WEB´DEN SEÇMELER

•Hiç şüphe yok ki çatışma bir süre daha devam edecek ama mutlaka bu sorun artık öyle veya böyle çözülmek zorunda. Filistin sorunu bunu kullanacak terör örgütlerinin eline devamlı olarak bir koz veriyor. Bu yüzden iki tarafın yeni bir barış sürecine başlaması bölge için çok faydalı olacaktır. Savaş sadece daha fazla yitip gitmemize sebep oluyor. Oysa bölgede olacak bir iş birliğinden kazanılacaklar çok daha fazla. İsrail aslında bunu anladığı için yeni bir oyun kuruyordu. Umalım ki sağduyu galip gelsin ve Ortadoğulu devlet adamları da teröre değil, işbirliğine koltuk çıksınlar. Önümüzdeki günler zor geçecek gibi ama barış umudunu kaybetmememiz gerekiyor. L. Deniz Ertuğ – www.politikyol.com

İzak BARON Diğer
11 Ekim 2023 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • İSRAİL BÜYÜK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYA. KENDİ İÇİNDE AŞIRI SAĞCI HÜKÜMETİN YARGIYI ELE GEÇİRME OPERASYONUNA KARŞI YÜZBİNLERCE MUHALİF GÖSTERİLERLE NETANYAHU HÜKÜMETİNİ SARSARKEN, YAŞANAN İSTİHBARAT ZAAFI DA MEVCUT KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞTİRECEK

Yakın tarihte İsrail’in karşılaştığı varoluşsal zorlukların boyutunu kavramaya yardımcı olacak bir şeydir, Siyonist devletin sürekli alarm durumunda, her an savaşa girmeye hazır bir ülke olduğunu anlamak. Son yaşanan olaylar, İsrail’in askeri ve istihbari bir zaaf içinde olmasının yanı sıra iç politikada da bir çalkantının eşiğinde olduğunu, ulusal bütünlük denen şeyin zedelendiğini gösteriyor.

İsrail’in sınır bölgelerinde yeterli bir savunma planına sahip olmadığını ortaya koyan bu durum, Nahal Piyade Tugayı komutanı Albay Yonatan Steinberg’in Hamas savaşçılarıyla yaşanan çatışmalarda öldürülmesiyle tescillendi. Bu olay, İsrail ordusu için büyük bir moral bozukluğuna neden oldu ve ulusal bir travma haline geldi.

İstihbarat açısından bakıldığında ise, İsrail’in bu saldırının geldiğinden habersiz olması, 1973 Yom Kippur Savaşı’ndaki büyük istihbarat başarısızlığını anımsatıyor. İsrail, teknolojisine ve önceden tahmin kabiliyetine o kadar güveniyordu ki, bu tür bir saldırının gerçekleşebileceğini hayal bile edemiyordu. Özellikle bekledikleri senaryonun Güney Lübnan’daki Hizbullah aracılığıyla kuzeyden bir işgal olduğu düşünüldüğünde, Gazze’den böyle bir saldırının gelmesi tam anlamıyla bir sürpriz oldu.

Ancak bu sadece askeri ve istihbari bir zaaf değil, aynı zamanda derinlemesine bir siyasi krizin yansımasıdır. İsrail’de, Natnayhu’nun şahsında aşırı sağın yargıyı ele geçirmeye yönelik hamleleri yaşanan siyasi çalkantıyı, ulusal bir krize dönüştürüyor. Yom Kippur Savaşı’nın 50. yıl dönümü de dikkate alındığında, Hamas’ın bu zamanlamayı seçmesi hem stratejik hem de sembolik bir mesaj niteliğinde.

İsrail için dış tehditler mi yoksa içeriden gelen bölünme ve istikrarsızlık mı daha büyük tehdit kestirmek zor. Filistinli direnişçiler, arkasında uluslararası destek olmamasına, herhangi bir devletin himayesinde olmamasına rağmen, İsrail’in stratejik, taktiksel ve siyasi olarak ne kadar kırılgan olduğunu son derece ustalıkla göstermeyi başardılar.

İsrail işgal ordusu (IDF)’in son yıllardaki varsayımı, Hamas’ın İsrail’e büyük saldırılar düzenlemekten caydırıldığı yönündeydi; İsrail’in tepkisinin gücünden korkuluyor ve Gazze’nin yeni bir yıkıma sürüklenmesinden çekiniyordu. Bu varsayımın asılsız olduğu ortaya çıktı. İsrail büyük bir krizle karşı karşıya. Kendi içinde aşırı sağcı hükümetin yargıyı ele geçirme operasyonuna karşı yüzbinlerce muhalif gösterilerle Netanyahu hükümetini sarsarken, yaşanan istihbarat zaafı da mevcut krizi daha da derinleştirecek. Bu, İsrail için sadece bir askeri başarısızlık değil, aynı zamanda ulusal bir kimlik krizi.

İslam Özkan

https://www.politikyol.com/israilin-derinlesen-krizi/

 

  • ARTIK BÜTÜN DÜNYA KAMUOYUNUN ŞUNU ANLAMASI GEREKİYOR; İSRAİL FİLİSTİN HALKIYLA DEĞİL, FİLİSTİN TERÖRÜYLE MÜCADELE EDİYOR

Bundan sonrasını değerlendirmek için henüz çok erken. Ancak yine de bazı şeyleri tahmin etmek güç değil. Dün sabah İsrail’in muhalefet liderleri Yair Lapid, Benny Gantz, Avigdor Lieberman ve Merav Michaeli bir ortak basın toplantısı düzenleyerek hükümetin terörle mücadelesinde yanında olduklarını açıkladılar; “artık muhalefet ve iktidar yok hepimiz biriz” mesajı verdiler. Bu epey bir süredir İsrail toplumundaki ayrışmayı hemen bitirebilir mi? Elbette hemen sorunlar halloldu demek değil. Ama terör tehdidinin toplum üzerinde şimdilik bir birleştirici etki yaratacağı kesin ve Hamas’a karşı sürdürülecek bu mücadelenin ne kadar süreceğini de şimdiden kestirmek zor. Yeni şehitler geldikçe ve olası sivil ölümleri arttıkça toplumun arasındaki ayrımların eskisi kadar derinleşemeyeceği de kesin. Bu da Netanyahu ve sağcı ortaklarının ülke genelinde alacağı desteği de arttıracaktır.

Bir nokta daha var. Ağustos ayında Milli Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir kendi bakanlığına bağlı olacak bir silahlı güç kurmayı teklif etmiş ve bu teklif Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından şiddetle reddedilmişti. Netanyahu ise bunu destekliyor. Şimdi şu şartlar altında Ben Gvir’in bu tip bir milis gücü kurması daha kolay ve akla yatkın gelebilir. Bu da yine ülkedeki militer havanın derinleşmesine yol açacak gibi görünüyor.

Öte yandan, İsrail’in İran’a öyle açıktan savaş açacağını düşünmüyorum. Bu işin arkasında belli ki İran var. Uzunca bir süredir İsrail ve İran arasında küçük operasyonlar ve nokta atışı müdahaleler boyutunda bir mücadele sürüp gidiyordu zaten ama işin böyle açıktan sıcak savaşa varacağını sanmıyorum. Ancak bunu ülkemizde hep söylenen ve dillere pelesenk olan “İran’ın bin yıllık devlet geleneği” argümanından hareketle söylemiyorum. Bin yıllık gelenek değil, on bin yıllık geleneğin olsa Batı’nın bilgi birikimi ve teknolojik gelişimi karşısında yok olman bir dakikaya bakar. Bu safsataları bir kenara bırakırsak, bir İsrail-İran savaşının uzun vadede ABD’nin ve İsrail’in bölgedeki çıkarlarına da bir faydası olmayacağını düşünüyorum. Ne diye böyle bir şeye kaynak ayırsın? Bunun yerine İran’ı içeriden karıştırmak ve nokta atışı operasyonlarla işi götürmek çok daha ucuza mal olur.

Aslında olup bitenlerin arka planındaki “İran kafası” her noktada kendini gösteriyor. Nitekim Hizbullah yaptığı açıklamada Hamas’ın gerçekleştirdiği bu operasyonun Arap ve Müslüman dünyasına ve tüm uluslararası kamuoyuna yönelik bir mesaj olduğunu belirtti. Özellikle de “normalleşme” yanlısı olanlara. Bu ifade İran’ın Ortadoğu’da İsrail ve Arap devletlerinin yakınlaşmasından duyduğu öfkeyi çok net bir şekilde yansıtıyor.

Artık bütün dünya kamuoyunun şunu anlaması gerekiyor; İsrail Filistin halkıyla değil, Filistin terörüyle mücadele ediyor. Tüm ülkelerin bu savaşta İsrail’e destek olurken, artık Filistin halkının geleceğinin de bu serserilerin eline bırakılmaması gerekiyor. Filistin halkının onurlu ve insanca bir yaşam sürmesi ancak ve ancak devlet adamı vasfı olan seçilmiş bir hükümetin liderliğinde söz konusu olabilir. İsrail’in varlığını kabul edecek ve onunla barış içinde yaşayacak bir Filistin yönetimi olmalı. Çünkü bölgenin de hayatın da gerçeği bu. Yoksa Filistin halkının daha büyük acılar yaşayacağı ortadadır. İsrail’in geri adım atacağını hiç sanmıyorum. Bu topyekün savaşı sonuna kadar götürecektir. Ortadoğu’daki önemli ülkelerin liderlerinin ve Türkiye’nin kalıcı barışa ve iki devletli çözüme vurgu yapması çok değerli çünkü bu bir şekilde iki devleti tekrar masaya oturtacak bir sürecin zihnî altyapısını oluşturabilir. Öte yandan, İran’ın da bir şekilde bölgeyi terörize etmesinin önüne geçilmeli yoksa barış planlarına engel olmak için çabalayacaktır.

Hiç şüphe yok ki çatışma bir süre daha devam edecek ama mutlaka bu sorun artık öyle veya böyle çözülmek zorunda. Filistin sorunu bunu kullanacak terör örgütlerinin eline devamlı olarak bir koz veriyor. Bu yüzden iki tarafın yeni bir barış sürecine başlaması bölge için çok faydalı olacaktır. Savaş sadece daha fazla yitip gitmemize sebep oluyor. Oysa bölgede olacak bir iş birliğinden kazanılacaklar çok daha fazla. İsrail aslında bunu anladığı için yeni bir oyun kuruyordu.  Umalım ki sağduyu galip gelsin ve Ortadoğulu devlet adamları da teröre değil, işbirliğine koltuk çıksınlar. Önümüzdeki günler zor geçecek gibi ama barış umudunu kaybetmememiz gerekiyor.

L. Deniz Ertuğ

Tamamı: https://www.politikyol.com/israilin-savasi/

 

  • Deniz L. Ertuğ@DLeilaErtug

"Birçok uzman aynı yorumu yapıyor: Bu “İsrail’in 11 Eylül’ü”. Bence değil. İsrail zaten yıllardır dünyaya yaşadıklarını anlatmaya çalışıyordu ve herkes ısrarla inkâr ediyordu. Dünya kamuoyu orada gözümüzün önünde duran bir hakikatten kaçıyordu. İsrail hükümetlerinin güttüğü bazen fazlasıyla sert olabilen politikaları eleştirmek uğruna Yahudilerin yaşadığı terör gerçeği görmezden geliniyordu."

https://twitter.com/DLeilaErtug/status/1710913382792957996

 

  • FİLİSTİN’İN İSRAİL’E BU KADAR BÜYÜK ÇAPLI SALDIRI DÜZENLEMESİ ABLUKANIN, DUVARIN VARLIĞINA RAĞMEN FİLİSTİNLİ GRUPLARIN SALDIRI DÜZENLEME KAPASİTESİ OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR

Sonuç olarak, Filistin-İsrail arasında görüşmelerin başlaması gibi barışın sağlanmasına yönelik adımlar yerine Filistin bir kez daha şiddet ile gündeme gelmiştir. Müslüman Kardeşler (MK) çıkışlı olan ve MK ile herhangi bir bağı kalmadığını öncesinde ilan eden Hamas’ın İsrail’e yönelik büyük çaplı saldırı içine girmesi Filistin’de ve Orta Doğu’da çeşitli gelişmelere sebep olabilir. Netanyahu Hükümeti’nin Filistin devletinin kurulmasına karşı olması ve “Aksa Tufanı”nın büyüklüğü barış görüşmelerinin kısa vadede başlamasının zor olduğunu düşündürtmektedir. Diğer yandan Birinci İntifada’nın sonrasından Madrid Barış Konferansı’nın düzenlenmesi ve sonrasında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve İsrail arasında Oslo Anlaşmaları’nın imzalanması örnekleri de uluslararası baskının gelmesi durumunda barış görüşmelerinin başlayabilmesinin mümkün olduğunu göstermektedir. İkinci İntifada’nın sonrasında da FKÖ lideri Yaser Arafat ve İsrail lideri Ehud Barak ABD eski başkanı Bill Clinton liderliğinde Camp David’de biraraya gelmiş fakat görüşmeler başarılı olmamıştır.

Filistin’in İsrail’e bu kadar büyük çaplı saldırı düzenlemesi ablukanın, duvarın varlığına rağmen Filistinli grupların saldırı düzenleme kapasitesi olduğunu göstermiştir. İsrail’e yönelik bu saldırılar Filistin’deki iki başlılıkta Hamas’ın öne çıkmasına sebebiyet verebilir. Fakat uluslararası kesimin önde gelen aktörleri tarafından terör örgütü olarak görülmesi ve sivillere yönelik tutumu Hamas’a uluslararası alanda aradığı meşruluğunu getirmeyeceği düşünülmektedir. Devam eden işgal, işgalin yer yer ilhaka dönüşmesi, Kudüs’ün statüsünün değiştirilme girişimleri, Yahudi yerleşimcilerin saldırıları, “Filistinli mültecilerin İsrail’e geri dönmesinin mümkün olmadığı” gibi söylemler, Filistin devletinin kurulmasının ötelenmesi, Filistin sorununa rağmen İsrail ile Arap ülkelerinin normalleşmesi ve Riyad’ın bu yönde adım atması Hamas tarafından şiddeti meşrulaştırmak için kullanılmıştır. Şiddet ile Filistin sorununun devam ettiğini hatırlatmıştır. Değiştirilmek istenilen paradigmayı kabul etmeyeceğini Filistin, Arap devletlerine ve uluslararası kesime göstermiştir.

Ceren Gürseler

Tamamı: https://www.politikyol.com/filistinde-ucuncu-intifada-ve-israilin-savasi/

 

  • “BU APTALCA SALDIRI BARIŞ UMUTLARINI ORTADAN KALDIRMAKLA KALMIYOR, BİNLERCE FİLİSTİNLİNİN ÖLÜMÜ İLE SONUÇLANACAK BİR SÜRECİ BAŞLATIYOR”

Cumartesinin gelişi cumadan belli idi.

(…) Biz daha bunu doğru düzgün tartışma fırsatı bulamadan, cumartesi sabahı, Yahudilerin kutsal gününde İsrail’e sızan Hamas teröristleri sivillere saldırdılar.

Sayısı şimdilik belirsiz çocukları, kadınları, sivilleri ve birkaç İsrail askerini öldürdüler.

Sivillere ve kadınlara yönelik vahşetin görüntülerini paylaştılar.

Açıkçası böyle bir saldırıyı kimse beklemiyordu.

İsrail, 70 yıllık bir sürecin sonunda tüm Arap devletlerine kendini kabul ettirmeyi başarmış, en sonunda Suudi Arabistan ile bile ilişkilerini rayına oturtma aşamasına gelmişti.

İsrail’in yayılmacı tavrı elbette sürüyordu ama İsrail’de bu politikayı benimsemiş Netenyahu’ya karşı müthiş bir muhalefet vardı ve halk güvenmediği Başbakan’a karşı aylardır sokaklardaydı ve İsrail Ordusu bile Netenyahu’ya karşı tavır almıştı.

Gitmesi an meselesi, barış çabalarının güçlenmesi çok da hayal olmayan bir noktadaydı.

Ve Hamas içindeki bir grup bu saldırıyı yaptı.

İsrail karşıtlarının bile savunmakta güçlük çekeceği vahşet görüntülerini de yayınlayarak.

Ben ve benim gibi düşünenler bu saldırıyı eleştirince, Türkiye’deki bazı “ahmak” siyasal İslamcılar bize hakaret etmeye başladılar.

Oysa bizim ne dediğimiz açık.

“Bu aptalca saldırı barış umutlarını ortadan kaldırmakla kalmıyor, binlerce Filistinlinin ölümü ile sonuçlanacak bir süreci başlatıyor” dedik.

Bu saldırıdan kazançlı çıkmayacağı kesin olan bir grup var ise bunlar Filistinliler, özellikle de Gazze’de yaşayanlar.

Çünkü İsrail, Hamas’ın yayınladığı görüntüler sayesinde hiç olmadığı kadar haklı, hiç olmadığı kadar mağdur görünecek.

Geçmişte Müslümanların bayramında Gazze’ye saldırdığı için eleştirilen İsrail, kendi kutsal gününde çocuklarını ve kadınlarını vahşi bir katliama kurban vermiş bir halk olarak anılacak.

Ve bedeli çok daha ağır bir şekilde Filistin halkı ödeyecek.

Siz burada milyon dolarlık villanızda keyif çatar, Audi’nizde pudra şekeri çekerken “Bravo Hamas” demek kolay.

Arap-Acem çekişmesini fark etmeden, evin salonunda, klavye başında taraf olmak kolay.

Nasılsa bedelini siz değil, oradaki binlerce Filistinli ödeyecek.

Siz daha fazla yönetim kurulu üyeliği alın, siz daha fazla din siyaseti yapın diye Filistinli çocuklar ölecek.

Bu işin en kârlısı ise elbette Netenyahu.

Devrilmekte olan Başbakan, şu anda tüm milletin arkasında birleştiği lider haline geldi.

Elbette İsrail halkı yaptıklarının bedelini ona bir gün ödetecektir.

Ama bu saldırının Netenyahu’nun ömrünü uzattığı da aşikar.

Ortadoğu’ya ise yeni bir şiddet tsunamisi geliyor.

Orası da kesin…

Fatih Altaylı

https://fatihaltayli.com.tr/kose-yazisi/2023/10/08/milyonluk-villanizda-savasi-savunmak-kolay

 

  • Fatih Altayli 🔴🇹🇷@fatihaltayli

Hamas ın yaptığının İsrail’den çok Filistinlilere zarar vereceğini görmemek için ya beyinsiz olmak lazım ya da İslam düşmanı.

https://twitter.com/fatihaltayli/status/1710637694345228402

  • Fatih Altayli 🔴🇹🇷@fatihaltayli

Hamas ın barbarlığını alkışlayan kim varsa ahmaktır. Bu yapılanların Allahüekber diye yapılıyor olması İslama hem düşmanlık hem hakarettir.

https://twitter.com/fatihaltayli/status/1710624159544283365

 

  • İSRAİL, SALDIRIYI PÜSKÜRTÜR, DÜZENİ YENİDEN SAĞLAR, AMA TOPLUMDA OLUŞACAK KORKU VE TRAVMAYI KOLAY KOLAY SİLEMEZ

Çok kayıp verileceği bilinen bu saldırının, mümkün olduğunca uzun tutulması, her yere ateş açılması, İsrail güvenlik güçlerinden esirler alınıp, Gazze’ye götürülerek pazarlık için kullanılması da planın bir parçasıydı.

Ve tabi ki bu saldırı ile İsrail toplumunda, ‘İçimize kadar girip, hepimizi öldürebilecek güçteler” korkusu ve uzun süre silinmeyecek bir travma yaratmak hedefi de vardı.

İsrail, saldırıyı püskürtür, düzeni yeniden sağlar, ama toplumda oluşacak korku ve travmayı kolay kolay silemez.

Yazıştığım İsrailli emekli general, Netanyahu’nun bir saldırı beklediğini, ama bu kadar büyük çaplı bir olayı öngörmediğini söyledi.

Netanyahu’nun beklentisinin nedenini sorduğumda ise “Aylardır süren ve etkisi azalmayan protesto gösterileri, Netanyahu hükümetinin kamuoyundaki desteğini bitirmeye başlamıştı. Netanyahu’nun bunları unutturacak ve toplumun dikkatini başka yere çekecek bir şeye ihtiyacı vardı. Bu da Hamas ve Hizbullah ile dolayısıyla İran ile bir savaş olabilirdi. Netanyahu, geniş çaplı bir kara savaşı ile Gazze ve Lübnan’ın güneyine girecek. Ama ağırlığı Gazze’ye verecek. Bu savaş öncekilerden çok daha büyük ve kanlı olur” yanıtını verdi.

Hamas’ın son geniş çaplı saldırısının İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmuş ya da kurmaya hazırlanan bazı Arap ülkelerine de net bir mesaj olduğunu belirtmekte yarar var.

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelere, Filistinliler olmadan İsrail ile barış yapılamaz denilmek isteniyor.

Özellikle de Suudi Arabistan, söz konusu mesajın doğrudan muhatabı durumunda.

srail’in başlatacağı orantısız kara savaşının büyük yıkımlara yol açacağını bilen Hamas, Suudi Arabistan’ın bu durumda Tel Aviv ile ilişkilerini normalleştirmekten kaçınacağını hesaplıyor.

Son bir önemli ayrıntıyı daha vermekte yarar var.

Hamas, Gazze Şeridi’nde, El Fetih ise Batı Şeria’da etkili.

Hamas, Filistinlilerin tamamının desteğini ve sempatisini toplayacak bu son saldırıyla, kahramanlaşıp, Batı Şeria’da da etkin olmayı ve El Fetih’i zayıflatmayı hesaplıyor.

Bu kez Ortadoğu, uzun süre devam edecek kanlı bir kriz yaşayacak.

ABD ve İsrail’in, Hamas ve Hizbullah’a silah başta olmak üzere her türlü yardımı veren İran’a hava saldırıları yapması ise sürpriz olmayacak.

Gürbüz Evren

Tamamı : https://www.politikyol.com/hamas-israile-saldirdi-cunku/

 

  • HAMAS, İSRAİL SINIRINI NASIL AŞABİLDİ; AKSA TUFANI’NIN SONUÇLARI NELER OLABİLİR? – Fehim Taştekin

https://www.bbc.com/turkce/articles/cv2k545730ko

 

  • FİLİSTİN'DE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ GELİŞMELER DÜNYAYI SARSTI – Ömer Önhon

https://t24.com.tr/yazarlar/omer-onhon/filistin-de-benzeri-gorulmemis-gelismeler-dunyayi-sarsti,41785

 

  • NE YAZIK Kİ DAHA ÇOK KAN DÖKÜLECEK – Işın Eliçin

https://www.diken.com.tr/ne-yazik-ki-daha-cok-kan-dokulecek/

 

  • HAMAS’IN İSRAİL’E SALDIRISINA İLİŞKİN İNSTİTUDE UZMANLARININ DEĞERLENDİRMELERİ

https://www.institude.org/opinion/hamasin-israile-saldirisina-iliskin-institude-uzmanlarinin-degerlendirmeleri

 

  • İSRAİL’DE HERKES BUNU SORUYOR: ORDU NEREDE? POLİS NEREDE?

https://gazeteoksijen.com/dunya/israilde-herkes-bunu-soruyor-ordu-nerede-polis-nerede-190834

 

  • KUDÜS SENDROMU – Ayşe Özek Karasu

https://www.haberturk.com/ozel-icerikler/ayse-ozek-karasu/3627761-kudus-sendromu

 

  • ORTADOĞU ARAPSAÇI - Deniz Kilislioğlu

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/deniz-kilislioglu/ortadogu-arapsaci-7016685

 

  • ‘TEPKİ HER ZAMANKİ GİBİ OLMAYACAK!’ - Didem Özel Tümer

“Asıl soru kiminle müzakere edileceğidir, kimin müzakere edebileceği değil. Kadınları ve çocukları soğukkanlılıkla öldüren insanlarla müzakere edeceksiniz. 80 yaşındaki kadını alıp sokakta sürükleyenlerle mi? Hayır. Onlara yaptıklarından dolayı bir cevap verilecek… Öyle bir yanıt vermeliyiz ki, gelecekte böyle bir durumla karşılaşmayalım. İnsanların Tanrı için sinagoglarda dua ettiği, kutlama yaptığı zamanda bundan yararlandılar. Sadece askerlerden bahsetmiyoruz, sivillerden bahsediyoruz. Bahsettiğimiz insanların çoğu çocuklar da dahil olmak üzere siviller.”

 

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/didem-ozel-tumer/tepki-her-zamanki-gibi-olmayacak-7016700

 

  • İRAN, BÖYLECE KAFKASYA’DAKİ ZAFİYETİNİ, DOĞU AKDENİZ’DE DENGELEMEYE ÇALIŞIRKEN, HİZBULLAH’IN DA LÜBNAN SINIRINA YAKLAŞARAK İSRAİL’E KARŞI SALDIRI DURUMUNA YAKLAŞMASI, İRAN İÇİN İSRAİL’E KARŞI, YILLARCA SÜRDÜRDÜĞÜ “VEKALET SAVAŞI”NI KOLEKTİF BİR SAVAŞ HALİNE DÖNÜŞTÜRMESİ OLASILIĞI, BÖLGEDEKİ KAOSU KENDİ LEHİNE YARATMASI SEÇENEĞİNİ GÜÇLENDİREBİLİR

Hamas’ın saldırılarını, sadece İran’ın bölgesel stratejisi zemininde değerlendirmek, yapısal bir sorun haline gelebilir. Bununla birlikte, İran tipi bir örgüt olmamakla birlikte, Hamas-İran ilişkilerinin boyutu, İran’ın silah ve para yardımları, Lübnan’da ise İran tipi Hizbullah örgütünün siyasal meşruiyetini “Lübnan’ı İsrail’e karşı koruma” savından alması, İran için bir Doğu Akdeniz siyaseti ortaya koyuyor. İran, böylece Kafkasya’daki zafiyetini, Doğu Akdeniz’de dengelemeye çalışırken, Hizbullah’ın da Lübnan sınırına yaklaşarak İsrail’e karşı saldırı durumuna yaklaşması, İran için İsrail’e karşı, yıllarca sürdürdüğü “vekalet savaşı”nı kolektif bir savaş haline dönüştürmesi olasılığı, bölgedeki kaosu kendi lehine yaratması seçeneğini güçlendirebilir.

Hamas ise, bu saldırılar ile, Filistin içindeki popülaritesini arttırsa da, Filistin için gerçekten bir çözümden ziyade, örgütsel konumunu güçlendirebilir. Zira İsrail’in başlattığı karşı operasyon Demir Kılıç operasyonu, orantısız güç ile, Filistin’e, özellikle abluka halindeki Gazze’yi cehenneme çevirirken, şahin Netenyahu politikaları, tam da istediği zemine ulaşır ve Netenyahu da İsrail’de güçlenir. Böylece, 1995’ten beri Batı Şeria’da, Oslo sürecinin ardından, Filistin Otoritesi ve FKÖ şemsiyesinin en büyük bileşeni El Fetih, daha da zayıflayabilir. Netenyahu-Hamas ikilemi ile, şiddet sarmalı, her iki tarafta, söz ettiğimiz siyasal figür ve örgütü güçlendirebilir.

Doç. Dr. Deniz TANSİ

Tamamı : http://politikaakademisi.org/2023/10/08/aksa-tufani-ve-demir-kilic-savasi/

 

  • HAMAS’IN İSRAİL SALDIRISI: SENARYOLAR, OLASI SONUÇLAR VE TÜRKİYE – Murat Yetkin

https://yetkinreport.com/2023/10/08/hamasin-israil-saldirisi-senaryolar-olasi-sonuclar-ve-turkiye/

 

  • 'AKSA TUFANI' VE 'DEMİR KILIÇLAR': İKİ UCU KESKİN KILIÇ – Bedri Adanır

Kimisi sosyal medya üzerinden 'insanlık vazifesini' yerine getirecek: "Kahrolsun İsrail", "Yaşasın Filistin", "Kahrolsun Siyonizm", "Kahrolsun Terörizm", "Kahrolsun Hamas"… Bu 'kahrolsuncular' ve 'yaşasıncılar', aslında savaşın tarafları kadar savaş suçlusu… Çünkü eğer söz konusu olan savaş ise, hele de sivil insanların hayatına mal olan, çığırından çıkmış, ölülerin çıplak bedenlerinin teşhir edildiği, çılgınlık safhasındaki bir savaş ise; o zaman tarafların kim olduğuna, hangi dine mensup olduğuna bakmaksızın, çok güçlü bir şekilde, her iki tarafa da, sadece “Savaşa hayır!” demek gerekiyor.

 

Şimdi bir kesim hep olduğu gibi sokaklara çıkıp İsrail’i lanetleyecek ve Filistin’e destek olduğunu düşünecek. Vay! “Mehmetçik Filistin’e” diyenleri de gördüm sosyal medyada. Türk ordusunun Filistin’e gidip İsrail’e karşı savaşmasının politik analizini, hadi oldu diyelim, bunun sonuçlarını bir yana bırakalım: Sivil insanların can verdiği bir savaş yaşanırken insanlar nasıl olabiliyor da -muhtemelen her biri evinin konforunda- savaşa katılım çağrısı yapıyor? İnsanın aklı, ahlakı almıyor.

https://bianet.org/yazi/aksa-tufani-ve-demir-kiliclar-iki-ucu-keskin-kilic-285992

 

  • 1973 ARAP-İSRAİL SAVAŞI: SAVAŞA YALNIZCA SİLAHLAR KARAR VERMEZ - İnci Mecdi

https://www.indyturk.com/node/665801/d%C3%BCnya/1973-arap-i%CC%87srail-sava%C5%9F%C4%B1-sava%C5%9Fa-yaln%C4%B1zca-silahlar-karar-vermez

 

  • BU SALDIRI SÜRPRİZ DEĞİL! KOŞULLARI İSRAİL HAZIRLADI HAMAS DA VURDU! - Mustafa K. Erdemol

Hamas ile birlikte İslamileştirilen Filistin davası dünkü güçlü saldırıya rağmen ciddi bir zayıflık içinde. Seküler Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Filistin sorununu dünyada en çok desteklenen sorun haline getirmeyi başarmıştı. Ama Hamas’ın varlığı Filistin Sorunu’nda gerilemeye yol açtı.

Bakın, 2005 yılında İsrail, hem uluslararası baskılar karşısında, hem de FKÖ’nün gücü sayesinde Gazze Şeridi'ndeki askerlerini, yerleşimcilerini tek taraflı olarak geri çekmişti. Bu Filistinlilerin yaşadığı bölgenin İsrail yönetiminden uzaklaşması demekti. Ancak 2007 yılında, El Fetih ağırlıklı FKÖ resmi Filistin yönetimiyle Hamas arasında yaşanan gerginliklerin ardından, Hamas Gazze Şeridi‘nin kontrolünü zorla ele geçirmişti.

İşlerin daha da kötüleşmesine yol açan gelişme budur. Sonuçta İsrail Gazze'ye katı bir abluka uygulayarak bölgeye mal ile insan giriş çıkışını engelledi, askeri işgali kalıcılaştırdı. Bu İsrail’e Gazze’yi “terörist saldırı bahanesiyle" dilediği zaman vutma fırsatı sundu. Filistin ile İsrail arasında tam dört kez savaş yaşandı, anımsayalım.

https://halktv.com.tr/makale/bu-saldiri-surpriz-degil-kosullari-israil-hazirladi-hamas-da-vurdu-774834

 

  • SAVAŞIN İSRAİL’E TAŞINMASI NELERİ DEĞİŞTİRİYOR? – Fehim Taştekin

https://www.gazeteduvar.com.tr/savasin-israile-tasinmasi-neleri-degistiriyor-makale-1641377

 

  • İSRAİL'İN SAVAŞTAKİ EN KÖTÜ GÜNÜ - Thomas L. Friedman

https://gazeteoksijen.com/yazarlar/thomas-l-friedman/israilin-savastaki-en-kotu-gunu-190910

 

  • ABD’NİN ESKİ İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ: İSRAİL KİBRİ YÜZÜNDEN GAFİL AVLANDI – Cansu Yiğit

https://harici.com.tr/abdnin-eski-israil-buyukelcisi-israil-kibri-yuzunden-gafil-avlandi/

 

  • İSRAİL’DE SIĞINAKTA BİR GECE: HAMAS SALDIRISINDAN SONRA NELER YAŞANDI?

https://www.gazeteduvar.com.tr/israilde-siginakta-bir-gece-hamas-saldirisindan-sonra-neler-yasandi-video-1641334

 

  • İSRAİL GENE KARMAN ÇORMAN – Murat Belge

https://t24.com.tr/yazarlar/murat-belge/israil-gene-karman-corman,41797

 

  • UKRAYNA VE FİLİSTİN – Oğuz Demiralp

Hamas’a zerre kadar sempatim yok. Hamas ile içli dışlı olunmasını da desteklemem, yanlıştır. Ancak Hamas yetmişbeş yıllık çözümsüzlüğün ürünüdür. Olacak iş değil ama, diyelim Hamas ortadan kaldırıldı. Yerini hemen başka bir köktenci örgüt dolduracaktır. İslami Cihad daha şimdiden Hamas’ı geçiyor radikallikte. Üstelik, bu örgütler Filistin davasını savundukları için müslüman ülkelerde bir yandan taraftar yaratırken, öbür yandan, yaşam tarzına ilişkin çağdışı fikirlerini de yayıyorlar. Çok tehlikeli bir durum. İsrail işgali sürdükçe sürecek bir durum. İsrail işgali sürdükçe ve Batılı ülkeler bu işgali destekler konumda kaldıkça Müslüman ülkelerdeki çağdışı akımlar Batı düşmanlığını köpürtmek için bunu kullanmaktan vazgeçmeyeceklerdir.

https://t24.com.tr/yazarlar/oguz-demiralp-x/ukrayna-ve-filistin,41799

 

  • ORTADOĞU YANGIN YERİ – Zeynep Gürcanlı

Hamas'ın yaptığı saldırıların boyutları ve karmaşıklığı, bunun arkasında bir "devlet aklının" olduğunu da düşündürdü. Nitekim İsrail'den yapılan ilk resmi açıklamalarda da, bu "devlet aklının" İran olduğu suçlaması yapıldı.

İran açısından Hamas'ın Ortadoğu'da yarattığı bu kaos, pek çok siyasi kazanımı da beraberinde getirdi;

■ Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi torpillenip, İran karşısında "tek ve büyük cephe" şimdilik durduruldu

■ Azerbaycan'ın Karabağ'da egemenliğini yeniden tesis etmesi, bunun getirdiği özgüven, Ermenistan'ın en yakın müttefiklerinden İran'da rahatsızlık yaratmıştı. Karabağ'ın tümden geri alınmasında Türkiye'nin desteği kadar, İsrail'in sağladığı gelişmiş silahların da etkisi vardı. İran İsrail'e çok yüksek perdeden bir karşı mesaj göndermiş oldu.

■ Hamas üzerinden Filistin meselesi, bir milletin egemenlik kavgası olmaktan çıkarılıp, yeniden "Müslüman-Yahudi gerginliği" haline getirildi. ABD-İsrail'den İran'a yönelik gelebilecek olası saldırıların, "Müslümanlar saldırı altında" çerçevesine sokulmasının önü açıldı.

■ Türkiye son dönemde İsrail ile gergin ilişkilerini normalleştirmenin ötesi geçerek, bölgesel işbirliği projelerini konuşur hale gelmişti. Hamas'ın saldırıları üzerinden Türkiye'de Filistin meselesine hassas kitleler hareketlendirilerek, AK Parti hükümetinin İsrail'le yakınlaşma adımlarının önüne geçebilecek bir atmosfer yaratıldı.

https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/ortadogu-yangin-yeri/710862

 

  • İSRAİL - HAMAS ARASINDA YAŞANAN GERGİNLİK TÜRKİYE’Yİ TARAF OLMAYA ZORLAR MI? - Feramuz Erdin

İsrail devletine ait diplomatik misyonlar ile diğer devlet kurumlarının önünde protesto gösterileri düzenlenmesi normaldir ve kanuni bir haktır. Ancak bu gösterilerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Yahudilerin kendileri,  işyerleri, ibadethaneleri veya eğitim kurumları hedef alınırsa o zaman işin şekli değişir.

Ne olursa olsun kolluk ve istihbarat birimleri bu saatten sonra sürekli teyakkuzda bulunmak ve daha fazla yorulmak zorunda kalacaktır. Türkiye’deki Yahudi cemaatinin maruz kalacağı olumsuz bir hareketin ülkemizi ister istemez, bir şekilde bu tartışmaların içine çekebileceği hatırdan çıkarılmamalıdır.

Bundan bir süre önce İsrailli turistleri hedef alan bazı terör saldırıları kolluk güçleri tarafından engellenmişti.  Son gelişmeler ışığında İsrailli turistlerin ülkemize gelişlerinin veya ülke içindeki hareketliliklerinin belli ölçülerde kısıtlanması da beklenmelidir.

https://www.patronlardunyasi.com/haber/israil-hamas-arasinda-yasanan-gerginlik-turkiye-yi-taraf-olmaya-zorlar-mi/292123

 

  • İSRAİL’İN 11 EYLÜL’Ü - Bahadır Kaynak

https://www.diken.com.tr/israilin-11-eylulu/

 

Takılan tweetler

 

  • Remzi Çetin@remzzicetin

İSRAİL’DE YAŞANAN SON OLAYLARA İLİŞKİN YOUTUBE KANALIMDAKİ 30 DK.’LIK YAYININ BAĞLANTISI VE ÖZETİ⤵️

📌 Daha önceki İsrail-Hamas çekişmesinden farklı seyrediyor.

📌 İsrail için hedef artık, sadece Hamas değil; İran.

📌 Türkiye -muhalefet hariç- olaya, temkinli yaklaşıyor.

📌 İsrail istihbaratındaki zaafiyet birkaç yıldır sürüyor. Ülke iç dinamikleriyle (yargı tartışmaları vs.) enerjisini kaybetti.

📌 İran, bölgedeki sıkışmışlığını, Hamas’ı harekete geçirip delmek istiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=yu1BR0a_ieM

https://twitter.com/remzzicetin/status/1710671787950751905

  • Nadav Markman@nadav_markman

İsrailliler hain saldırılar sonucu ölürken ve işkenceye uğrarken, siyasetçilerin insan haklarını, hayatlarını yok sayan açıklamaları kabul edilemez.

Yaşananmakta olanlar, İsrail'in herhangi bir hareketi ile ilişkili değil, Hamas tarafından önceden planlanmış terör saldırılarıdır.

Teröristleri desteklemeyi bırakın.

https://twitter.com/nadav_markman/status/1711027580818624934

  • ivo molinas@basyazar

İsrail Ankara Büyükelçisi Lillian: ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk siyasetçilerin yaptığı bazı açıklamaları çok destek verici bulduk; bazıları ise bizi şaşırttı.’’

Şaşırtan CHP olmalı.

https://twitter.com/basyazar/status/1710989647348715836

  • Remzi Çetin@remzzicetin

Türk solu, pardon Türkiye solu demeliydim(!) zaten bir süredir ülke siyaseti ve kendi içinde bile parçalanmış, etkisini yitirmişti. Bugünkü İsrail olaylarına ilişkin ana muhalefet ve diğer muhalif kanattaki sloganvari açıklamalar, tümüyle cehalete battıklarının  kanıtıdır.

Yazık.

https://twitter.com/remzzicetin/status/1710741970136515030

  • Remzi Çetin@remzzicetin

İsrail’deki saldırıların arkasında İran’ın ol(a)mayacağını düşünmek gerçekten çok saçma! Saldırıların zamanlaması da oldukça manidar; çünkü olası bir İsrail-Suudi Arabistan anlaşması, bu yıl içinde an meselesiydi. Saldırılar, Riyad yönetimine de mesaj içeriyor.

https://twitter.com/remzzicetin/status/1710558420468687026

  • Deniz L. Ertuğ@DLeilaErtug

İsrail'de dünden beri yaşanan terör eyleminin karşısında olmak için siyonist olmanıza gerek yok, insan olmanız yeterli. Filistin halkının yaşadığı sıkıntıyla ilgili dertlenmenize de engel değil. Fakat bunun sorumlusu İsrail'den evvel, kendi halkını soyan Filistin liderleri ve halkın iradesini asla ciddiye almayan ve yıllardır o koltuktan kalkmayan Abbas'tır. Bu Türkiye'nin ekonomik sıkıntısını kendi hükümetimize değil, Miçotakis'e bağlamamızla aynı mantık. İsrail Filistin'le mücadele etmese, Avrupa Birliğine mi gireceklerdi?

https://twitter.com/DLeilaErtug/status/1710922133084225731

  • Deniz L. Ertuğ@DLeilaErtug

İlk kez Hamas terör örgütü bize bir iyilik yaptı. Solculardan sağcılardan herkesin maskesini düşürdü. Yahudi sivillere yapılan tecavüzlere, şiddete selam gönderenler, bunu Filistin'in haklı davası diye savunanlar insan değilsiniz. PKK'nın öldürdüğü masum bebekleri, genç kadınları, öğretmenleri, memurları, savcıları da aynı kafayla savunuyorsunuz. Çünkü hepiniz aslında temelde laik, demokratik, hukuk devletine ve temelde cumhuriyete karşısınız. İstiyorsunuz ki ya İslam cumhuriyeti olsun ya da Kürdistan. İstiyorsunuz ki bu vatanın evlatları hangi ırktan olurlarsa olsunlar emperyalistlere köle olsunlar. Sizin gibi solcu olmaz olsun. Ulan her boku mu yanlış anlar insan:)))) Anadolu'da Türkler, Ortadoğu'da Yahudiler İngiliz emperyalizmini kovan iki halktır. Bu yüzden efendileriniz yerine gözyaşı döküyorsunuz şimdi. Rezil herifler.

https://twitter.com/DLeilaErtug/status/1710657776291115139

  • İpek Maya Saygın@IpekMayaSaygin

Türkiye’de zorunlu eğitimin her sayfası antisemitizm dolu. İslamcı aşırıcılığı ve yayılmacı hayallerini ise asla anlatmıyor, öğretmiyorlar.

Başka türlü olsaydı… Aşağıdaki tweeti çok sevdiğim bu zeki kadın atmazdı. Ama böyle düşünüyor işte. Ne yazık.

İsrail işgal devleti değil. Bugün katledilenler, esir alınanlar, tecavüz edilenler, yaralananlar, sığınaklarda korkuyla bekleyenler var… Sadece Yahudi oldukları için.

Hamas’ın ise IŞİD’den hiçbir farkı yok. Tamamen aynısı. Gazze hakkında iki satır okumak yeterli anlamak için.

https://twitter.com/IpekMayaSaygin/status/1710629763113488724

  • Ferit Belder@FeritBelder

Bugünü 1973 Yom Kippur Savaşı ile kıyaslamak ne ölçüde doğru olur bilmiyorum. Evet sürpriz ve kapsamlı bir saldırı oluşu ve İsrail’e yaşattığı şok açısından benzerlikler var. Ama farklılıklar çok daha bariz (1)

1973 savaşı iki devlet arasında meydana gelmişti. Bugün ise bir devlet dışı aktörün eylemlerini görüyoruz. Stratejik ilerleme yerine toplu bir saldırı ve rehin alma olayları var 2)

Mısır, belirli toprak parçasını kontrol etmek istemişti. Hamas'ın böyle bir olanak, kabiliyet ya da arzusu yok. (3)

Mısır’ın amaçları oldukça netti. Kısmi bir başarı ve sonrasında ise hızla barış süreci başladı ve Mısır, İsrail’i tanıyan ilk Arap devleti oldu. İsrail ile ilişkiler bağlamında Hamas'ın açık ve net bir hedefi yok. Dolayısıyla barışın önünü açabilecek bir potansiyel görünmüyor (4)

Filistin meselesi Mısır açısından İsrail ile ilişkilerde ‘decentralize’ edilmek istenmişti. Öyle de oldu. Hamas'ın böyle bir olanağı yok, çünkü kendisi başlı başına Filistinli bir siyasal aktör. Hedef Mısır'ın tersine Filistin davasının merkezinde, liderliğinde olmak.

https://twitter.com/FeritBelder/status/1710606896917348687

  • Ferit Belder@FeritBelder

Dünkü saldırıların İsrail için bilançosu artıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 600ü aştı. Bu ölçekli bir saldırı, rehineler ve amaçlar konusundaki stratejik belirsizlik, diğer okumalardan önce Hamas’ın süregiden koşullar içinde ‘Filistin davasını’ zapt etme girişimi gibi duruyor

https://twitter.com/FeritBelder/status/1710999384521846883

  • Ferit Belder@FeritBelder

Hamas'ın bugünkü saldırısı 2021'deki kanlı Mayıs olayları ile karşılaştırıldığında nereye oturtulabilir?

(1) O dönem olaylar toplumsal düzeyde başlamış (Şeyh Cerrah Mah.), Hamas'ın roketlerle sürece dahil olması hem daha geç olmuş hem de yegâne liderliği 'kabul görmemişti'.

(2) Bugün ise olayları bizzat Hamas organize etti, başlattı ve şu ana kadar kendi aktörlüğü dışında bir alternatif çıkması mümkün olmadı. Batı Şeria'ya sınırlı bir yansıması oldu, Kuzey'e (Lübnan) çağrı yaptı ama Filistin toplumunu toptan mobilize eden bir dinamik henüz oluşmadı.

(3) Gazze'de ise İslami Cihad, daha önce dolaylı olarak meydan okuduğu Hamas'a destek açıkladı Bu ise aktörlük düzeyinde silahlı mücadelenin Gazze'de halen 'temel meşruiyet' aracı olduğunu gösteriyor. Bunun toplumsal düzeydeki yankısı için ise daha fazla araştırma gerekir.

(4) 2021'de toplumsal çatışmaların doruğa çıktığı İsrail'in Arap-Yahudi şehirleri ile Kudüs'teki bugünkü sessizlik ise dikkat çekiyor. Oldukça erken bir sonuca varmamak gerekir tabi ama bu sessizliği de takip etmekte fayda var.

(5) Bilançonun netleşmesi, rehinelerin geleceği, İsrail'in vereceği tepkinin sınırları, İsrail'de aşırı sağın olaya nasıl dahil olacağı vs. gibi konuların şekillendirici olacağını söylemek mümkün.

https://twitter.com/FeritBelder/status/1710688096319091100

  • Gabi Behiri@gbehiri

Israel son 1 yildir adalet reformu ozelinde ic karisiklik yasiyordu ve bu ic karisikliktan dusmanlarin faydalanacagina dair uyarilar vardi. Nitekim oyle oldu. Suan adalet reformuna resmen veda ettik diyebiliriz. Israel'in tekrar bir araya gelmekten baska sansi yok.

Ulkeyi ikiye bolen, kiskirtan politikacilarin da su asamada gelecekleri pek parlak degil. Bu savasin bircok acidan sonuclari olacak. Istifalar, hukumet değişmesi vs. olasi.

https://twitter.com/gbehiri/status/1710605733887160606

  • Kerem Gulay@KeremGulay

9 aylık bebeği ve 3 yaşındaki çocuğu kaçırarak "vatan savunması" olmaz! Hamas savaş suçu ve hatta -sistematikliğe bakacak olursak- insanlığa karşu suç işliyor. Hamas'a destek veren herkes terör propagandası yapıyor ve "suçu ve suçluyu övüyor".

https://twitter.com/KeremGulay/status/1711065671944024109

  • Merve Şebnem Oruç@mervesebnem

Sosyal medyada Hamas tarafından servis edilen görüntülere bakarken, Hamas’ı değil de Suriye ve Irak’ta vahşetiyle kanımızı donduran İran destekli Şii milis grupları görür gibi oluyorum.

İran son 7 yıllık yalnızlığında Hamas’tan yeni bir Hizbullah üretmiş.

https://twitter.com/mervesebnem/status/1710930993203327255

  • Cemil Okumuş@cemilokumus_94

İsrail'in işgalci olduğunu iddia eden İslamcı tayfanın koca bir İslam tarihinde Müslümanların yaptığı tüm işgalleri, katliamları, köle ticaretini vs. görmemesi ikiyüzlülük olduğu kadar bunların duyar kasan insanları rahatsız etmemesinin çok önemli bir diğer nedeni de hiç kuşkusuz o dönemlere ait görsel kayıtların bulunmuyor olması. Tarihin her döneminde yakın tarihteki olaylar doğal olarak daha çok odak noktası. Gerçi bu durum da "duyarlı" ikiyüzlüleri rasyonel ve ahlaklı yapmıyor. Hamas teröristleri kadınları öldürüp soyup teşhir etmiş ve bu İslamcılar "ama onlar da şunu şunu yaptı, onlar işgalci" vs. diye saçmalamaya devam ediyor.

Tarihte ilk kez savaşın insanlığın genel gerçekliği olmaktan çıktığı bir dönemdeyiz. Geçmişe yönelik davalar güdüp burada sizden önce biz vardık o yüzden siz işgalcisiniz söyleminde bulunmak anlamsızdır. Kaldı ki İsrail işgalci falan değildir. Böyle bir mantıkla bir ülkenin sivil vatandaşlarına saldıramazsınız. Saldırırsanız bedelini ödersiniz. Hamas da bu bedeli ödeyecek.

https://twitter.com/cemilokumus_94/status/1710949640592404783

  • Sinan Alper@SinanAlper_

Hamas'ın sivillere yönelik saldırılarının kabul edilebilir bir tarafı yok. Ama Hamas bunu ilk defa yapmıyor, daha önce de otobüslere canlı bomba saldırısı yapan bir örgüttü. İsrail de yine yıllardır aynı İsrail. Ama Türkiye kamuoyunun olaya bakış şekli değişmiş gibi gözüküyor, en azından sosyal medyada. Hangi siyasi yönelimden olursa olsun İsrail'i açıkça savunan insan bulmak zordu eskiden. Başkaları da söyledi, bence de Türkiye'deki göçmen krizinin tetiklediği güçlü bir Arap karşıtı damar oluştu. Bu konular arasındaki ilişkiyi veriye dayalı inceleyen çalışma olsa da okusak.

https://twitter.com/SinanAlper_/status/1710977727589728378

  • Bel Trew@Beltrew

Özel: Partiye giden 100'lerce genç öldürüldü ya da kayıp. Dün bir festivale saldıran Hamas militanları tarafından Gazze'ye kaçırılma korkusu var. Bunlar arasında Brit Jake Marlowe da var. Ben ve @natalielisbona  hayatta kalan tanıklarla, akrabalarla ve arkadaşlarla konuştuk

https://twitter.com/Beltrew/status/1711008201221509629

  • Müşerref Pervin Tuba DURGUT@pervintuba

İnanması çok zor ama bunu yazan @trakya_univ ’de akademisyenmiş .Edep Ya Hu! Sn Rektör @ErhanTabakolu  güzide üniversitemizin ve akademinin  itibarını sarsan bu densizlik için gerekli girişimlerde bulunacağınıza inanıyorum.

 

https://twitter.com/pervintuba/status/1711031372763054249

  • Hay Eytan Cohen Yanarocak - חי איתן כהן ינרוג׳ק@hayeytan

Normalizasyon fln.. Bazı şeyler hiç değişmiyor. Sivilleri kurşuna dizen, genç kızlara tecavüz edip vücutlarını teşhir eden, anneleri bebekleri ve çocuklarıyla kaçıran, yaşlı kadınları aşağılayıp alı koyan teröristleri destekleyene ne denir? Ben adını koyamadım. Siz söyleyin.

https://twitter.com/hayeytan/status/1710970137963012410

  • cüneyt özdemir@cuneytozdemir

Aramızdan birinin de CHP yöneticilerine Hamas nedir, Filistin davası nedir meselesini tane tane anlatması gerekiyor. Yapılan açıklamlara bakınca insan dehşete düşüyor....

https://twitter.com/cuneytozdemir/status/1710947126069301721

  • ivo molinas@basyazar

Türk solu ile Siyasi İslamcıların ortak düştüğü tek nokta Hamas destekçiliği.

CHP nereye savrulmuş öyle…

https://twitter.com/basyazar/status/1710764425534189576

  • Deniz Ülke@DenizUlke

Hamas saldırısı, sadece çok yüksek şiddet ve yıkım kapasitesine sahip bir terör olayı değil; aksine çok önemli küresel stratejik değişimleri tetikleyebilecek “süperpolitik” bir eylem. Varsayımlarımızı öne çıkararak küçük bir analiz yapalım.

1- Terörle iştigal eden istisnasız bütün örgütler aynı zamanda taşeron olarak da kullanılırlar. Hepsinin içerisinde, özellikle de lider kadrolarında farklı istihbarat teşkilatlarının elemanları olur. Sıradan terörist, halkını, ideolojisini düşmana karşı koruduğunu sanırken, kararları alan kadroların kendi pozisyonlarını, örgütün legal-illegal gelir kaynaklarını, değişen uluslararası ittifak sistemlerini, marka ve imajlarını vs. korumak gibi kısa ve uzun erimli amaçları, pazarlıkları olur. Bu yüzden hepsi aslında mücadele ettiklerini iddia ettikleri devlet mekanizmaları ve onun çürümüş birimleriyle yan yollardan bir şekilde bağlantı kurarlar. Yani dışarıdan görünen ve dışarıya deklare edilenle içerideki yapı çok farklıdır.

2- Terör örgütleri eylemlerini sıklaştırdıkça ve şiddetlendirdikçe zihin ortamını güvenlikleştirir, kamuoyunu güvenlik merkezli olarak şekillendirir ve merkez otoritelerin aldığı/alacağı baskıcı önlemleri meşrulaştırırlar. Şiddet kullanan bir örgüt varsa doğal olarak karşı şiddet kullanan bir güvenlik mekanizması olur.  Güvenlikleştirilmiş süreçler ekonomik kaynak dağılımını, birey devlet ilişkisini, politik öncelikleri ve seçmen davranışlarını belirlerler. 11 Eylül saldırısı, küresel savunma harcamalarını 750 milyar dolar seviyesinden bugün 2.2 trilyon dolara çıkmasına olanak vermiştir. EL kaide ve IŞİD, özellikle ABD’nin palazlanmış askeri-endüstriyel kompleksinin arayıp da bulamadığı fırsatı sağlamıştır.

3- 11 Eylül saldırısı ABD’yi cezalandırma değil küresel düzeni değiştirme amaçlıydı ve başardı. Hamas saldırısı da (özünde) Filistin halkını koruma kurtarma ya da israil’i cezalandırma amaçlı değildir.  Düzen değiştirme hedeflidir. Filistin halkının çok daha ağır hasar almasını meşrulaştırarak Gazze’nin tamamen boşaltılmasına da meşruiyet sağlayabilir. İsrail yönetimi uzun süredir aradığı fırsatı bulabilir, zira kuruluşundan bu yana her saldırıdan yeni kazanımlarla çıkmıştır.

Üstelik bu çapta bir saldırının etki alanı bununla da kalmaz:

Ortadoğu’da ABD’den bağımsız biçimde yürüyen İsrail, Körfez ve İran arasındaki yumuşama ve anlayış eğilimini keser. Bu yumuşamayı destekleyen ve kendi inisiyatifleriyle bölgede çok ciddi yol alan Türkiye ile Azerbaycan’ın etkinliğini azaltır; İsrail ve Hamas arasında sıkışan bu iki ülkenin arasına nifak sokabilir. İki ülkenin birlikte politika üretmesi bu açıdan önemlidir.

4- Bu saldırı zamanla hedef’e İran’ı oturtarak bütün bölgeyi kapsayan bir savaş ortamına zemin hazırlayabilir. İran konusu epeydir pişirilmekte olduğunda dikkatli olunması elzemdir.

5- Bir soru: 11 Eylül saldırısını ABD’nin kendi kendine düzenlediğine inanan ve ABD’nin bu şekilde Afganistan’a ve Irak’a direk şekilde, bazı çevre coğrafyalara ise üsler kurma yoluyla indirek müdahale ettiğini düşünen o derin analizci kitle, İsrail’in 11 Eylül’ünü neden bu kadar “komplo dışı” algılamayı tercih etti? İsrail’in vereceği tepkinin boyutlarını ve Filistin davasına verebileceği zararı neden göz ardı etmeyi tercih etti? Orada komplo vardı da niye burada yok farz ediliyor?

Yazacak çok şey var da bu kadarlık yeter şimdilik.

https://twitter.com/DenizUlke/status/1710970307886928249

  • HAKAN AKBAŞ@hakana

Raporlara göre, Hamas saldırılarında bugüne kadar 700 İsraillinin hayatını kaybettiği 😢 ve 2200 kişinin yaralandığı söyleniyor. 🤕

Kısa süre içinde Hamas diye bir terör örgütünün yeryüzünden silineceğini şimdiden söyleyebiliriz.. 💪🏻🚫🔫🌍

#Israel #Israel_under_attack

https://twitter.com/hakana/status/1711077679779266967

  • Barbaros Şansal 🇨🇾@mayrukcouture

2 gündür tüm görüşleri ve yayınlanan haberleri , saçma sapan  yapılan açıklamaları dinledim . Son kararım .

https://twitter.com/mayrukcouture/status/1710990039432179746

  • Cemil Okumuş@cemilokumus_94

İsrail - Filistin meselesinde neden İsrail'in haklı olduğunu kabaca açıklayayım:

- En çok tekrarlanan retorik, İsrail'in işgalci bir devlet olduğu yönünde ki bu bütünüyle yalan. İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiği yönündeki iddia, söz konusu bölgenin İsrail'den önce meşru bir Filistin devletine ait olduğu yönünde bir imada bulunuyor ki bu bütünüyle yanlış. O bölgede İsrail'den önce bir Filistin devleti var olmadı. Bölge tarihsel süreçte Roma, Osmanlı, İngiliz imparatorluğu gibi çeşitli imparatorlukların kontrolündeydi. Bölge en son İngiliz imparatorluğunun elindeyken Yahudiler İngiliz imparatorluğunun eliyle buraya yerleştirildiler. Yani İngiliz imparatorluğu, Yahudileri kendi eliyle kendi topraklarındaki bir yere yerleştirdi. Burada bir işgal yok.

- İsrail bölgesi zaten Yahudilerin tarihsel anavatanıdır ve modern İsrail devleti kurulmadan önceki adı da İsrail'dir. Bu bölgenin adı Tevrat'ta da İncil'de de İsrail diye geçer. Filistin adı, Roma İmparatorluğunun Yahudileri bu bölgeden sürdükten sonra bölgenin Yahudilerle olan tarihsel bağını unutturmak için ürettiği bir kelime.

- Bir diğer iddia, İsrail'in Filistin devletinin var olmasına izin vermediği, bunu engellemek istediği yönünde ki bu da bütünüyle yalan. İsrail Filistin'e defalarca iki devletli çözümü önerdi, fakat Filistin buna hiç yanaşmadı. Çünkü Filistin çözüm istemiyor. Filistin İsrail'in yok olmasını istiyor.

- İslamcıların Filistin'i savunması elbette anlaşılabilir bir durum. Fakat solcu ve progresif geçinen insanların İsrail'e karşı dinci Filistin'i savunması ya muazzam bir akıl tutulması ya da ciddi bir çelişkidir. (Gerçi sol ideolojide tutarlılık aranmaz. Bunlar feminist geçinip Abdullah Öcalan, Yılmaz Güney gibi adamları savunan insanlar. İsrail'e karşı Filistin'i savunmak da aynı kafa)

İsrail, Ortadoğu cehenneminin içinde demokrasinin, sivil özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün, eğitimin, teknolojinin en üst düzeyde olduğu ülke. Arapça İbranice'yle birlikte İsrail'in iki resmi dilinden biri. İsrailli Araplar askerlikten muaflar. Bütün Ortadoğu'daki en yüksek sivil özgürlüklerin tadını çıkarıyorlar. İsrail din devleti falan da değil. Tel Aviv dünyanın en LGBT dostu şehirlerinden biri. Musevilik'e yapılan bir vurgu olsa da bu hiçbir zaman insanların hayatını dine göre düzenleme amacı gütmüyor.

- Bizdeki milliyetçi geçinip Filistin'i savunanların davranışı da sürüye uyma ve ezberden fazlası değil. Kendi ülkesinde PKK'nın terör eylemlerine reaksiyon gösterip PKK'nın sözlü olarak savunulmasında bile cinayet işleyecek duruma gelen adam, Filistin'in PKK'lı teröristleri eğittiğini bilmeden Filistin'i savunuyor. Osmanlı'ya karşı Arap başkaldırısının sembolü olan Filistin bayrağını Türk bayrağının yanında dalgalandırıyor. Bunlara göre İsrail işgalci fakat kendileri Anadolu'da işgalci değil. Çünkü kendi ataları Anadolu'yu "kılıç hakkıyla" almış. Ama aynısı nedense İsrail için geçerli değil. (Ki İsrail bir yeri işgal ediyor değil) Bu mantıkla Anadolu'yu gerçek sahipleri olan Yunanlara teslim edip Orta Asya'ya dönmeleri gerekir. Fakat elbette kafaları mantıkla çalışıyor.

- Özellikle kendini solcu, liberal, progresif vs. olarak tanımlayıp İsrail'in yok edilmesini arzulayanların nasıl bir kafa içinde olduklarını anlamak oldukça güç. İsrail yıkılınca ne olacak? Filistin kadınları 9 yaşında evlendirecek, ateistlerin ve LGBT'lerin kamuya açık alanda kafasını kesecek, zina yapanı recm edecek. Evet, progresifler fakat bunları yapacak olan Filistin'i savunuyorlar. Öyle bir progresiflik işte.

- Hamas'ın saldırılarındaki temel amaç her zaman İsrail topraklarında terör ve kaos yaratarak İsrail'i karşılık vermeye mecbur kalacak noktaya getirmek ve ardından Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanıp "İsrail sivilleri katlediyor" algısı yaratmak.

- Hamas'ın son saldırısında Filistin destekçilerinin sığınabileceği bir gerekçe yok. Habersiz ve sebepsiz bir şekilde İsrail'e girip sivil/asker ayırt etmeksizin katliam yapıyorlar.

Bu noktada İsrail'in Filistin'e yönelik her türlü askeri harekatı meşrudur. Filistin Hamas'ı feshedip İsrail'i bağımsız bir Yahudi devleti olarak tanımadığı ve İsrail'in zamanında defalarca kez tekrarladığı ikili devlet çözüm için masaya oturmadığı sürece de barış olmayacaktır.

https://twitter.com/cemilokumus_94/status/1710704053150171150

  • Ahmet Kasım Han@Ahmet_K_Han

Şimdi vakit bulunca, İsrail - Hamas çatışmasına ilişkin olarak, özetin özetinden daha geniş bir değerlendirme yapabiliriz.

Madde madde gidelim:

1) Türkiye’nin tutumu:

a)Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yansımış olan tavır doğru bir tavır.

b)Bana gelen yorumların ateşindeki düşüşten Türkiye’de mevcut Hamasofil kitlenin iktidardan alışık oldukları ve, aslında bu alışkanlık nedeniyle, bekledikleri desteği alamamanın yarattığı hayal kırıklığı içersinde sessizleşip pasife geçtiklerini görüyorum.

c)Bu tam olarak böyle kalmayacaktır. Söz konusu mahfiller tepkilerini daha aktif biçimde göstermeye çalışacaklardır, burada iktidarı bir test bekliyor. Bence neticede bu basıncı almak için çeşitli gösterilere ve tepkilere izin verilecektir.

d) Ahmet Davutoğlu’nun Hamas’ın eylemlerini “haklı dava” bağlamında değerlendiren tweeti özü itibariyle, sahip olduğu ideolojik inanç ve refleks kadar, AK Parti’nin çekirdek seçmeniyle bu noktada yaşayabileceği ayrışmadan siyaseten fayda sağlamaya yönelik bir hamle olarak da değerlendirilmelidir.

e) Türkiye’nin bundan sonrasına yansıyacak tepkisi:

i) İslam aleminin genelinde, en önemlisiyse Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinde, yönetimlerin Hamas’ın yarattığı oldu bittinin kamuoylarında yaratması çok muhtemel infiali ne kadar yönetebilecekleri ile alakalıdır.

Anlamı:

Türkiye’nin kaynak sıkıntısının çözümü bakımından bu iki ülke işleme ihtimali en yüksek iki şans kapısı. Bunlar meseleyi tırmandırmayı istemiyorlar. Bunu becerirlerse Türkiye’den beklenti de aynı biçimde şekillenir. Mevcut şartlarda Türkiye böyle bir durumda muhtemelen bunlara eklemlenir.

ii) Batı’dan beklentileriyle alakalıdır.

iii) İran ile olan dengelerle alakalıdır.

vi) Çatışmayı durduracak ağırlıkta bir rol oynama fırsatı bulup bulamayacağıyla alakalıdır.

2) İran Bağlantısı:

a) Hamas son dönemde, Suriye iç savaşından bu yana, Suudi Arabistan’ın güdümündeydi. Ancak, Suudilerin İsrail ile barışması, Gazze’de dışarıdan gelen para ve içeride yürüttüğü baskı rejimi sayesinde nüfustan gönüllü gönülsüz gasp ettiği kaynaklarla yaşayan bu örgüt için sonun başlangıcı anlamına geliyor. Bu sebeple tekrar eski hamisi İran’a dönme eğilimine girdi.

b) İbrahim Anlaşmaları sonrasında ortaya çıkan durum Hamas’ın bu köşeye sıkışmışlığını çaresizlik mertebesine taşıyordu.

c) Eylül ayında Lübnan’da Hamas ve İran Devrim Muhafızları arasında görüşmeler oldu.

d) İran ABD yönetiminin, Amerika’da bu işlerle uğraşan tüm merkezlerin değil ancak yönetimin, yanında durduğu Suudi - İsrail yakınlaşmasının ne manaya geldiğini iyi biliyor ve buna kesinlikle engel olmak istiyor. (Not: ABD’deki nüans şurada; Washington’da Suudiler İran’ı, ABD çıkarlarının hilafına, sisteme çekip İsrail ile bir normalleşme yaratabilir bu da bölgede ABD etkisini iyice sınırlayabilir korkusu taşıyanlar mevcut.)

e) Suudi  Arabistan - İsrail yakınlaşması Türkiye’nin menfaatine, Türkiye’nin son dönemde kısmen aba altından kısmen açıkça gerginlik yaşadığı İran’ın aleyhinedir.

f) Bu gerginliği en son Azerbaycan’ın Karabağ antiterör operasyonu vesilesiyle görmüştük.

g) Esas itibariyle Azerbaycan iki ülkeden büyük destek alıyordu: Türkiye ve İsrail.

h) İsrail ve Türkiye’nin nesnel çıkarlarının örtüştüğü bu denklemde, Suudi - İsrail normalleşmesi İran’ı önemli ölçüde çevreleme ve köşeye sıkıştırma potansiyeli taşıyor.

3) İsrail ve Gazze’deki Filistinliler açısından:

a) Netanyahu’nun arayıp da bulamadığı fırsat eline geçti.

b) Komplo teorisi sevmem ama (sistemi bilen herkes katılacaktır) İsrail’in bu kadar gafil avlanması şaşırtıcı. Sadece Netanyahu’nun ülkenin güvenlik bürokrasisinde yarattığı kırılma ile izahı güç.

c) Netanyahu bu durumu kullanacak ve siyaseti çevresinde konsolidasyon sağlamaya çalışacaktır. Becerebilir mi? Mümkün ancak tam tersi de olası. Uzun sürer mi? Zor.

d) Gazze’de yaşayanları muhtemelen büyük bir dram bekliyor, maalesef. İsrail için de acılı olacak.

e) Tırmanma olursa İsrail’in izolasyona dönmesi bir uçta, bölgesel çatışa diğer uçta, iş zor.

https://twitter.com/Ahmet_K_Han/status/1710760561284096256

  • Biz Özgürüz@bizozguruzorg

Süreklilik gösteren terörden en çok etkilenen ülkelerden birinin vatandaşları ve batılı değerlere inanmış insanlar olarak İsrail halkına, bölgedeki sivillere ve bölgedeki meşru yönetim İsrail'in askerlerine karşı yapılan insanlık dışı saldırıların masum İsrail halkı üzerinde yarattığı acıyı hissediyor ve paylaşıyoruz.

Temennimiz insanlıktan nasibini almamış terör saldırılarının bu coğrafyadan temizlenmesi ve bu hususta atılacak adımların akil devletler tarafından titizlikle atılmasıdır.

Bu olağanüstü durumda İsrail'in haklı mücadelesinin yanında olduğumuzun altını çiziyor, ulusal ve uluslararası kamuoyunun aynı hassasiyeti paylaşmasını umuyoruz.

https://twitter.com/bizozguruzorg/status/1710771560141791502

  • Yoav Bistritsky@YoavBistritsky

#Baku  - Teşekkürler, #Azerbaijan halkı!

📸 :azön

 

https://twitter.com/YoavBistritsky/status/1711086425297301653

  • Deniz Ülke@DenizUlke

El Kaide’yi, IŞİD’i, Boko Haram’ı kim kurduysa Hamas’ı da o kurdurdu?

Dünya Müslümanlarını “terörist imajı” ile eşleştirme işini  başarıyla yapan küresel cihatçılar (!) en çok İslam’a zarar verdiler.

Hamas da Filistin Kurtuluş Örgütü’nün sürdürdüğü haklı ve milli bir davayı önce dini ve radikal bir mecraya çekti; şimdi de bir canavar formuna sokma görevini ifa ediyor.

Kime hizmet ettiği ortada..

https://twitter.com/DenizUlke/status/1710614167357374657

  • India Naftali@indianaftali

Hamas, İsrail'e sızmak için nasıl hazırlık yaptığına/eğitim aldığına dair bir video yayınladı. Bütün bunlar işgal gerçekleşmeden önce gözümüzün önünde oluyordu.

Bu nasıl gözden kaçabilir? Bir suru sorum var.

https://twitter.com/indianaftali/status/1711156084260376957

  • Deniz Bensusan@denizbensusan

Antisemitizm popüler. Alıştık da. Dolayısıyla solcusu da sağcısı da birleşebiliyor ölen yahudiler olunca. Sıkıntılı durum şu: mağdur olanı savunmak özellikle sol çevrede mantıksal bir çerçeveden çıkıp yerde ölü kadınların cesetleri sürüklenirken bile Hamas gibi bir terör örgütünü savunabilecek kadar bu işi romantize etmeyi seçmek. Sadece cahillikle böyle laflar edilmiyor. Belli ki Hamas’ın ne olduğuna dair de bir fikir yok tabii. Çünkü kendi ülkesinde karşı çıktığı her şeyin en radikal halini savunduğunu görürdü bilseydi. Ama 8 Martta sokağa çıkmak da popüler, yerde sürüklenen ölmüş, çıplak bir kadına, kaçırılan yaşlılara ve birçok masuma yahudi olduğu için veya İsrail vatandaşı olduğu için böyle bir durumu reva görmek de.

https://twitter.com/denizbensusan/status/1710619784457355437

  • Ata Maden@ceteraetcetera

israil’in baskenti kudus (yuh artik yani). tel aviv’de yerlesim yerine dusen roket de bu gece henuz olmadi. 600bin kusur takipci, her post yarim milyon goruntulenme. sosyal medya budur. iyi geceler

https://twitter.com/ceteraetcetera/status/1711132010696102174

  • Ata Maden@ceteraetcetera

ibranice biliyorum, bu demokrat parti goc bilmemnesi sahsin paylastigi videoda ucaktan inen insanlar bavullarini alamamislar ona kiziyorlar sjkdkajdksjfjs su sitede her gun maruz kaldiginiz dezenformasyonun duzeyini siz tahmin edin

https://twitter.com/ceteraetcetera/status/1711148004277686552

  • İSRAİL HAMAS SAVAŞI İRAN'A SIÇRAYACAK MI? | Prof. Dr. Ahmet Kasım Han - Kes Tıraşı - B4

https://www.youtube.com/watch?v=fy75o7Hq3LY

  • AKSA TUFANI: İSRAİL VE FİLİSTİN | Özel Yayın

https://twitter.com/i/broadcasts/1MYxNorjnEoKw

  • HAMAS SALDIRISININ ANLAMI NE? GAZZE'DE NELER OLUYOR? İSRAİL NE YAPACAK? – Hediye Levent

https://www.youtube.com/watch?v=Jr5wOUGJCZo&t=1s

  • "KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ!" İSRAİL BAŞKONSOLOSU RAMİ HATAN, FATİH ALTAYLI'NIN SORULARINI YANITLADI

https://www.youtube.com/watch?v=2vUfQWxemUU

  • İSRAİL - HAMAS SAVAŞI BAŞLIYOR: BÖLGEYİ NE BEKLİYOR? | Gündem Özel

https://www.youtube.com/watch?v=rpys-DI54nY

  • SON DAKİKA! İSRAİL'E SALDIRAN HAMAS KİMDİR? İLK KEZ DUYACAĞINIZ DETAYLAR... – Cüneyt Özdemir

https://www.youtube.com/watch?v=IcsC0M5-f1Q&t=6s

  • HAMAS, İSRAİL'E SALDIRDI – Tülin Daloğlu

https://www.youtube.com/watch?v=ja6Dx072d9s&t=3256s

  • FEHİM TAŞTEKİN YORUMLUYOR: FİLİSTİN’DE TUFAN NEDEN KOPTU?

https://medyascope.tv/2023/10/08/fehim-tastekin-yorumluyor-filistinde-tufan-neden-koptu/

  • Remzi Çetin@remzzicetin

Daha 1 hafta önce bu planlara heyecanlanıp bu konuları konuşuyorduk biz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanımızın önderliğinde yeni bir sürece girilmişti.

Oysa şu an gelinen nokta, en çok kimleri sevindiriyor?

2008-2020 arası gibi Türkiye-İsrail kopuşuna izin verilmemeli…

https://twitter.com/remzzicetin/status/1711124571489784250

 

  • Videonun İsrail ordusuna ait iki helikopterin düşürüldüğü anları gösterdiği iddiası: YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/videonun-israil-ordusuna-ait-iki-helikopterin-dusuruldugu-anlari-gosterdigi-iddiasi

  • Videonun İsrail ordusuna ait bir helikopterin roketle düşürüldüğünü gösterdiği iddiası:YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/videonun-israil-ordusuna-ait-bir-helikopterin-roketle-dusuruldugunu-gosterdigi-iddiasi

  • İsrail'in Hamas hedeflerini vurduğunu gösterdiği iddia edilen video güncel mi?YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/israilin-hamas-hedeflerini-vurdugunu-gosterdigi-iddia-edilen-video-guncel-mi

  • İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısını gösteren görüntüler güncel mi? YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/israilin-gazzeye-duzenledigi-hava-saldirisini-gosteren-goruntuler-guncel-mi

  • İsrail ordusunun teçhizatları naklettiğini gösteren video güncel mi? YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/israil-ordusunun-techizatlari-naklettigini-gosteren-video-guncel-mi

  • Video Kudüs'ten kaçan İsrail yurttaşlarını mı gösteriyor? YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/video-kudusten-kacan-israil-yurttaslarini-mi-gosteriyor

  • Video güncel İsrail - Filistin çatışmasından mı? YANLIŞ

https://teyit.org/analiz/video-guncel-israil-filistin-catismasindan-mi

  • "Mehmetçik Gazze'ye" sloganlarının atıldığı videonun güncel olduğu iddiasıYANLIŞ

https://teyit.org/analiz/mehmetcik-gazzeye-sloganlarinin-atildigi-videonun-guncel-oldugu-iddiasi

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • MEİNA: İTALYA’DAKİ İLK BÜYÜK YAHUDİ KATLİAMI VE BEHAR AİLESİ (1-2) – Corry Guttstadt

https://bianet.org/yazi/meina-italyadaki-ilk-buyuk-yahudi-katliami-ve-behar-ailesi-1-285703

https://bianet.org/yazi/meina-italyadaki-ilk-buyuk-yahudi-katliami-ve-behar-ailesi-2-285740

 

  • KULÜP: UNUTTUKLARIMIZ VE HATIRLADIKLARIMIZ ÜZERİNE – Aylin Dağsalgüler

https://www.gazeteduvar.com.tr/kulup-unuttuklarimiz-ve-hatirladiklarimiz-uzerine-makale-1641252

  • ANTİK İSRAİL'DE IRKÇILIK – Umut Ataseven

https://www.indyturk.com/node/665531/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/antik-i%CC%87srailde-%C4%B1rk%C3%A7%C4%B1l%C4%B1k

  • UNUTULAN YAHUDİ MAHALLESİ TEKRAR HATIRLANIYOR

https://9koy.org/unutulan-yahudi-mahallesi-tekrar-hatirlaniyor.html#

  • İSRAİL-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ BOYUT: ENERJİ - Gökhan Çınkara

https://www.perspektif.online/israil-turkiye-iliskilerinde-yeni-boyut-enerji/

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün