Cumhuriyet´im sen çok yaşa!

Bu sene Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını idrak ediyor. Yıkılan bir imparatorluğun küllerinden doğan ve halkına yepyeni bir yaşamın kapılarını açan Cumhuriyetimizin bu asırlık yolculuğu, çeşitli etkinlikler vasıtasıyla kamu ve özel kurumlar tarafında coşkuyla kutlanıyor. İşte onlardan birkaçı…

TUNA SAYLAĞ Sanat
25 Ekim 2023 Çarşamba

CUMHURİYET’İN 100 YILI PROGRAMLARI

Salt’ta ‘Sahnedeki Tutku’

Yapımcı ve yönetmen Muzaffer Evci’nin altı bölümlük belgesel filmi ‘Sahnedeki Tutku’, Salt’ın Cumhuriyet’in 100. yılı programları kapsamında 25 ve 28 Ekim tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gösterilecek. 25 Ekim’de 16.00’da başlayacak program, Evci’nin konuşmasıyla devam edecek. ‘Sahnedeki Tutku’, sanatçı, yönetmen ve araştırmacılarla yapılan görüşmeler ışığında Türkiye’de opera, bale ve modern dansın seyrini ele alıyor.

Atatürk filmi yakında vizyonda

Başrolünde Aras Bulut İynemli’nin oynadığı, merakla beklenen ‘ATATÜRK’ filminin ilk bölümü ‘ATATÜRK 1’, 3 Kasım’da sinemalarda vizyona girecek. Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı, senaryosunu Necati Şahin’in kaleme aldığı, Atatürk rolünü Aras Bulut İynemli, Zübeyde Hanım’ı Songül Öden, Enver Paşa’yı Sarp Akkaya, Madame Corinne’i Esra Bilgiç ve Ali Rıza Efendi’yi Mehmet Günsür’ün canlandırdığı filmde, Atatürk’ün Millî Mücadele’ye giden yolda kahramana dönüşerek hem kendisinin hem de ülkesinin kaderini değiştiren olağanüstü hayatının hikâyesi anlatılıyor.

Enka Sanat, Cumhuriyet Coşkusunu Fazıl Say Konseri ile yaşatıyor

Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, 10 Kasım’ı kapsayan Atatürk Haftası’nda ENKA Oditoryumuna konuk oluyor. Sanatçı bu resitalde, Beethoven’in iki muhteşem eserini yorumlayacak: ‘Fırtına Sonatı’ ve ‘Appassionata’. Gecenin son parçası ise, Fazıl Say’ın Atatürk anısına bestelediği ve onun doğa sevgisini anlatan ‘Yürüyen Köşk’ olacak. Eser, Atatürk’ün Yalova’daki Millet Çiftliğinde bulunan köşkünün ve çınar ağacının hikâyesini, eşsiz melodilerle dinleyici ile buluşturacak.

CRR Senfoni Orkestrasından Kuvâ-Yi Milliye Oratoryosu

Şef Murat Cem Orhan yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında, 28 Ekim akşamı Kuva-yi Milliye Oratoryosunu seslendirecek. Özgür Özaslan’ın anlatıcı, Umut Kosman’ın solist, Evrim Özkaynak’ın solist, Burak Ayrancı’nın çellist, Arda Serindağ’ın klarnet sanatçısı, Volkan Akkoç’un koro şefi ve bir ses tasarımcısı ile bir illüstrasyon sanatçısının katkıda bulanacakları ‘Kuva-yi Milliye’, insan manzaralarıyla sunulacak. Kurtuluş Savaşı’ndan farklı kareler; büyük şair Nazım Hikmet’in dizeleri ve Murat Cem Orhan’ın müziğiyle can bulacak. Canlı olarak ses tasarımının eşlik ettiği gösteride, her bir bölüm için özel çizimler de ekrana yansıyacak.

Tekfen Filarmoni, İstiklal Marşı’mızın bilinmeyen hikâyesine hayat verecek

Tekfen Filarmoni, Cumhuriyet’in 100. yıldönümünü, çok özel bir konserle kutlamaya hazırlanıyor. İstiklal Marşı’nın pek bilinmeyen hikâyesinin anlatılacağı konserde, Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele döneminde kaleme aldığı şiirin 12 Mart 1921 tarihinde milli marş güftesi olarak kabulünün ardından, bu sözler üzerine açılan beste yarışmasına katılan eserlerden bazıları, tekrar hayat bulacak.

Yüzden fazla bestecinin başvurduğu yarışmada değerlendirmeye tabi tutulan 55 besteden 11’inin notasına ulaşılarak oluşturulan bu muhteşem seçki, 25 Ekim’de Ankara’da (CSO Ada), 28 Ekim’de ise İstanbul’da (AKM) nerdeyse yüz yıl sonra ilk kez yeniden seslendirilecek. Sahnede 120 kişinin sanatını icra edeceği görkemli temsilde, ülkemizin en saygın sanatçıları yer alacak. 11 bestenin ve İstiklal Marşı’mızın bilinmeyen hikâyesinin Yiğit Sertdemir, Ceyda Düvenci ve Mert Fırat tarafından anlatılacak. Konserlerde Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni’ye, Masis Aram Gözbek şefliğinde MAGMA Filarmoni Korosu, Ankara Operası’ndan tenor Faik Mansuroğlu ve saz heyetini oluşturacak Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud), Ercan Irmak’ın (ney) ve mezzo soprano Sumru Ağıryürüyen eşlik edecek.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün