Rehineler adına 200 kişilik boş Şabat masaları

Dünya
25 Ekim 2023 Çarşamba

Tel Aviv ve diğer şehirlerde Gazze'de tutulan İsrailli rehineler adına 200 kişilik sembolik boş Şabat masaları kuruldu.

Yerleştirme Tel Aviv Sanat Müzesinin önündeki meydanda yapıldı; Şabat için özene bezene kurulmuş fakat sarsıcı bir şekilde boş 200 kişilik bir masa...

Bazı iskemlelerin yerinde mama sandalyeleri, bazılarında çocuk bardakları ve bazı tabakların yanındaki beyaz güller yer aldı. Yaratıcıların tek bir mesajı vardı: Bu masa Hamas'ın Gazze'de tuttuğu 200 rehine için...

Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak binlerce insanı öldürdüğünde ve yaraladığında çocuk, büyük, yaşlı demeden yüzlerce kişiyi de rehin aldı. O günden beri rehinelerin aileleri ve destekçileri organize bir protesto hareketine giriştiler ve İsrail'in Gazze'deki savaşına, İsrail'in katliama nasıl karşılık vermesi gerektiği konusundaki küresel tartışmaya rağmen, arka arakaya farklı taktikler uygulayarak dünyanın dikkatini sevdiklerinin üzerinde tutmaya çalışıyorlar.

Taktiklerinden çok yaygın ve bilinen biri üzerinde kaçırıldığı bilinen tutsakların resimlerinin ve hikâyelerinin bulunduğu onlarca dilde yazılmış 'Kaçırıldı (Kidnapped)' posterlerini dünya çapında dağıtmak oldu. Kurulan boş Şabat masası tutsakların durumlarının bir sembolü olarak bu posterlere katıldı.

Tutsaklar adına masaya boş bir sandalye koymak, Sovyet Yahudilerini özgürleştirme hareketi bunu kendilerine özel bir sembol olarak kullandığı 1960'lardan beri, küresel Yahudi protesto terminolojisinin bir parçası olmuştu. Bu yılın başlarında bazı Yahudiler Rusya'da hapiste tutulan Amerikalı-Yahudi gazeteci Evan Gershkovich adına Pesah Sederlerinde masada boş bir sandalye bırakmışlardı.

Rehineler adına kurulan masaların kapsamı ise çok daha geniş... Tel Aviv'de kurulmuş olan boş Şabat masasının yanında Roma'daki Yahudi mahallesinde ve Avustralya'da Sidney'nin ünlü Bondi Plajında da Şabat olmadan (cuma akşamı günbatımından) önce rehineler adına Şabat sofraları kuruldu.

220 rehine

İsrail, Hamas’ın elinde tutulan rehine sayısını netleştirdiğini açıkladı. İki rehinenin hafta başında serbest bırakılmasının ardından, terör örgütünün elinde halen 220 rehinenin bulunduğu belirtildi.

İsrail, 7 Ekim terör saldırısının bilançosunu şöyle açıkladı: 1400’ün üzerinde ölü, 5250 yaralı, 222 rehine.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün