İsrail ve Suudi Arabistan´dan karşılıklı normalleşme ziyaretleri

Suudi Arabistan´ın ilk Filistin Büyükelçisi El Sudairi, İsrail´in izniyle Batı Şeria´da Filistin Yönetimiyle görüştü. İsrail Turizm Bakanı Katz ise, BM Dünya Turizm Günü etkinliği için Suudi Arabistan´a gitti.

Dünya
28 Eylül 2023 Perşembe

İkili ilişkileri normalleştirmek amacıyla bir süredir müzakerelerde bulunan İsrail ile Suudi Arabistan, karşılıklı ziyaretlerle normalleşme yolunda bir adım daha attı. Suudi Arabistan'ın ilk Filistin Büyükelçisi olarak atanan mevcut Ürdün Büyükelçisi Nayef El Sudairi, beraberindeki heyetle birlikte, İsrail'in izni ile Batı Şeria'ya geçerek Filistin Yönetimi ile görüştü.

Diğer taraftaysa, İsrail Turizm Bakanı Haim Katz ve beraberindeki heyet, BM "Dünya Turizm Günü" vesilesiyle düzenlediği iki günlük organizasyona katılacak. İlk kez bir İsrailli bakan, Suudi Arabistan'ı ziyaret etmiş olacak.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'la Ramallah'da bir araya gelen El Sudairi, Filistinlileri İsrail ile normalleşme süreci hakkında bilgilendirdi. Sudairi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın yakın zamanda Amerikan Fox News'e yaptığı açıklamayı hatırlattı. Açıklamada bin Salman İsrail'le her geçen gün daha da yakınlaştıklarını ancak Filistin konusunun da müzakerelerin çok önemli bir bölümünü oluşturduğunu ifade etmişti.

İsrail Turizm Bakanı Katz'ın Suudi Arabistan'a gidişi ise son ana kadar kamuoyu ile paylaşılmadı. Başkent Riyad'da iki gün sürecek turizm etkinliğine katılacak olan Katz'ın ofisinden yapılan açıklamada turizmin ülkeleri yakınlaştırmaktaki rolüne vurgu yapıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün