500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden Seçkiler: Ketuba

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
4 Ekim 2023 Çarşamba

Ketuba, evlilik sözleşmesidir. Geleneksel Yahudi evliliğinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir ve damadın gelinle ilgili haklarını ve sorumluluklarını ana hatlarıyla belirtir. Dini ilkelere ve kadının haklarını korumak hem de ölüm ve boşanma durumunda erkeğin karısına olan mali sorumluluklarını kayıt altına alır. Ketuba’nın üzerinde evlilik tarihi, gelin ve damadın isimleri yer almaktadır.

Basım yılı 8 Kislev 1887-5643 olan bu evlilik sözleşmesi 21 x 34 cm ebadında bir kağıt üzerine basılmış. Türk Yahudi Toplumunda basılan geleneksel ketubalardan daha ufak.

Basım yeri Odessa olan ketuba Avram Levi oğlu Yitsak Ayzag ve Hayim kızı Shleyma Haya arasında yapılmış. Ketubanın üzerinde 200 gümüş sikke, 100 sikke ilave ile gelin tarafının verdiği başlık parası yazılı. Düğüne şahitlik eden kişi ise Benavraa olarak görünüyor. Ketubanın arka kısmında ise çocukların doğum tarihleri ve ailenin diğer özel günleri yazılı.

Belge yakın zamanda yoğun yırtıklarından dolayı korunmaya alındı ve restore edildi. Bu arşiv belgesi Naim Güleryüz tarafından müzeye teslim edildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün