sokuyor.

Şarj firmalarından 100.yıl kutlaması

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 29 Ekim’de birçok şarj firması ücretsiz şarj hizmeti sundu. Bazı firmaların sunduğu, üç gün süren ücretsiz şarj ile kullanıcılar araçlarını ücretsiz ve sınırsız şekilde şarj etme fırsatı buldu. Birçok elektrikli araç grupları 29 Ekim’de toplanarak hem tanışma hemde konvoy oluşturup Cumhuriyet'in 100. yılını kutladılar. Togg kullanıcıları Yavuz Sultan Selim Köprüsünde toplanıp konvoy yaparken, Tesla kullanıcıları Bağdat Caddesi üzerinde konvoy ile geçiş yaptılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün