Su teknolojisinde küresel lider

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
20 Eylül 2023 Çarşamba

Suyun dünya üzerindeki yeri ve önemi yadsınamaz bir gerçek. Su dünyada var olan en önemli en değerli sıvıdır. Bitkiler, metaller ve çeşitli enerji kaynakları dünyamız için ne denli önem arz ederse etsin suyun yerini hiçbir şey tutamaz.

Gezegeni besleyen her tarımsal ürünün büyümek için suya ihtiyacı var. Çiftçiler büyük miktarlarda su olmadan herhangi bir çiftlik hayvanı yetiştiremezdi. Bu alandaki kıtlık oranı da hızla yükselirdi.

Bilindiği üzere Ortadoğu’da su kıtlığı yaygın. İsrail’in yaklaşık yüzde altmışı kurak. İklim değişikliği ve hızla artan nüfus nedeniyle İsrail’in büyük bir su sıkıntısıyla karşı karşıya kalması beklenebilirdi. Ancak yapılan girişimler ve bütüncül yaklaşımı sayesinde ülkede su yeteri kadar bulunuyor. Buna ek olarak İsrail su teknolojisi ve yönetiminde küresel bir lider.

İsrail’deki su teknolojisi, kurak bir ülkede suyu yönetmeyi, arıtmayı ve tedarik etmeyi amaçlayan bir inovasyon alanıdır. Teknolojilerden bazıları su akışını izlemek ve sızıntıları tespit etmek için dijital çözümler, çiy toplamak için plastik tepsiler, verimli ve hassas tarım için damla sulama ve atık suyun yeniden kullanımı için doğal biyolojik filtreleme ve ultraviyole arıtmayı içeriyor. İsrail’in su teknolojisi, her yıl milyonlarca dolar (şekel) tasarruf sağlıyor ve çölün verimli topraklara dönüştürülmesine yardımcı oluyor.

İsrail, tarımda kendi icatları olan damla sulama teknolojisini ve su yönetimi teknolojilerini kullanarak ve büyük su geri dönüşümü ve tuzdan arındırma programları uygulayarak su tasarrufu sağlamış ve aynı zamanda yüksek su talebini karşılamak için su arzını artırmıştı.

Ayrıca su kıtlığı ya da kalite sorunları yaşayan diğer ülkelere de su teknolojisi ihraç etmekte ve teknik bilgi sağlamaktadır.

Su teknolojisi alanında faaliyet gösteren şirketlere göz atacak olursak sektörde iz bırakanlar ile karşılaşıyoruz.

Su Ölçüm Sistemleri

  • Arad Group – Su ölçüm çözümleri ve hizmetleri alanında bir dünya lideri. Yüksek kaliteli sayaçlar, otomatik sayaç okuma ve gelişmiş ölçüm altyapısı sistemleri, gelişmiş MDM sistemleri ve teknolojileri tasarlama, geliştirme ve üretme konusunda uzmanlaştı.
  • Drizzle X teknolojisi, bireysel su sayaçları olmayan mülklerde su kullanımı hakkında gerçek zamanlı, doğru verilere yönelik uzun süredir devam eden bir ihtiyaca cazip bir fiyat noktasında cevap veriyor. Verileri, mülkler için gerçek kullanıma dayalı bir faturalandırma hizmeti sağlamak için kullanılıyor.
  • Water Flow Tech – Water Flow Tech, dünya çapında patentli yenilikçi kontrol birimleri geliştiren İsrailli bir teknoloji şirketidir. Düşük su akışlarında akış ölçme işlevselliğinde devrim yaratan bu birimler, düşük akış kaçaklarını tespit ediyor, gerçek zamanlı olarak uyarılar veriyor, gelir getirmeyen su sorunlarını çözüyor, su kaybını önlüyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Filtrasyon Sistemleri

  • Filtersafe – Filtersafe filtreleri sadece teknolojiyle değil, aynı zamanda su endüstrisi uygulamalarına başarıyla entegre olacak bilgi birikimiyle de donatıldı. Filtersafe filtrelerinin özel tasarımları ve basit modülerliği sayesinde tek bir ünitede saatte 50-5000 m³ arası akış hızları ve modüler konfigürasyonlarda sınırsız kapasite ile 10 mikrondan fazla tedarik elde etmemizi sağlıyor. Filtersafe, zorlu filtrasyon çözümlerine değer, verimlilik ve dayanıklılık sağlıyor.
  • Rain Tal Ltd – Rain Tal filtreleri patentli benzersiz plastik “Süper Diskler” ile üretiliyor ve SDF™ ticari markası olan “Süper Disk Filtre” ticari adı altında satılıyor. Her bir disk, bir tarafta radyal olarak uzanan sürekli yükseltilmiş kıvrımlı bir çerçeve ve diğer tarafta dairesel olarak uzanan dairesel çerçevelerle oluşturulmuştur. Diskler bir araya getirildiğinde aralarında küçük filtreleme geçitleri oluşuyor.
  • En Gibton – En Gibton, tescilli misel-kil kompleksi teknolojisine dayalı üstün su arıtma malzemeleri geliştiriyor, üretiyor ve pazarlıyor. Kapsamlı laboratuvar testleri ve pilot tesis, şirketin ürünlerinin üstün etkinliğini kanıtladı. Ürünlerin, İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından kullanımları onaylandı.

Kaçak Tespit ve İzleme Çözümleri

  • Aquarius Spectrum – Aquarius Spectrum’da yapay zekâ, büyük su verileri ve gelişmiş akustik sensörlerden yararlanarak su işletmelerinin, su şebekelerinin dayanıklılığını artırma yöntemlerini dönüştürüyorlar. Misyonları, dünyanın en değerli kaynağını korumak.
  • Asterra – Asterra çözümleri, tüm içme suyu veya atık su sistemlerinde veya en geniş çalışma sahalarında yeraltı koşullarını görmeyi ve değerlendirmeyi sağlayan geniş alan verileri ve görselleştirmeleri sunabiliyor. Asterra ile her sorun aynı anda izlenebilir, önemi değerlendirilebilir ve eksiksiz ve sağlam altyapı fikri kullanılarak öncelikler belirlenebilir.

Yeni yılı tatlılıkla ve mis gibi bir hava ile karşıladık. Suyun şeffaflığının ve ferahlığının yaşamımıza akacağı, mutlu ve arınmış bir yıl ümidiyle…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün