Netanyahu´nun BM konuşması Suudi Arabistan´da yayınlanda

Suudi Arabistan, daha önce görülmemiş bir hareket yaparak, İsrail Başbakanı Netanyahu´nun Birleşmiş Milletler´de, iki ülkenin tarihin eşiğinde olduğu ve ilişkileri normalleştireceğini anlattığı konuşmasını yayınladı.

Dünya
27 Eylül 2023 Çarşamba

İsrail lideri Binyamin Netanyahu BM Genel Kurulu için gittiği New York'tan dönüşte “BM'deki konuşma sadece Amerikan haber ağlarında değil, bu kez Suudi Arabistan'da da benzeri görülmemiş bir şekilde canlı yayınlandı. Bu aynı zamanda yeni yıl için de iyi bir işaret" açıklamasını yaptı.

Bu sözler, uçağındaki yolcularla hoparlörler üzerinden konuşurken verdiği mesajın bir parçasıydı.
Netanyahu, Aralık ayı sonunda göreve başlamasından bu yana yaptığı ilk ziyareti olan, bir haftalık Amerika Birleşik Devletleri ziyaretini şöyle özetledi:

"Ziyaretime Kaliforniya'da Elon Musk ve hepimizin geleceğini etkileyecek yapay zeka alanının önde gelen isimleriyle bir araya geldiğim önemli bir toplantıyla başladım. New York'ta ABD Başkanı Joe Biden ile üç yıl önce getirdiğimiz İbrahim Anlaşmalarının devamı olan barış çemberinin genişletilmesini tartıştığımız mükemmel bir toplantı yaptım" dedi.

Netanyahu, İsrail ile bağlarını güçlendirmek isteyen 20 devlet başkanıyla da görüştüğünü sözlerine ekledi.

Netanyahu 'nun görüştüğün liderler arasında Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky de bulunuyordu.

Netanyahu bu toplantılara atıfta bulunarak, görüştüğü liderlerden ikisinin "yeni yılın müjdesi olarak büyükelçiliklerinin Kudüs'e taşınacağını duyurduklarını, " belirtti.

Kongo Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, ülkesinin Kudüs'te bir büyükelçilik açacağını duyurdu. Paraguay Devlet Başkanı Santiago Peña, ülkesinin İsrail'e Kudüs büyükelçiliğini yeniden açma taahütünü doğruladı.

Netanyahu, New York temaslarını hakkında şöyle devam etti:

"Ayrıca Henry Kissinger ve ABD'deki Yahudi kuruluşlarının başkanları da dahil olmak üzere birçok kişiyle de tanıştım.

Aynı zamanda eşim, ABD Başkanı Jill Biden'ın eşi de dahil olmak üzere liderlerin eşleri tarafından sıcak bir şekilde karşılanarak; onlarla birlikte bir dizi etkinliğe katıldı. Ülkemiz için yaptığı çalışmalardan gurur duyuyorum.”

Ancak Netanyahu'nun üst düzey diplomatik faaliyet telaşı, yargı reformu planına karşı küçük ama ısrarcı düzeydeki protesto faaliyetlerinin yanı sıra gerçekleşti. Göstericiler, Netanyahu'nun uçağı indiğinde San Jose'deki havaalanında, New York'taki otelinin önünde ve konuşmasını yaptığı sırada da Birleşmiş Milletler binasının önündeydi. Protestocular, cumartesi gecesi Netanyahu ayrılırken de yağmur altında İbranice "utanç, ayıp" diye bağırdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün