Hamas yöneticisi: "Müttefiklerimizden biri de Kuzey Kore"

Hamas´ın üst düzey yöneticilerinden Ali Baraka, Kuzey Kore´nin örgütün müttefiklerinden biri olduğunu açıkladı.

Dünya
8 Kasım 2023 Çarşamba

Lübnan merkezli bir haber kanalına röportaj veren örgütünün yöneticilerinden Baraka, İran'ın Amerikan topraklarını vuracak askeri kabiliyeti bulunmadığını ancak Pyongyang'ın elinde bu silahların bulunduğunu belirtti. Baraka, "Kuzey Kore'nin müdahale edeceği gün gelebilir. Sonuç olarak onlar da ittifakımızın bir parçası" dedi.

ABD karşıtı aktörler arasındaki ittifakın derinleştiğini söyleyen Baraka, "Bugün, Amerika'nın tüm düşmanları ya da Amerika'dan düşmanlık görenler birbirine daha yakın. Bugün, Rusya bizimle günlük olarak temas kuruyor. Çin, Doha'ya elçi gönderiyor. Rusya ve Çin, Hamas liderleriyle buluşuyor. Hamas heyeti Moskova'ya gitti ve yakında Pekin'e de gidecek" sözleriyle hangi yönetimlerle ilişkide olduklarını açıkladı.

İsrail ordusu 7 Ekim saldırısıyla ilgili olarak yabancı basına yaptıkları açıklamada, Hamas'ın Kuzey Kore yapımı silahlar kullandığını belirtmişti. İsrailli bir askeri yetkili ele geçirilen silahlarla ilgili, "Buradaki silahların yaklaşık yüzde 5 ila 10'unun İran'da üretildiğini düşünüyorum. Yüzde 10'u da Kuzey Kore menşeli. Geri kalanıysa Gazze Şeridi'nde üretildi" ifadelerini kullanmıştı.

Yetkili, silahların arasında İran yapımı havan mermilerinin ve Kuzey Kore üretimi roket güdümlü el bombalarının (RPG) yer aldığını iddia etmişti.

7 Ekim'deki saldırıların ardından Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Pyongyang'ın Hamas'a silah tedarik ettiği iddialarını yalanlarken Moskova yönetimi Hamas'la temaslarını sürdürdü. 26 Ekim'de Moskova'ya giden bir Hamas heyeti Rusya'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani ile bir araya geldi.

Çin'in Hamas yöneticileriyle resmi bir görüşme yaptığına ilişkin henüz bir bilgi yok ancak Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Çai Jun, 19 Ekim'de Katar'ın başkenti Doha'ya gelerek Rus mevkidaşıyla bir görüşme yapmıştı. Hamas lideri İsmail Haniye ve örgütün üst düzey yöneticileri de Doha'da yaşıyor.

Kaynak: İndependent Türkçe

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün