ABD´li 20 senatör İsrail-Suudi anlaşmasından endişeli

ABD´li 20 Demokrat senatör çarşamba günü Başkan Biden´a, İsrail-Suudi Arabistan normalleşme anlaşmasında güvenlik konusunda endişeli olduklarını dile getiren bir mektup yazdı.

Dünya
5 Ekim 2023 Perşembe

Senatörler anlaşmanın sağlanması için Suudi Arabistan’a verilecek tavizler arasında nükleer yardımın olmaması gerektiğini dile getirdiler. Senatörler, uzun süredir düşman olan İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmaya aracılık etmesi durumunda Beyaz Saray'ın Kongre ile karşı karşıya kalabileceğinin altını çizdiler.

Senatörler mektupta, "İsrail ile komşuları arasındaki barış, ABD dış politikasının uzun süredir devam eden bir hedefi. Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik bağları potansiyel olarak derinleştirecek herhangi bir anlaşma konusunda açık fikirli olmaya devam ediyoruz. Ancak, ABD'nin bölgedeki çıkarlarını düzenli olarak baltalayan, otoriter bir rejim olan Suudi Arabistan ile bir savunma anlaşmasının ABD çıkarlarıyla uyumlu olduğunu göstermek için çok fazla kanıt gerekli’’ ifadeleri kullanıldı.

Demokratlar ayrıca anlaşmada, İsrail ile Filistin arasındaki iki devletli çözüm seçeneğini koruyacak maddeler olması gerektiğini düşünüyor. İsrail'in ise, anlaşma yaparken Filistinlilere verilecek büyük tavizlere direnmesi bekleniyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün