Ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletlerin (BM) başını çektiği ve insani yardım kuruluşlarının yer aldığı Kuruluşlar Arası Daimi Komite (IASC), Gazze acil insani ateşkes çağrısı yaptı.

Dünya
8 Kasım 2023 Çarşamba

IASC’nin yaptığı açıklamada, Gazze'de tüm nüfusun kuşatma altında olduğuna ve bu insanların temel ihtiyaçlara erişimlerinin engellendiğine işaret edilerek bölgede evlerin, sığınakların, hastanelerin ve ibadet yerlerinin bombalanmasının "kabul edilemez" olduğu bildirildi.

Her geçen gün Gazze'de hayatını kaybedenlerin artmasından dolayı "şok ve dehşet" içinde olunduğu ifade edilen açıklamada, taraflara, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki tüm yükümlülüklerine saygı göstermeleri çağrısı yinelendi. Açıklamada, "Acil bir insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Artık yeter. Bu artık sona ermeli" ifadeleri kullanıldı.

İsrail-Hamas savaşında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, yaklaşık 3000 militanla İsrail sınırından içeri girerek, birçok sivil yerleşim yerine saldırmıştı. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail, bu saldırıya misilleme olarak başlattığı Gazze’deki çatışmalarda da 31 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden asker sayısını 30 olarak açıkladı. Hamas ayrıca halen 242 İsrailliyi esir tutuyor.

Gazze'de ise Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 800'ü çocuk, 2 bin 550'si kadın olmak üzere 10 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi yaralandı.

İsrail’in kuzeyinde de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 60 Hizbullah mensubu ile dört İsrail askeri öldü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün