Çağımızın en önemli koreograflarından Hofesh Shechter ilk kez Türkiye´de

Yenilikçi ve merakla beklenen yapımları izleyici ile buluşturacak olan 27. İstanbul Tiyatro Festivali (25 Ekim-25 Kasım), birçok tiyatro topluluğunun yanı sıra çağdaş dansın üç uluslararası temsilcisini de ağırlamaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de, 14-15 Kasım tarihlerinde, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi´nde, Çifte Cinayet adlı oyunu sahneleyecek olan dünyaca ünlü İsrailli koreograf Hofesh Shechter ve grubu…

TUNA SAYLAĞ Sanat
4 Ekim 2023 Çarşamba

ÇİFTE CİNAYET/ DOUBLE MURDER

Hofesh Shechter, tiyatro dünyası tarafından çağdaş dansı geniş izleyici kitlelerine açan öncü bir isim olarak kabul ediliyor. Çok ses getiren ve günümüze ışık tutan  ‘Çifte Cinayet’ oyununun müziği de Shechter’e ait. Sanatçı, eserin birinci bölümü ‘Palyaçolar’ı 2016’da yarattı ve ardından ikinci bölümü ‘Çözüm’ ile eseri tamamladı. Palyaçolar şiddete karşı artan kayıtsızlığımıza keskin bir selamdır; Paris Match oyunu “Bir kez izlediniz mi bir daha ömrünüz boyunca unutmayacaksınız” diye tarif ederkenThe Reviews Hub Salondan tazelenmiş, canlanmış ve biraz da değişmiş olarak çıkacaksınız” yorumunda bulunuyor. 

‘Çifte Cinayet’, acı gerçekleri araştırıyor ve en derin duyguların odağına dalıyor. Şiddete karşı giderek artan duyarsızlığımıza iğneleyici bir biçimde yaklaşan ‘Palyaçolar’, eğlence adı altında ne kadar ileri gidebileceğimizi sorguluyor. Palyaçolar şiddete karşı artan kayıtsızlığımıza keskin bir selamdır, ‘Çözüm’ ise ilk bölümün yıkıcı enerjisine deva niteliğindeki sevecenliğiyle sığınabileceğimiz bir şefkat alanı yaratıyor ve en kırılgan, en insani yanlarımızı görünür kılıyor.

Hofesh Shechter kimdir?

Halen yaşamını ve çalışmalarını Londra’da sürdüren Hofesh Shechter, 1975’te Kudüs’te doğdu. 12 yaşlarında geleneksel halk danslarını öğrendikten sonra Kudüs'teki Rubin Dans ve Müzik Akademisinde okudu. 18’inde askerliğini yapmak üzere orduya katıldı. Zorunlu üç yıllık eğitiminin ortasında, Batsheva Dans Topluluğuna kabul edilince Tel Aviv'e taşındı. Travmatik bir ortam olarak nitelendirdiği ordudaki görevini tamamlaması için Shechter'e akşamları yapacağı bir büro işi verildi, gündüzleri ise Batsheva’da eğitim almaya devam etti. Burada Ohad Naharin'in gaga yöntemini öğrendi. Koreografiye ilk olarak Londra'da başladı ve daha sonra İngiliz dans sahnesindeki yükselişi çok hızlı oldu. ‘Ayaklanma’ (Uprising) ve ‘Siyasi Anne’ (Political Mother) gibi eserleriyle dünya çapında üne kavuştu. Koreograf, yönetmen ve besteci olarak sayısız ödüle layık görüldü. 2008’de Hofesh Shechter Topluluğunu kurdu. Grubuyla dünyanın önde gelen festival ve salonlarına konuk olan, ayrıca Londra Kraliyet Balesi’nden Metropolitan Operası’na, NDT’den Broadway’e farklı topluluklar için koreografiler üreten Shechter, işlerinde saldırganlığı, kontrol kaybını, diktatörleri ve ezilenleri, büyük şehirlerin sokaklarındaki kaosu ve kıyamete doğru sürüklenen insanlığı gösteriyor.

Bu oyunu kaçırmayın derim!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün