WEB´DEN SEÇMELER

•Gerek medyada gerek sanal medyada yine bir “terminoloji” hatası yapılıyor. Bahsi geçen olayın geçtiği ülkede yaşayan ve yöneten kimselere “Yahudi ya da Yahudiler” deniyor. Bu tam doğru değil, doğrusu “İsrailliler.” İsrail, Yahudilerin çoğunlukta olduğu bir ülke ancak Hasidikler-Ortodoks Yahudiler, İsrail diye devleti kabul etmiyorlar. Özellikle Osmanlıdan bu yana Anadolu topraklarında 500 yıldır kardeşlik yaptığımız Yahudi vatandaşlarımız ile İsraillileri karşılaştırma hevesi cehaletin en önde gitmesidir. Dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan Yahudi vatandaşlar ile İsraillileri karşılaştırmak, “ikisi de Müslüman” diyerek Türkler ile Taliban´ı denk tutmaya benzer. İSKENDER ARUOBA – www.t24.com.tr -----------------------------------------------------------------------------

İzak BARON Diğer
18 Ekim 2023 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

 

  • İSRAİL EKONOMİSİNİ NELER BEKLİYOR? - SAVAŞIN FİNANSALLARINA KISA BİR BAKIŞ…

İsrail'in en büyük bankalarından Bank Hapoalim'in ilk tahminlerine göre, savaşın maliyetinin ülke ekonomisine en az 6,8 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bankanın Başstratejisti Modi Shafrir, "Çok kaba bir tahminle, mevcut savaşın maliyetinin GSYH'nin en az %1,5'i kadar olacağı varsayılabilir, bu da önümüzdeki yıl bütçe açığının GSYH'nin en az %1,5'i kadar artması anlamına geliyor" açıklamasında bulundu.

İsrail'in kilit istihdam sektörlerinin birçoğu yabancı işçilerle yoğun bir şekilde çalıştığından savaş sırasında kesintiye uğramayacak. Buna İsrail'in en önemli ihracat kaynaklarından biri olan kimya sektörü de dahil.

Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak görev yapan Eyal Winter, "Özellikle turizm ve startup endüstrilerinde büyük bir darbe olacak ancak savaş bittiğinde yatırım ve talep de artacak" yorumunda bulunurken, önceki savaşlardan sonra da ekonomik faaliyetlerin arttığı bilgisini paylaştı.

Tamımı için : https://aposto.com/s/israil-ekonomisini-neler-bekliyor

 

  • İSRAİL - HAMAS SAVAŞI KÜRESEL EKONOMİYİ VE TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER? - PROF.DR. BURAK ARZOVA

Petrol açısından şimdilik yüksek bir risk söz konusu olmasa da doğalgaz için aynı şeyleri söyleyebilmek mümkün değil. İsrail’in doğalgaz üretimi ağırlıklı olarak Tamar sahasından gerçekleşiyor. Tamar'ın kapanması, kuzey yarımküredeki ülkelerin evleri ısıtmak için doğal gaza olan talebin arttığı kışa doğru yöneldiği bir dönemde geldi.  İsrail'in güney kıyısının 25 mil açığında bulunan Tamar sahası, İsrail'in elektrik üretimine yönelik enerji ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Tamar gazının bir kısmı komşu Ürdün ve Mısır'a da ihraç ediliyor. Tamar sahası savaş nedeniyle geçici olarak kapatıldı.  Uzun süreli bir kapatma, İsrail'in komşuları Mısır ve Ürdün'e gaz ihracatında düşüşe yol açabileceği gibi, zaten epey sıkışık olan küresel gaz pazarını daha da zora sokabilir. Doğalgaz fiyatlarının artması Avrupa için kötü bir senaryo iken Rusya ve Amerika için ise olumlu. Resesyon tehlikesindeki Avrupa’da kış yaklaşırken ve kış koşullarının bu yıl sert olacağı tahmin edilirken hiç de istenmeyecek bir durum. Fiyat artışları şimdilik Rusya Ukrayna savaşındaki kadar yüksek boyutta olmasa da Avrupa enflasyonu için olumsuz bir durum söz konusu. Uzun dönemde enflasyon hedeflerinin sapmasına, büyümeye yönelik endişelerin daha da artmasına neden olacak bir süreç bizi bekliyor olabilir.

Tamamı: https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/israil-hamas-savasi-kuresel-ekonomiyi-ve-turkiyeyi-nasil-etkiler/711481

 

  • İSRAİL HAMAS SAVAŞININ PİYASA VE EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ – SERHAT GÜRLEYEN

Yaşanan savaş Suriye’ye yayılarak ABD ile İran arasında bir uydu savaşına veya daha kötüsü İsrail ile İran arasında doğrudan savaşa dönüşür mü? İlk senaryoya sınırlı, ikincisine çok düşük ihtimal veriyoruz.

https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/israil-hamas-savasinin-piyasa-ve-ekonomi-uzerindeki-etkileri/711771

 

  • NE FİLİSTİN SADECE HAMAS’TIR NE İSRAİL SADECE SİYONİST SALDIRGANLIK – MURAT YETKİN

Türkiye’de Filistin halkına dayanışma duygularıyla bakan -her siyasi kesimden- insanların çoğu, Filistin’in sadece Hamas olmadığını, Hamas’ın eylemlerini sahiplenmenin Filistin halkına daha fazla zarar verdiğini görüyor. Öte yandan Hamas’ın 7 Ekim saldırısında İsrailli sivilleri de öldürdüğü bilindiği halde Hamas’ı doğrudan suçlu ilan etmenin İsrail’deki sağ Siyonist saldırganlık ve ana akım batı medyası tarafından Filistin halkını topyekûn hedef yapacağı endişesi hâkim.

Nitekim BBC’nin Filistin’in Londra’daki temsilcisi Husam Zomot’un, Hamas’ın siyaseten rakibi ve Hamas’ı “militan bir örgüt” olarak tanımlamasına rağmen, bunu İsrail devletinin Filistinli sivilleri öldürmesini meşrulaştırmamak gerekçesiyle kınamayı reddetmesi bunun açık örneği oldu. Fransa’da popülist-solcu lider Jean-Luc Melenchon aynı gerekçelerle Hamas’ı terörist olarak kınamadı ve bu yüzden ülkesinde ciddi bir tartışma başlattı.

Cuma günü ABD’de Kaliforniya Üniversitesinde (UCLA) de bir grup öğrenci Filistin’le dayanışma gösterisinde Arapçasıyla “intifada”, Türkçesiyle “ayaklanma” sloganı attıkları için Hamasçı olmakla suçlandı. Nev York’ta Columbia Üniversitesi, İsrail kınaması olmasın diye yerleşkeyi kapattı o gün.

Tamamı için: https://yetkinreport.com/2023/10/15/ne-filistin-sadece-hamastir-ne-israil-sadece-siyonist-saldirganlik/

 

  • NETANYAHU İSRAİL’İ DÜŞÜNÜYORSA BİDEN’A DEĞİL ERDOĞAN’A KULAK VERİR – MURAT YETKİN

https://yetkinreport.com/2023/10/12/netanyahu-israili-dusunuyorsa-bidena-degil-erdogana-kulak-verir/

 

  • FİLİSTİN’DE YAŞANAN GELİŞMELERİN ARKASINDA SÜREKLİ GÖZ ARDI EDİLEN BAZI GERÇEKLER VAR - FEHMİ KORU

Eylemleri planlayıp uygulamaya koyan Hamas zaten ülkelerin çoğu tarafından ‘terör örgütü’ olarak ilan edilmiş durumda.

Hamas’ı veya eylemlerini savunmak terörü savunmakla eşdeğer…

Konuya olumlu yaklaşmak isteyenlerin yorumlarında da, bakıyorum, Hamas ve eylemleri yadırganıyor…

Özetle durum şu: Hamas ilk andan itibaren global kamuoyu gözünde kaybeden taraf görüntüsünde…

Acaba bu durum hep böyle mi kalacak?

Benim bu konuda yazılarıma da yansıdığını sandığım kuşkularım var.

Cumartesi eylemlerini planlayanlar yaptıklarının böyle algılanacağını bilmiyor olamazlar. Filistin günümüzün en uzun süreli uluslararası sorunu ve bu sorunun en temel öznesi Filistinliler…

Diğer özne olan İsrail, yakınlarda 75. kuruluş yıldönümünü kutladı. İsrail’in devlet olarak tarihi Filistinlilerin kendi topraklarında özgür ve egemen olmadan yaşamaya başlamalarının da tarihi… 

Ülkelerine dönme izni verilmediği için 75 yıldır değişik ülkelerde ‘sığınmacı’ olarak yaşayan birkaç milyon Filistinli var.

Ortadoğu’yu ve Arapları tanıyanlar, diğer Arap ülkeleri halklarıyla mukayese edildiklerinde, Filistinlilerin en iyi eğitimli kadroya sahip olduğunu da bilirler.

Eylemi planlayanlar, yaptıklarının ne sonuca yol açacağını da, medyanın kendilerine savunma zemini sağlamayacağını da, vaktiyle kendileri için savaşmış ülkelerin bu kez ya İsrail yanında yer alacağını ya da tarafsızlığa bürüneceğini de biliyorlardır.

Tamamı için: https://abcgazetesi.com/fehmi-koru-yazdi-filistinde-yasanan-gelismelerin-arkasinda-surekli-goz-ardi-edilen-bazi-g-694975

 

  • İSRAİL NEDEN BÖYLE DAVRANIYOR? - THOMAS L. FRİEDMAN

Hamas'ın bu savaşa gerekçe olarak gösterdiği şey, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Kudüs'teki Mescid-i Aksa çevresinde sabah yürüyüşleri yapması ve Filistinlilerin hapse atılmasını zorlaştırmak için attığı adımlarla Binyamin Netanyahu hükümetinin Filistinlileri kışkırtması. İsrail'in bu hamleleri yaygın bir şekilde provokasyon olarak görülse de Hamas'ın geçen cumartesi yaptığı gibi tüm kozlarını masaya koymasını haklı çıkaracak meseleler değil.

Hamas'ın kabul etmeyeceği daha büyük neden ise İsrail'in, Arap dünyası ve yakında Suudi Arabistan tarafından nasıl daha fazla kabul görebilecek olması. İran, Başkan Joe Biden'ın Orta Doğu diplomasisi tarafından köşeye sıkıştırılıyordu ve Filistinliler geride bırakılmaktan korkuyordu.

Bu yüzden Hamas aslında şöyle dedi: Tamam Yahudiler, daha önce hiç gitmediğimiz bir yere gideceğiz. Gazze'den topyekûn bir saldırı başlatacağız ve askerlerle yetinmeyip büyükanne ve büyükbabalarınızı öldürüp bebeklerinizi katledeceğiz. Bunun çılgınca olduğunu biliyoruz ancak sizi, bizi delirtmeye zorlamak için bu riski almaya hazırız, bu süreçte ateşin tüm Arap-İsrail normalleşmesini yakıp kül edeceğini umut ediyoruz.

Evet, İsrail'in şu anda çıldırdığını düşünüyorsanız, bunun nedeni Hamas'ın yüzüne yumruk atması, onu küçük düşürmesi ve ardından bir gözünü çıkarması. Şimdi İsrail, Hamas'ın son çılgınlıklarını alt edebileceğini kanıtlayarak caydırıcılığını yeniden kazanması gerektiğine inanıyor. Biden gibi ben de Hamas'a karşı yüzde 100 İsrail'in yanındayım çünkü İsrail Amerika ile pek çok değeri paylaşan bir müttefikken Hamas ve İran Amerika'nın savunduğu şeylere karşı. Bu matematik benim için oldukça basit.

Ancak bu savaşı benim için daha önceki savaşlardan farklı kılan şey İsrail'in iç siyaseti. Geçtiğimiz dokuz ay içinde Netanyahu liderliğindeki bir grup İsrailli aşırı sağcı İsrail demokrasisini göz göre göre sekteye uğratmaya çalıştı. Başbakan liderliğindeki dinci-milliyetçi sağ, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin yargısal denetim yetkisini ortadan kaldırarak İsrail yargısını ve diğer kilit kurumları ele geçirmeye çalıştı. Bu girişim İsrail toplumunda çok sayıda çatlağa yol açtı. İsrail, liderliği tarafından ideolojik bir hayal uğruna pervasızca bir iç savaşın eşiğine getiriliyordu. Bu kırılmalar İran, Hamas ve Hizbullah tarafından görüldü ve onların cesaretini arttırmış olabilir.

İsrail sarsıcı bir darbe aldı ve şimdi Hamas'ı çıldırtmak ve aynı zamanda İran ve Hizbullah'ı caydırmak için ahlaki açıdan imkansız bir savaşa zorlanıyor. Şu anda pek çok iyi İsrailli ve Filistinliyi bekleyen korkunç ölümler için ağlıyorum. Ayrıca İsrail'in savaş planı konusunda da derin endişelerim var. Hizbullah'ı caydırmak ve Hamas'ı caydırmak başka bir şey. Hamas'ı değiştirmek ve geride daha istikrarlı ve düzgün bir şey bırakmak ise bambaşka bir şey. Ama ne yapmalı?

Son olarak, bugün İsrail'in bedenini kurtarmak için Hamas'a karşı savaşan İsrail'in yeni birlik hükümetinin yanında durduğum gibi, bu savaştan sonra da İsrail'in ruhunu kaçırmaya çalışanlara karşı İsrail'in demokrasi savunucularının yanında duracağım.

Tamamı için: https://gazeteoksijen.com/yazarlar/thomas-l-friedman/israil-neden-boyle-davraniyor-191665

 

  • İSRAİL’İN AKILLI DAVRANMAYA HİÇ BU KADAR İHTİYACI OLMAMIŞTI - THOMAS L. FRİEDMAN

https://gazeteoksijen.com/yazarlar/thomas-l-friedman/israilin-akilli-davranmaya-hic-bu-kadar-ihtiyaci-olmamisti-191399

 

  • HEM SAHADA, HEM MASADA "SAVAŞ"...ZEYNEP GÜRCANLI

https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/hem-sahada-hem-masada-savas/711784

 

  • TEL AVİV’DE SOKAKLAR BOŞ İNSANLAR ŞOKTA – NİMET KIRAÇ

https://gazeteoksijen.com/dunya/tel-avivde-sokaklar-bos-insanlar-sokta-191394

  • İVO MOLİNAS: BARIŞ İÇİN TEK UMUDUM TÜRKİYE (MİNE ŞENOCAKLI)

“Biz ‘Türkiye Yahudileri’ demeyiz, ‘Türk Yahudileri’ deriz. Atatürk’ün “Ne mutlu Türküm diyene” tanımını benimsediğimiz için...” diye giriyor söze, sonra kendi dilinden, Ladino ile bir cümle kuruyor, “No moz karışıyamoz a los eços del hukumet”... Türkçesi, “Biz hükümetin işlerine karışmayız”... “Türk Yahudi toplumunun bir davranış mottosudur bu” diyor Molinas ve devam ediyor: “Hiçbir zaman devletle çok ciddi bir sorun yaşamamışızdır. Her vatandaş gibi biz de ülkemize bağlıyız. Ama ne yazık ki Türkiye’de çok ciddi bir İsrail ve Yahudi karşıtlığı, anti-semitizm var. Özellikle de sosyal medyada... Neyse ki bu karşıtlık sokakta ve devlet katında yok. Ne askeriyede, ne de devlet dairelerinde... Hatırlarsanız Mavi Marmara olaylarında, ‘Biz de Yahudilere zarar verelim’ diye sesler yükseldiğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Onlar bizim vatandaşımız. Onlara bir şey yaparsanız, karşınızda beni bulursunuz’ demişti. Bugün de Türkiye’nin dış politikasında çok daha tarafsız, barışçıl, itidale çağırıcı açıklamalarla dolu bir yaklaşım olduğu için geleceğe daha umutla bakıyoruz.”

Tamamı için: https://gazeteoksijen.com/yazarlar/mine-senocakli/ivo-molinas-baris-icin-tek-umudum-turkiye-191406

  • HAMAS SALDIRISINDAN ÜÇ HAYATİ DERS -

https://gazeteoksijen.com/the-economist/hamas-saldirisindan-uc-hayati-ders-191377

 

  • İSRAİL HAMAS’IN SALDIRISINI NEDEN ÖNGÖREMEDİ? – SERHAT ERKMEN

Aşırı özgüven, İsrail’in 1967 Savaşı’ndan beri rakiplerine karşı üstünlük kurduğu düşüncesine dayanıyor. Aslında İsrail’in konvansiyonel bir güç olarak komşularının tamamından daha güçlü bir orduya sahip olduğuna hiçbirimiz itiraz edemeyiz. Fakat 1973 Savaşı’ndan beri girdiği çatışmaların veya yürüttüğü harekâtların hiçbirinden net bir kazanç sağlayamadığı da ortada.

Tamamı için: https://fikirturu.com/jeo-strateji/israil-hamasin-saldirisini-neden/

 

  • BUGÜN İSRAİL’İN 11 EYLÜL’Ü!

Siyaset danışmanı Noal Pollak yazdı: “İsrail'e yönelik bu saldırı, 1973'teki Yom Kippur Savaşı sırasında Mısır ve Suriye'nin sürpriz saldırısından psikolojik olarak çok daha sarsıcıdır.Bugün İsrail'in 11 Eylül'ü! Terörist saldırıların ulusal yaşamın düzenli bir özelliği olduğu bir ülke hakkında bunu söylemek oldukça garip geliyor. Orta Doğu'daki olayları aşırı Amerikanlaştırma eğiliminin farkındayım ancak yaptığım gönderme bu gerçekten de çok doğru bir benzetme. 11 Eylül'de olduğu gibi bugün de dünya değişmiştir! Bu saldırının sebep olduğu sorular çok basittir: Bu nasıl olabilir? İsrailli yetkililer nasıl bu kadar başarısız oldular?”

Tamamı için: https://serbestiyet.com/featured/ceviri-bugun-israilin-11-eylulu-144813/

 

  • "FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ!" – MEHMET Y. YILMAZ

Filistin halkının yanında olmak, Netanyahu hükümetinin dinci faşist politikalarına karşı çıkmayı gerektirdiği kadar Hamas'a karşı çıkmayı da gerektiriyor.

Hamas, Gazze'yi kontrol ettiği dönemde, Gazze'de yaşayanların hayatlarını iyileştirmek, onurlu bir yaşam sürmelerini sağlayabilmek için ne yaptı?

Yaptığı her şey, attığı her adım Gazzelilerin hayatlarını daha da zorlaştırdı.

Ve öyle görünüyor ki Gazze halkına yapılan yardımlar, halkın günlük ihtiyaçları için değil, silahlanmak için kullanılmış.

Onun için Hamas'ın saldırılarının ardından ortalığa çıkıp "Filistin halkının yanındayız" demek, politika yapmak demek değil.

Filistinli sivillerin yanındayız elbette ama aynı şekilde İsrailli sivillerin de yanındayız.

Tamamı için : https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/filistin-halkinin-yanindayiz,41805

 

  • HAMAS’IN İSRAİL’E SALDIRISI SONRASI ORTADOĞU’DA BÜYÜK TÜRBÜLANSIN HENÜZ BAŞINDAYIZ – SEDAT ERGİN

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/hamasin-israile-saldirisi-sonrasi-ortadoguda-buyuk-turbulansin-henuz-basindayiz-42343366

 

  • SOL VE FİLİSTİN KÜLTÜ: SORUN NEREDE? - ALİ TİRALİ

İsrail’de 800’den fazla sivilin ölümüne sebebiyet veren terör eylemleri Türk kamuoyuna ulaştığı zaman, sosyalist partiler de bu konuyla ilgili görüşlerini yayımladılar. Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Sol Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Emek Partisi tarafından yayımlanan mesajların ortak özelliği (EMEP’in uzun mesajındaki “Hamas’ın sivil halka yönelik saldırıları da onaylanamaz” şerhi ve TİP’in cumartesi gecesi yayınladığı, “sivillerin hedef alınmasının, işkence edilmesinin ve çocukların esir alınmasını” kabul edilemez bulduklarını lütfedip ifade ettikleri ikinci metin istisna kabul edilirse) saldırıların failini İsrail olarak işaret etmeleri ve terörizme maruz kalan ve öldürülen İsrailli siviller için en ufak bir sempati veya dayanışma mesajı içermemeleriydi.

Tamamı için : https://www.politikyol.com/sol-ve-filistin-kultu-sorun-nerede/

 

  • AÇIK YARA – YENAL BİLGİCİ

Tamamı için: https://www.gazeteduvar.com.tr/acik-yara-makale-1641676

 

  • İSRAİL’İN TAMAR SAHASI’NI KAPATMASI GAZ FİYATLARINI NEDEN ETKİLİYOR? – MÜHDAN SAĞLAM

https://artigercek.com/makale/israilin-tamar-sahasini-kapatmasi-gaz-fiyatlarini-neden-etkiliyor-268433

 

  • HAMAS İSRAİL’E SALDIRDI, ÇÜNKÜ… GÜRBÜZ EVREN

İsrail’in başlatacağı orantısız kara savaşının büyük yıkımlara yol açacağını bilen Hamas, Suudi Arabistan’ın bu durumda Tel Aviv ile ilişkilerini normalleştirmekten kaçınacağını hesaplıyor.

https://www.politikyol.com/hamas-israile-saldirdi-cunku/

 

  • ARAPLARIN SATTIĞI FİLİSTİN DAVASI VE İSRAİL’İN ŞANSI - GÜRBÜZ EVREN   

Gazze’de oluşacak bir Filistin yönetimi ya da özerk bölgesi, Gazze kıyılarındaki doğal gaz rezervlerinin zenginliğinden pay isteyecektir. Bu da İsrail’in asla kabul etmeyeceği bir gelişmedir. Netanyahu’nun “Ortadoğu değişecek” sözünün ne anlama geldiği bu şekilde anlaşılabilir.

https://www.politikyol.com/araplarin-sattigi-filistin-davasi-ve-israilin-sansi/

 

  • HOLOKOST’TAN SONRA İKİNCİ - GÜNERİ CIVAOĞLU

Başlangıçta İsrail’e sempati duyan uluslararası kamuoyunda rüzgârlar, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Gazze’deki operasyonu derinleştirmesiyle 1 veya 2 hafta içinde ters yönde esecektir.

Yurt dışındaki Yahudi toplulukları önümüzdeki ay nefret saldırılarına hazırlıklı olmalı.

Suudi Arabistan’la İsrail’in barış görüşmeleri Hamas ve İran liderliğindeki eksen üzerinde, onları “Arap ve Müslüman dünyasında yalnız kalacakları” gibi bir psikolojiye soktu.

Hamas saldırısı, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle İsrail arasındaki normalleşmeyi torpillemek amaçlı olabilir.

Tamamı için : https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/guneri-civaoglu/holokosttan-sonra-ikinci-7018075

 

  • 3 SORUDA - AKSA TUFANI VE ETKİLERİ - DR. FERİT BELDER

1 • "Yom Kippur"la benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?

2 • Filistin hareketi için ne ifade ediyor?

3 • İsrail siyasetine etkisi nedir?

Tamamı: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/3-soruda-aksa-tufani-ve-etkileri/3015212

 

  • İSRAİL’İN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ MEDYASCOPE’A KONUŞTU: “IŞİD TARZI ÇILGINCA BİR SALDIRI, HAZIRLANILACAK BİR SENARYO DEĞİL” – CİHAN ATEŞ

https://medyascope.tv/2023/10/11/israilin-ankara-buyukelcisi-medyascopea-konustu-isid-tarzi-cilginca-bir-saldiri-hazirlanilacak-bir-senaryo-degil/

 

  • İSRAİL-HAMAS SAVAŞI -

7 Ekim 2023 sabahı Gazze Şeridi’ni kontrol altında tutan Hamas, “Aksa Tufanı Operasyonu” başlatarak İsrail’e saldırı düzenledi. Bu beklenmedik saldırı İsrail’in verdiği karşılıkla birlikte savaşa dönüştü. Savaşa dair sosyal medyada da çok sayıda yanlış bilgi yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte açık kaynaklar üzerinden incelediğimiz iddialara ve doğru bilgilere sizin için hazırladığımız bu özel sayfadan ulaşabilirsiniz.

https://teyit.org/ekim-2023-israil-hamas-savasi

 

  • ŞİDDETİ YÜCELTMEDEN, GAZETECİ GİBİ ANLATMAK – IŞIN ELİÇİN

https://www.newslabturkey.org/2023/10/10/siddeti-yuceltmeden-gazeteci-gibi-anlatmak/

 

  • CHATGPT’YLE GÜNDEM KONUŞMALARI: İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİNE VE TARİHÇESİNE BAKIŞ -   BURAK KURU

 https://10haber.net/2023/10/12/chatgptyle-gundem-konusmalari-israil-filistin-meselesine-ve-tarihcesine-bakis-268172/

 

  • 'SENİ GÖRDÜĞÜM YERDE ÖLDÜRECEĞİM': İSRAİLLİ ARAP TOPLUMU SAVAŞIN ORTASINDA KALDI - FERAS KİLANİ

https://www.bbc.com/turkce/articles/c0dj48vxvwwo

 

  • THE GUARDİAN YAZDI: İSRAİL-HAMAS SAVAŞINA DAİR YANLIŞ BİLGİLER İNTERNETTE NASIL YAYILIYOR?

https://gazeteoksijen.com/dunya/the-guardian-yazdi-israil-hamas-savasina-dair-yanlis-bilgiler-internette-nasil-yayiliyor-191392

 

  • ÇİN’İN ORTA DOĞU'DAKİ YENİ ROLÜ İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASININ SINAMASIYLA KARŞI KARŞIYA - EMRE AYTEKİN

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cin-in-orta-dogudaki-yeni-rolu-israil-filistin-catismasinin-sinamasiyla-karsi-karsiya/3015579

 

  • TÜRKİYE İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASINDA ARABULUCU ROL OYNAYABİLİR - A. ERDİ ÖZTÜRK

Türkiye’nin arabulucu rol oynamasındaki en büyük yumuşak karşı sanıyorum toplumu. Fatih Camisi önünde toplanıp ‘Mehmetçik Gazze’ye’ diye slogan atan kitle bir yandayken, anlamsız şekilde kendi parti politikaları ile uyumsuz şekilde olayda taraf olmaya çalışan bir muhalefet kamuoyu var.

https://www.politikyol.com/turkiye-israil-hamas-catismasinda-arabulucu-rol-oynayabilir/

 

  • YAHUDİ SORUNU - YAHUDİ PARANOYASI - YAHUDİ KIYIMI - BİROL BAŞKAN

https://www.politikyol.com/yahudi-sorunu/

https://www.politikyol.com/yahudi-paranoyasi/

https://www.politikyol.com/yahudi-kiyimi/

 

  • YAHUDİ DÜŞMANLIĞININ KÖKENİ – UMUT ATASEVEN

https://www.indyturk.com/node/667051/yahudi-d%C3%BC%C5%9Fmanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1n-k%C3%B6keni

 

  • AMERİKA, İSRAİL, BULGUR TENCERESİ – İSKENDER ARUOBA

Bizde de Hamas’a kimisi terör örgütü diyor. Ama bazı sakallılar, (uluslararası siyasetten benden çok daha az anlayanlar) ise toplantı ve yürüyüş yapıyor, toplantıda içlerinden Salih Turhan isimli bir şahıs, mücadelelerinin süreceğini belirterek, "Mehmetçiğin Gazze'ye, Filistin'e gönderilmesini talep ediyoruz. Gazamız mübarek olsun!” diyor.

Mehmetçik bir asır önce o topraklarda neler olduğunu çok iyi biliyor. Lawrence ve Şerif Hüseyin’i de hiç unutmuyor. Hani şu İngilizlerin 1 milyon altın sterlin verip, Mehmetçik’i Araba kestiren Arap lider… İngilizlerin “kurnaz, yalancı, safdil, kuşkucu, inatçı, kendini beğenmiş, kibirli, bilgisiz, arsız ve gaddar bir Arap şeyhi” dedikleri Arap lider.

Ben Mehmetçik’in oraya gideceğini hiç sanmam, ancak benim bildiğim Hamas örgütü dışarıdan “cengâver üye” kabul ediyor. Salih Turhan’a derhal, yanındaki sakallı kardeşlerini de alarak oraya gitmelerini tavsiye ederim.

Gerek medyada gerek sanal medyada yine bir “terminoloji” hatası yapılıyor. Bahsi geçen olayın geçtiği ülkede yaşayan ve yöneten kimselere “Yahudi ya da Yahudiler” deniyor. Bu tam doğru değil, doğrusu “İsrailliler.” İsrail, Yahudilerin çoğunlukta olduğu bir ülke ancak Hasidikler-Ortodoks Yahudiler, İsrail diye devleti kabul etmiyorlar.

Özellikle Osmanlıdan bu yana Anadolu topraklarında 500 yıldır kardeşlik yaptığımız Yahudi vatandaşlarımız ile İsraillileri karşılaştırma hevesi cehaletin en önde gitmesidir.      

Dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan Yahudi vatandaşlar ile İsraillileri karşılaştırmak, “ikisi de Müslüman” diyerek Türkler ile Taliban’ı denk tutmaya benzer. Ben mesela birkaç defa gittiğim İsrail’e bir daha gitmem. Son defa, dönüşte havaalanında bir İsrail polisi bana olmadık hakareti etti.. Empati iyidir de bu biraz zorlama oluyor.

Tamamı : https://t24.com.tr/yazarlar/iskender-aruoba/amerika-israil-bulgur-tenceresi,41845

 

  • İSRAİL’İN “TEKNOLOJİ VE İNSAN" İKİLEMİ – USSAL ŞAHBAZ

Görünen o ki, Netanyahu’nun popülist ve kutuplaştırıcı siyasetine silahlı kuvvetlerde oluşan tepki bazı zaaflara da neden olmuş. Gazze’nin her yerini dinlediğini düşündüğümüz İsrail istihbaratı aylarca hazırlık gerektiren bu ölçekteki bir saldırıyı öngörememiş. Muhtemelen farklı kaynaklardan gelen istihbarat ise iç çekişmeler nedeniyle doğru bir şekilde analiz edilememiş. Yine muhtemel ki, Hamas plan ve hazırlıklarını teknolojik imkânlar kullanmadan, tamamen analog şekilde gerçekleştirmiş. İsrail ordusu ise, teknolojik imkânlarına fazlaca güvenip açığa düşmüş. Teknolojiyi idare edecek insan faktörü ihmal edilmiş. Gördüğünüz gibi tüm savaşlar günün sonunda insanlar tarafından kazanılır veya kaybedilir. Teknoloji ancak insanlar kullanabildiği ölçüde bir araçtır. Bu dersi sadece silahlı kuvvetler için değil, şirketlerimiz, kamu yönetimimiz ve şahsi işlerimiz için de unutmamak lâzım.

Tamamı için : https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/israilin-teknoloji-ve-insan-ikilemi/711483

 

  • İSRAİL'DEKİ SAVAŞ IMEC PROJESİNİ RAFA KALDIRABİLİR - DR. HÜSEYİN KORKMAZ 

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/gorus-israildeki-savas-imec-projesini-rafa-kaldirabilir/3016630

 

  • SULAR BUHARLAŞIYOR… - AHMET KASIM HAN

Türkiye bu aşamaya kadar itidalli duruşunu sürdürüyor. Bence, Ankara doğru bir jeopolitik okuma yapıyor. Gelişmeler karşısında Türkiye olaylara kendi âlî menfaatlerinin penceresinden bakmalı, taraflara eşit mesafede durmalı, taraflarla diyalog kapısını açık tutmalı ve nihayet mecbur olmadıkça, tırmanma sonucu ortaya çıkabilecek, sıcak bir çatışmanın zinhar tarafı olmamalı.

Tamamı için : https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/sular-buharlasiyor/711036

 

  • SAVAŞIN İLK ZAYİATI HAKİKATTİR… AHMET KASIM HAN

Türkiye’de karara alıcıların, hele de Mart 2024 yerel seçimleri öncesi, İsrail operasyonuna “hoşgörüyle” yaklaştıkları suçlamasıyla karşı karşıya kalmak istemeyecekleri açık. Bu eşyanın tabiatı gereğidir. Her ne kadar Türkiye’de kamuoyu, neredeyse her konuda olduğu gibi, bu konuda da bölünmüşlük sergilese de Gazze kaynaklı şiddet görüntülerinin kamuoyunun genel sempatisini hızla dönüştüreceği neredeyse muhakkak. Özellikle son on üç yılın büyük bölümünde yapılan dış politika tercihlerini temel alırsak, karar alıcıların, fıtrat kaynaklı sempatiyle, bu dönüşümün bir parçası, hatta giderek sürükleyicisi, haline gelmeleri kat edilmesi uzun bir zihni mesafe değildir. İsrail’in Gazze harekatının şiddet düzeyine ilişkin beklentim bu noktada çok ümit taşımamama neden oluyor. Bir başka risk unsuru da hem tarafların hem de üçüncü ülkelerin, kendilerine has sebeplerle, Türkiye’ye bu konumun sağlayacağı avantajın da farkında olarak, Türkiye’nin arabuluculuğuna yanaşmamaları. Diğer bir taraftan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arap sokağındaki olumlu etkisi, Hamas liderliği ile mevcut diyalog kanallarının etkinliği ve dış politikada uzun zamandır yürütmeyi tercih ettiği lider diplomasisinin sağladığı birikim bu meselede Türkiye’nin işini kolaylaştıran bir unsur olabilir. Burada da risk faktörü olarak Erdoğan’ın bu şekilde öne çıkmasından hoşlanmayacak bölgesel ve küresel siyasi aktörlerin muhalefeti not edilmeli.

Tamamı için : https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/savasin-ilk-zayiati-hakikattir/711482

 

  • İSRAİLLİ YAZAR YUVAL NOAH HARARİ YAZDI: İSRAİL VE FİLİSTİN 1948’DEN BU YANA EN BÜYÜK TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA

https://gazeteoksijen.com/dunya/israilli-yazar-yuval-noah-harari-yazdi-israil-ve-filistin-1948den-bu-yana-en-buyuk-tehlikeyle-karsi-karsiya-191445

 

  • İSRAİLLİ ÜNLÜ TARİHÇİ HARARİ’NİN İSRAİL – FİLİSTİN ÇATIŞMASINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ NE?

https://fikirturu.com/jeo-strateji/israilli-unlu-tarihci-hararinin-israil/

 

  • BARIŞ FIRSATI AVUÇLARIMIZIN ARASINDAN KAYIP GİTTİ - DAVİD BROOKS

Bu anı aklımdan çıkaramıyorum çünkü Filistinlilerin ve İsraillilerin şu anda çektiği acıların yaşanması gerekmiyordu. İki ülkeye kendi kaderlerinin peşinden gitme şansı verecek, mütevazı bir anlaşmaya varılabilirdi.

Bu tarihi not düşünmemin bir diğer nedeni de bu çatışmaya fazla basit bir zalim/ezilen, sömürgeci/sömürgeleştirilmiş, “apartheid İsrail” anlatısının dayatılıyor olması.

Tarih gerçekte çok daha karmaşıktır. Bu, aslında 1947 yılında kendilerine devlet teklif edilen Filistinlilere Arap devletlerinin karşı çıkmalarının hikayesidir. Daha yakın zamanlarda, hem İsrail hem de Filistin tarafında şeytani derecede karmaşık bir durumla karşı karşıya kalan insanların hikayesidir. Bu insanlar barışı sağlamak için inatla çalıştılar ve bu amaç yolunda tökezlese de gerçek bir ilerleme kaydettiler. Bu, her iki taraftaki radikallerin onların çabalarını nasıl baltaladığının ve bugün şahit olduğumuz şiddete yol açtığının hikayesidir. Merkez tutmayınca, sonuç böyle oluyor.

Tamamı : https://gazeteoksijen.com/new-york-times/nyt-yazari-david-brooks-baris-firsati-avuclarimizin-arasindan-kayip-gitti-191542

 

  • AYŞE ÇAVDAR YAZDI: ÇALIŞMADIĞIMIZ DERSLER

Kendimizi bildik bileli zaman zaman hararetlenen, sonra tekrar alevlenmek üzere bir kenara atılan pek çok sorunu var dünyanın. Bunlardan biri de Filistin. Bu tür sorunların ortak noktalarından biri de bize ne düşündüğümüzün asla sorulmaması. Bunun yerine hızla hislerimizi harekete geçirip bir taraf tutmamız, ateşin harına elimizi uzatmamız istenir hep. Elimiz yanarken bir şey yaptığımız, bir derde çare olduğumuz hissiyle avunur, sonra kendi işlerimize döneriz. Dersimizi de almışızdır. Hayattan, insanlıktan ve kendimizden beklentilerimizi bir miktar daha düşürmeyi öğreniriz. Görünen manzara o ki, Filistin meselesinin şu evresinden de böylesi bir öğreniyle çıkmak üzere tanık oluyoruz her şeye.

https://medyascope.tv/2023/10/15/ayse-cavdar-yazdi-calismadigimiz-dersler/

 

  • FİLİSTİN’DE “SON PERDE”: HAMAS-NETANYAHU ŞİDDET SARMALI – CEREN GÜRSELER

Netanyahu ve Hamas, birbirlerinin aşırı ve sert politikalarından beslenmekte ve uyguladıkları şiddet için gerekçe olarak göstermektedir. Filistin-İsrail sorununda şiddet sarmalı yükselmekte olup her iki taraftan hayatını kaybeden kişilerin sayısı artmaktadır. Netanyahu’ya İsrail içinden muhalafetin daha da yüksek sesle dile getirilmesi, ABD’nin Netanyahu’yu uluslararası hukuka uymaya çağırması, Hamas’ın beklediği desteği görememesi barış için azalan umutların az da olsa yeşermesine neden olmaktadır. Aksi taktirde Filistin’de “son perdenin” şiddetle ve yıkıcı sonuçlarıyla kapanacağı düşünülmektedir.

Tamamı için : https://www.politikyol.com/filistinde-son-perde-hamas-netanyahu-siddet-sarmali/

 

  • İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİNDE ÇÖZÜM ÇIKMAZI - TUNAY ŞENDAL   

https://www.politikyol.com/israil-filistin-meselesinde-cozum-cikmazi/

 

  • “HAMAS’IN FİLİSTİN HAREKETİNİN MERKEZİNE OTURMA HAMLESİ!” -  DR. FERİT BELDER

https://www.ilksesgazetesi.com/hamasin-filistin-hareketinin-merkezine-oturma-hamlesi

 

  • İSRAİL İÇİN SAVAŞMAYA GİDİYORUM AMA FİLİSTİNLİLER BENİM DÜŞMANIM DEĞİL

https://serbestiyet.com/featured/ceviri-israil-icin-savasmaya-gidiyorum-ama-filistinliler-benim-dusmanim-degil-145517/

 

  • HAARETZ: İSRAİLİN VİCDANI

https://gazeteoksijen.com/dunya/haaretz-israilin-vicdani-191402

 

  • HAMAS: SAVAŞAN FİİLLER, EZİLEN ÇİMENLER - HİLMİ DEMİR

https://fikirturu.com/jeo-politik/hamas-savasan-fiiller-ezilen-cimenler/

 

  • ORTADOĞU’DA YENİ ŞİDDET DALGASI: BUNLAR -MAALESEF- İYİ GÜNLERİMİZ… - BAHADIR KAYNAK

Kabul edelim ki bugün ne İsrail işgalindeki Batı Şeria’nın ne de saldırı altındaki Gazze Şeridi’nin jeopolitik önemi var. Başta Gazze olmak üzere bu topraklar kimsenin sorumluluğunu almak isteyeceği, kritik öneme sahip bölgeler değil. Filistin toprakları İsrail’e ilhak edilse de başka bir ülkenin kontrolüne girse de bölgedeki dengeleri değiştirecek bir sonuç üretmeyecek. Hele bazılarının iddia ettiği gibi Gazze açıklarındaki doğalgaz buluntularının ne enerji piyasalarında önemli bir etki yaratacak ne de böylesi kanlı bir boğuşmaya sebep olacak büyüklüğü var. Bu haliyle anlaşmazlık alanları Kırım üzerindeki Rusya-Ukrayna çekişmesinden tamamen farklılık gösteriyor.

Ancak İsrail devleti için geçen hafta gerçekleşen saldırı mutlaka yanıt verilmesi gereken bir girişim. Kendisini bölgenin efendisi olarak gören, Filistinlilerin haklarına da duyarlılığı olmayan bir ülkenin farklı davranması beklenemez. Öte yandan sivil kayıpları arttıkça Ortadoğu coğrafyasında İsrail karşıtlığının yükselmesi de kaçınılmaz.

Türkiye’de önümüzdeki haftalarda muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı olacaktır; biz de doğal olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin sokaktaki nabza göre şerbet veren sert beyanatlarını göreceğiz. Türkiye’nin çıkarlarının bu sert tonla uyuşmayacağını, daha dengeli bir politika izlenmesini söyleyeceklere de şimdiden uyarımızı yapalım. Erdoğan’ın kendi kitlesine mesaj vermek için böyle bir fırsatı kaçırmayacağı, kapalı kapılar ardında yapılan daha soğukkanlı hesaplardan ayrı tutacağı çok açık. Nitekim eleştiri alsa bile muhalefetin Filistin yanlısı söylemlerinin bu ihtimali karşılamak üzere şekillendiği söylenebilir. Fazla Batı yönelimli bir yaklaşımın iktidar tarafından bir fırsat kapısı olarak görüleceği muhakkak.

Tamamı için : https://www.diken.com.tr/ortadoguda-yeni-siddet-dalgasi-bunlar-maalesef-iyi-gunlerimiz/

 

  • SOSYAL MEDYADAKİ ‘FİLİSTİN MUHAREBESİ’ BİZE NE SÖYLÜYOR? – MURAT SEVİNÇ

Politik bilince sahip ya da değil, pek çok laik yurttaş için ‘ABD-Avrupa ve onların desteklediği ülkeler’ her şeye rağmen medeniyeti, ‘Hamas ve muadilleri’ anti-medeniyeti temsil ediyor. O Batı’nın, bu coğrafyada sola karşı dinci örgütlenmeleri yaratmak için nasıl canhıraş çaba harcadığının filan pek bir önemi kalmıyor.

Dolayısıyla, Filistin direnişini dini saiklerle destekleyen İslamcılar ile giderek güçlenen Arap antipatisinin katkısıyla Netanyahu’nun savaş siyasetine hak verebilen laik bir kesim, karşı saflarda hizalanmış, insan hakkı ihlalleri ve savaş hukukunu hatırlatanlara birlikte sövüyor.

Bu cinnet halini daha fazla konuşmak gerekiyor. Ne değişti bu toplumda, yeni söz (ler) nasıl edilecek, eski sözler yeni kuşaklara nasıl anlatılacak, anlatmak şart mı, vs.

Tamamı için: https://www.diken.com.tr/sosyal-medyadaki-filistin-muharebesi-bize-ne-soyluyor/

 

  • ŞOK VE YIKIM ARASINDA FİLİSTİN’İN TRAJEDİSİ – İLHAN UZGEL

Özellikle gençlik festivalinin basılması, henüz sayı tam teyit edilmemiş olmakla birlikte çok sayıda insanın öldürülmesi, Kibbutz’lardaki sivillerin aileleriyle vurulması, rehin alınması gibi eylemlerin Filistin hareketine ve Hamas imajına çok sert bir darbe vuracağı çok açıktı. Bu bilindiği halde böyle bir eylem şeklinin tercih edilmiş olmasını akıl almıyor. Günümüzde televizyonlar ve sosyal medya ile görüntülerin çok kısa bir süre içinde ellerimize ve evlerimize girdiği ve çok derin etki yarattığı ortadayken, Filistin meselesini siyasal sorun olmaktan çekip, gece boyu kızlı erkekli dans eden sempatik gençlere saldıran radikal İslamcı tablosunun yaratılması, konuyu bir hayat tarzı çatışmasına döndürdü. Eylemin bu boyutunu kim planladıysa Filistin hareketini zayıflatma ve İsrail’in karşılığını meşrulaştırmaya çalışıyor demektir.

Amaç çok söylendiği gibi Suudi-İsrail normalleşmesini önlemekse bunun için bu kadar kanlı bir eylemin anlamı yok. Sonuçta, Suudi Arabistan şimdiye kadar Filistin hareketinin hele hele İran etkisindeki Hamas’ın arkasında duruyor değildi. İsrail ile normalleşme Filistin sorununda radikal bir dönüşüm getirmezdi. Kaldı ki, bu süreci önlemek mümkün değil ancak geciktirebilir. Şu an bu İsrail için acil, yaşamsal ve kritik bir ihtiyaç da değil. Zamana da yayılabilecek bir konu.

Eğer amaç İsrail’in yenilmezliği imajını kırmak ve Filistinlilere moral vermek, İsraillileri tedirgin etmek ise bunun bedelinin çok yüksek olacağı belliydi. İsrail’in misliyle karşılık ve bu tür durumlarda orantısız güç kullandığı bilinmekteyken, ilk vuruşu yapmış olmanın getirdiği psikolojik rahatlama dışındaki faydası ne olacaktır? Zaman geçince, bir keresinde İsrail sınırını nasıl aştığının hikâyesinin anlatılması dışında bu saldırı neye yarayacaktır?

Amaç Lübnan, Suriye ve İran’ı çatışmaların içine çekip Filistin sorununu bölgesel bir soruna mı çevirmektir? Bu durumda diğer Arap devletleri nerede duracaktır ve bunun Filistin halkına faydası ne olacaktır?

Tamamı için : https://www.birgun.net/makale/sok-ve-yikim-arasinda-filistinin-trajedisi-476023

 

  • TRAJEDİ YAŞANIRKEN BİR DE KOMPLOYA GEREK VAR MI? – MUSTAFA KARAALİOĞLU

https://www.karar.com/yazarlar/mustafa-karaalioglu/trajedi-yasanirken-bir-de-komploya-gerek-var-mi-1597818

 

  • DÜNDEN BUGÜNE ARAP-İSRAİL MESELESİ – 1,2,3

https://www.youtube.com/watch?v=GLdHw-UB-RA

https://www.youtube.com/watch?v=QhK4YYoy3WQ

https://www.youtube.com/watch?v=qWosYnLz1WU

 

  • KAZANAN YİNE İSRAİL! NEDEN Mİ? TEK TEK ANLATTIM... – REMZİ ÇETİN

https://www.youtube.com/watch?v=8ePo9VCCO84

 

  • 1 HAFTADA CEPHEYİ 2'YE YARDILAR!.. – REMZİ ÇETİN

https://www.youtube.com/watch?v=hqbkmdgzmRY&t=1s

 

  • FİLİSTİN - İSRAİL SAVAŞININ KÖKENİ | PELİN BATU İLE HER ŞEYİN KÖKENİ

https://www.youtube.com/watch?v=gndgyCum8Fo

 

  • SAVAŞIN SEKİZİNCİ GÜNÜ · COŞKUN ARAL ANLATIYOR

https://www.youtube.com/watch?v=-KbYfl7uvak

 

  • İSRAİL’İN KUZEYİNDE DURUM – EMRE AKANAK (NEVŞİN MENGÜ)

https://www.youtube.com/watch?v=tG270Uz0_Xw

 

  • “Tüm yaşananlar İsrail siyasetini daha çok sıkıştırdı, Netanyahu’nun ve eski siyasilerin artık bir geleceği yok” – Emre Akanak (Dora Mengüç)

https://www.indyturk.com/node/667001/d%C3%BCnya/%E2%80%9Ct%C3%BCm-ya%C5%9Fananlar-i%CC%87srail-siyasetini-daha-%C3%A7ok-s%C4%B1k%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1rd%C4%B1-netanyahu%E2%80%99nun-ve-eski

 

 

  • İsrail, Hamas ile masaya oturur mu? & Erdoğan arabulucu olur mu?

Ruşen Çakır, Gönül Tol ve Ömer Taşpınar değerlendiriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=AlznYqDqstU

 

  • Soli Özel & Erhan Keleşoğlu | Tüm yönleriyle İsrail-Hamas savaşı: Hizbullah dahil olur mu?

https://www.youtube.com/watch?v=s248pFvxcUM

 

  • Erhan Keleşoğlu, Hamas'ın saldırısını değerlendirdi: Suudi Arabistan’ın girişimi Filistinliler için bardağı taşırdı – Mühdan Sağlam

https://artigercek.com/makale/erhan-kelesoglu-hamasin-saldirisini-degerlendirdi-suudi-arabistanin-girisimi-268548

 

  • Hamas'ın İsrail ordusu hakkında bildiği sırlar - Patrick Kingsley & Ronen Bergman

https://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/4606811-hamas%C4%B1n-i%CC%87srail-ordusu-hakk%C4%B1nda-bildi%C4%9Fi-s%C4%B1rlar

 

  • İsrail istihbarat bakanı: Hamas'ın destekçisi olarak İran da sorumluluk taşıyor - Rina Bassist

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/10/israels-intel-minister-backer-hamas-iran-shares-responsibility-attack#ixzz8GF8mgzvw

 

  • Gazze’ye kaçırılan rehineler nasıl kurtarılabilir? - Elizabeth Hagedorn

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/10/how-complex-search-israels-hostages-gaza-could-unfold

 

  • Soli Özel'le Hamas-İsrail savaşında akıllara takılanlar: Ateş Orta Doğu'yu sarar mı?

https://t24.com.tr/video/soli-ozel-le-hamas-israil-savasinda-akillara-takilanlar-ates-orta-dogu-yu-sarar-mi,57145

 

  • İsrail-Filistin Haklı Var mı? – Deniz Ertuğ (Nevşin Mengü)

https://www.youtube.com/watch?v=Uet0CPUk3F8&t=1s

 

  • Bildiğiniz Dünyayı Unutun! İsrail, Ortadoğu – Bahar Feyzan

https://www.youtube.com/watch?v=F5OLPiih5zs

 

  • Trump'ın Yüzyılın Anlaşması Planı | Sıra Dışı Gündem

https://www.youtube.com/watch?v=mayiI93PZHc&t=2s

 

  • İsrail ne yapacak? Kudüs'te yaşayan akademisyen Oğuzhan Çağlıyan ile konuşuyoruz. (Hediye Levent)

https://www.youtube.com/watch?v=8Xl8WevN_-Y

 

  • ÖZEL RÖPORTAJ: İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Nadav Markman  (Tülin Daloğlu)

https://www.youtube.com/watch?v=FWTlJ_JEQcA

 

  • İSRAİL - HAMAS ÇATIŞMALARINDA SON DURUM NE? MOSHE VERED İLE RÖPORTAJ

https://www.youtube.com/watch?v=giOciRSRMtk

 

  • Hamas saldırısında ölen Türk... İsrail’e 2 yaşında gitmiş – Fatma Aksu

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/hamas-saldirisinda-olen-turk-israile-2-yasinda-gitmis-42345995

 

  • Kaos ve soykırım – Ergin Yıldızoğlu

7 Ekim günü başlayan Hamas saldırısının rasyonel “bağlamı” Filistin sorunu. Ancak, Süpernova müzik festivalinde 250, Kibbutz Be’er’de 108 sivil de olmak üzere 1200’den fazla İsrail vatandaşının katledilmesinin bu “bağlam” içinde rasyonel bir açıklamasını bulmak çok zor.

Ne acı ki tarih boyunca Avrupa’da yaşanan Yahudi pogramlarını, Nazi Almanya’sının “nihai çözüm” vahşetini, son yıllarda, ABD’de, Avrupa’da Yahudi sivillere yönelik saldırıları düşünür ve bunların yanına kökten dinci bir cihat örgütü olan Hamas’ın kuruluş belgesindeki “Tüm Yahudileri öldürme” (madde 4), “İsrail’i toptan yok etme”, barış için masaya oturmayı reddetme, “Cihattan başka çözüm tanımama” (madde: 13) ilkelerini koyunca karşımıza bir başka “bağlam” çıkıyor: Hamas’ın 7 Ekim operasyonunun arkasında, mümkün olduğunca çok Yahudi öldürmek, Yahudi toplumunda şok yaratmak arzusu gibi dinici fanatik bir “nihai çözüm” fantezisi vardı, Filistin sorununun çözümüne katkı yapma arzusu değil!

Tamamı : https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ergin-yildizoglu/kaos-ve-soykirim-2130511

Takılan tweetler

 

  • MenekseTokyay@MenekseTK

Okurken utandım.  En hafif tabiriyle "Ayıp" ne demek bilmeyenlerde bugün 👇Edep, azcık edep...

https://www.gazetepencere.com/sevan-nisanyandan-gazze-yorumu-psikopat-davranisidir-bence-her-seyi-hak-eder-boyle-bir-seye-girisen/

https://twitter.com/MenekseTK/status/1711613152373117175

 

  • Fırat Erez@FIRATEREZ

Artık kesinlikle eminim.

Sevan Nişanyan denen bu adam içi nefret dolu bir sahtekar ve provokatör.

Burada anlattığı ve bazen Varşova gettosuna bazen de Auschwitz 'e benzettiği Gazze söylediği gibi bir yer asla değildi.

İnsanların işinde, gücünde, okulunda, hastanesinde olduğu, kontrollü de olsa gayet rahat girip çıkabildiği, İsraildeki iş yerlerine ve okullarına gidip gelebildiği, üretim, ticaret ve tarım yapılabilen, evet nüfus yoğun, evet görece fakir ama her şeyin de bulunabildiği, Ortadoğu ölçeğinde bakıldığında gayet bir 'normal' yaşam alanıydı Gazze.

Nişanyan Gazze'yi kendince tarif ederken, eminim içinden gülüyor ve özellikle de İslamcıların cehaletiyle alay ediyordur, çünkü tüm bunları bilmemesi imkansız.

Ancak bu kadar basit de değil.

Gazze'ye bir gazze şeridi kadar daha uzakta yapılan bir festivali mahkum ediyor ve oradaki katliamı, en fanatik islamcının bile aklına gelmeyecek bir şekilde meşrulaştırıyor.

Aşağıdaki tweete yapılan bazı yorumlarda da söylendiği gibi, bu yöntemle gidince bir Ermeni Soykırımından da bahsedemez hale gelirsiniz ama Sevanyan'ın bunu da umursadığını hiç sanmıyorum.

Belki bu provokatif yorumu yaparken bilmediği tek şey, o festival alanında öldürülen gençlerin yaklaşık yarısının ne İsrailli ve ne de Yahudi olmadığı, suçsuz turistler olduklarıdır ama öyle olduğunu da sanmıyorum.

Biliyor ve bunu bile bile yapıyor.

Sahtekarca anlatısını yeşillendirirken kullandığı üslup ve ses tonu, bana onun insanların tamamına duyduğu nefretin bir yansıması gibi geliyor.

Bu kadar alçalacağını tahmin etmezdim.

https://twitter.com/FIRATEREZ/status/1711620201777705046

 

  • Remzi Çetin@remzzicetin

Hamas’ın 2.5 milyon Gazzelinin günlük yaşamlarını devam ettirmelerini ve yaşama tutunmalarını dikkate aldığına inanıyor musunuz?

Neden bir de farklı açıdan düşünmüyorsunuz? Daha 1 hafta önce Gazze’nin elektriği de vardı suyu da… “Çatışmasızlık hâli” hâkimdi.

İsrail’in yanı başında barışçıl bir şekilde yaşayan Gazzelileri hayal edemeyenler, İsrail’i haritadan silmeyi hayal ediyor.

Unutmayın ki İsrail uzun yıllar terör örgütü olarak gördüğü FKÖ’yü, 1993’te Filistin’in tek meşru temsilcisi olarak tanımıştı.

Bu kısır döngüden çıkmalıyız.

https://twitter.com/remzzicetin/status/1712377011224617160

 

  • Nurcan Baysal@baysal_nurcan

Muhtemelen ölmüş ya da esir alınmış kadınlar için cinsel şakalar yapmak. Akademisyenmiş.

Türkiye’de akademinin geldiği durumu nasıl da özetliyor. Üniversiteler böyle çapsız rezil adamlarla dolduruldu.

TV’lere bir de çıkıp adammış gibi analizler yaptırılıyor bu heriflere.

Lanet olsun!

https://twitter.com/baysal_nurcan/status/1711035852858573229

  • Remzi Çetin@remzzicetin

Şu görüntüyle karşılaşan hiçbir devlet, kendi vatandaşlarının katledilmesini seyretmez. Devlet, vatandaşlarının can ve mal güvenliği için vardır.

Gazze’ye yönelik politikayı insan hakkı ihlali olarak görüyorum; ancak Hamas’ın eline ne geçti? Ne kazandı? Gazze haritadan siliniyor.

https://twitter.com/remzzicetin/status/1713097570795348053

 

  • Remzi Çetin@remzzicetin

Çoğu kişi şunu sorguluyor:

“İsrail istihbaratı, Hamas’ın sızmalarına karşı neden bu kadar pasif ve beceriksiz kaldı?”

Aslında bu durum yeni değil; özellikle 2014’ten bu yana İsrail-Hamas arasında gerçekleşen ‘Yaz Savaşları’nda İsrail istihbaratının zaafiyeti fark edildi.

2) Peki, bunun nedeni neydi? Askeri ve teknolojik üstünlüğün getirdiği hem bir rehavet psikolojisi hem de İsrail’de birkaç yıldır süren siyasi istikrarsızlık ve siyaset ile toplumun enerjisinin, 6 ayda bir yapılan seçimlere harcanması.

3) Durum böyle olup İsrail, kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan sorunlarla boğuştukça dışarıdaki tehditlere karşı tutarlı bir siyaset izlenemedi. Netanyahu’nun uzun süren iktidarı sırasında devlet kurumlarında görülen yıpranma ve kurumlararası tartışmaları da buna ekleyebiliriz.

4) Örneğin, Yom Kippur Baskını da böyle bir ortamda gelmişti:

Rehavet, kendine aşırı özgüven ve devlet kurumları (istihbari-siyasi) arasında eşgüdümün sağlanamaması gibi…

5) İsrail, bugün, devletin kurumları arasındaki koordinasyonsuzluğun da bedelini ödüyor aslında.

6) Sanırım bu koordinasyonsuzluğun ve istihbari beceriksizliğin kendi içinde hesaplaşması, bu günlerin bitişinde gerçekleşecek. Yom Kippur’daki istihbarat zaafiyeti de Golda Meir hükûmetini düşürmüştü ancak Netanyahu değil de istihbaratın önde gelenlerine dokunulacak sanırım.

https://twitter.com/remzzicetin/status/1711845561546973629

 

  • Deniz L. Ertuğ@DLeilaErtug

Kudüs'teki gelişmeleri izliyorum. Lafımın arkasındayım. Filistin davası diyen sağcısı, solcusu elele tutuşup barış zinciri yapsa milyonlar gelse savaş biterdi. Ama en iyisi yattığım yerden Deniz Gezmiş pasaportu paylaşmak, bir de Filistin bayrağı, Mescid-i Aksa fotoğrafı falan. Sonuçta dostlar alışverişte görsün. Şu Filistinlilerin en büyük talihsizliği sizin gibi sahte dostları olması. 50 senedir aynı ırktan Araplar bir yer bulamadılar koca coğrafyada bunlara. Kuş kadar bölgeleri var, 10 dolar verip bir şeyleri düzeltmediler. Yahudiler elleriyle çölü ekilebilir dikilebilir kılmak için çalışmaktan canları çıktı, salgın hastalıklar, asayiş yokluğu vs. de cabası. Yok öyle üç kuruşa beş köfte. Paris'te şarap içip Arapça şarkı söylemekle, İstanbul'da Filistin bayrağı sallamakla kimsenin hayatında bir değişim yaratamıyorsun. Tembel herifler.

https://twitter.com/DLeilaErtug/status/1712790773605793889

 

  • İsrail Türkiye'de@IsraelinTurkey

Terör din, dil, ırk ayrımı gözetmiyor.

İsrail vatandaşı, Müslüman bir sağlık çalışanı olan Awad Darawashe de #Hamas terörü kurbanlarından biri.

Anısına saygıyla...

#StandWithIsrael #TeröreKarşıİsrailinYanındayım

https://twitter.com/IsraelinTurkey/status/1712756830189838511

 

  • 23 DERECE@yirmiucderece

Bir A Haber klasiği...

A Haber'in "İsrail askerleri kameramızı görünce bize LGBT bayrağı gösterdiler" dediği bayrağın, Dürzi bayrağı ile birleştirilmiş İsrail bayrağı olduğu anlaşıldı.

https://twitter.com/yirmiucderece/status/1713523857737314639

 

  • Anna Staroselski@AStaroselski

Berlin'deki Yahudi cemaatinden raporlar. Dün Yahudilerin yaşadığı özel evler Davut Yıldızı ile işaretlendi.

https://twitter.com/AStaroselski/status/1713150097284870320

 

  • Ali Tirali@AliTirali

Gündemde kaynamasın, solun “antisemit değiliz antisiyonistiz” söylemini de yapısöküme uğratmak ve teşhir etmek lazım. Siyonizm İsrail’in kurucu ulusal ideolojisidir, bin yıllardır diasporada olan paryalaştırılmış bir halkı hür, bağımsız ve modern bir devlet haline getirmiştir.

Kaldı ki Siyonizmin sol yorumları da çoktur ve önemlidir. 70lerde CHP’nin köykent projesinin ilham kaynağı da kibbutz ve moşav’lardı. Böyle bir tarihsel-düşünsel geleneği hedef tahtası haline getirmek herhalde içselleştirilmiş antisemitizmi maskelemek için çaresiz bir girişimdir.

https://twitter.com/AliTirali/status/1710700223704559683

 

  • AlmanyaBE@AlmanyaBE

4 yıl önce aşırı sağcı 1 saldırganın #Halle'de 1 sinagoga+1 restorana düzenlediği korkunç saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmişti. Bugün Halle'de düzenlenecek anma töreniyle nefret+insan onurunun hiçe sayılmasına karşı net 1 mesaj verilecektir. Irkçı+antisemit şiddete 🇩🇪’da yer yok

https://twitter.com/AlmanyaBE/status/1711369459481403887

  • Gazi Çağlar@GaziCaglar

İsrail'i nazilerle kıyaslamak:Holocaust gerçekliğini tanımayan, 1921'de sahteliği kanıtlanmış "Sion protokollerini" bildirgesine yazan ve İsrail'i yok etmeyi hedefleştiren Hamas ve terör örgütlerini destekleyen, ülkede muhalefeti ve kadınları öldüren Molla rejimi kendini aklıyor.

Sabah akşam yahudi düşmanlığı yap, İsrail'i nasıl yok edeceğini örgütle, Humeyni öncesi ülkede yaşayan 150.000 civarı yahudiyi dışla ve büyük çoğunluğu bugün İran'da yaşamasın, sonra kalk Nazi faşizminin jenosidle katlettiği yahudilerin İsrail'ini nazilerle kıyasla. Hadi ordan!!!

İsrail'i nazilerle kıyaslayanlar Holocaust'u meşrulaştırıyor, öldürücü antisemitizmi yayıyor, Alman faşizmini meşrulaştırıyor. Hitler'in Filistin başmüftüsünün ortadoğuda yaydırdığı antisemitizmi tekrarlıyor, Hitler'in programını İsrail'de sürdürmek istiyor. Molla rejimi budur.

Ne yazık ki İsrail'i nazilerle kıyaslayan aymazlık ve utanmazlığı günlerdir kimi sözde solcu-sosyalist-muhalif geçinen twitter hesaplarında da görüyorum: Sadece ölçüyü değil, eleştirel aklı, solun derin hümanizmini kökten kaybetmişler, berbat bir antisemit kampanyaya aletler.

https://twitter.com/GaziCaglar/status/1713652811764744473

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün