´Estorias de İzmir´ jüri özel ödülüne layık görüldü

Toplum
27 Eylül 2023 Çarşamba

Albert N. Contente 1930-1940’lı yılların İzmir’indeki Yahudi yaşamına dair anılarını, kendi çizdiği illüstrasyonları ekleyerek ‘Mis Memorias Illustradas’ adını verdiği bir kitapta toplamıştı.

2004 yılında özel kopya olarak basılan bu kitap, İzmir Yahudi kültürünü yaşatmak amacı ile Selim Bonfil tarafından yeniden derlendi. Kenan Cruz Çilli tarafından Ladino’dan İngilizceye çevrilen, önsözünü ve editörlüğünü Karen Gerson Şarhon’un yaptığı, iki dilde basılan kitap, Sentro Sefaradi katkılarıyla Gözlem Kitabevinden yayınlandı.

‘Estorias de Izmir/İzmir’den Hikayeler’ başlıklı çalışma ‘Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma’ dalında Katkı Ödülü Kategorisinde Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan çalışmaları özendirmek, koruma bilincini yaygınlaştırmak ve olumlu örneklerin çoğalmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nde 2023 yılı kazananları belli oldu. Bu yıl 19.’su düzenlenen etkinlikte 27 başvuru ödüle değer bulundu.

İzmir’den Hikayeler, günümüzde New York’ta yaşayan eski bir İzmirli olan Albert N. Contente’nin eski bir çalışmasının Selim Bonfil tarafından yeniden derlenip yayına hazırlanmasıyla ortaya çıktı. Hikayeler Selim Bonfil’in arşivinden eski zamanları ve günümüzü yansıtan fotoğraflarla yeniden hayat buldu. Contente’nin mizahi anlatımıyla dikkat çeken hikayeler böylece daha geniş bir okur kitlesine ulaşmış oldu. ‘İzmir’den Hikayeler’, İzmir Yahudi mirasını korumak amacıyla Sarit-Selim Bonfil’in daha önce yaptıkları çeşitli çalışmalara eklendi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün