Rusya´nın İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin karar tasarısına BM´den veto

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde (BMGK), Rusya´nın İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin karar tasarısı veto edildi.

Dünya
26 Ekim 2023 Perşembe

BMGK New York’ta, İsrail ve Hamas gündemiyle toplandı. Rusya'nın Gazze'de insani ateşkes çağrısıyla ilgili karar tasarısı oylamaya sunuldu. Tasarı, onaylanması için yeterli oy toplayamadığı için kabul edilmedi.

Tasarıya 4 evet, 9 çekimser ve 2 hayır oyu verildi. Daimî üyeler ABD ve İngiltere'den hayır oyu alan Rusya tasarısı da böylelikle reddedildi.

Rusya'nın BM Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Rusya'nın İsrail-Hamas konusundaki kararının kabul edilmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Rusya'nın reddedilen tasarısında Gazze'de kötüleşen insani duruma işaret edilerek tüm bölgede güvenlik ve barışın tehdit altında olduğunun altı çizildi. Acilen kalıcı ve tüm tarafların saygı duyacağı bir insani ateşkes sağlanması çağrısı yapıldı. Tasarının insani yardımların ulaşımına katkı sunacağı ve sivilleri koruyacağı kaydedildi.

Tasarıda, Hamas'ın saldırıları da kınanırken rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

BMGK 10 gün içinde İsrail-Hamas durumuna ilişkin 4 karar tasarısı veto etmiş oldu. Geçen hafta Brezilya ve Rusya'nın iki farklı karar tasarısı reddedilmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün