Paris Belediye Başkanından Abbas´a tepki

Anne Hidalgo, antisemit açıklamalarının ardından Mahmud Abbas´ın Paris şehri madalyasını geri aldı.

Pınar Kılavuz EKERBİÇER / Paris Dünya
13 Eylül 2023 Çarşamba

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 2015 yılında Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a şehrin en yüksek nişanını takdim etmişti. ‘Grand Vermeil’ adını taşıyan Paris şehir madalyası 1911’den beri Paris Belediye Başkanı tarafından başkent için önemli bir adım atan kişilere verilir. 2015 yılında Abbas’a barış için yaptığı eylemin ve Paris ile Filistin'i birleştiren güçlü dostluk bağlarının anısına, Paris şehrinin en yüksek nişanı olan Grand Vermeil Madalyası takdim edilmişti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz günlerde Batı Şeria'da yaptığı konuşmada Yahudi karşıtı açıklamalarda bulundu. Abbas, “Dünyaya açıklamamız gereken gerçek, Avrupalı Yahudilerin Sami olmadığıdır. Semitizmle alakası yok... Hitler'in Yahudileri Yahudi oldukları için öldürdüğü, Avrupa'nın da Yahudi oldukları için Yahudilerden nefret ettiği söyleniyor. Bu doğru değil. [Avrupalıların] dinleri için değil, tefecilik, para vb. ile ilgili sosyal rolleri nedeniyle [Yahudilerle] savaştıkları açıkça belirtildi. [Hitler] Yahudilerle tefecilik ve para ticareti yaptıkları için savaştığını söyledi. Ona göre sabotaj yapıyorlardı ve bu yüzden onlardan nefret ediyordu. Bu noktaya açıklık getirmek istiyoruz. Semitizm ve antisemitizmle ilgili değil. […]” dedi ve Askenaz Yahudilerinin Semit (Batı Asya kökenli bir etnik grup) olmadığını, “Yahudiliğe geçmiş bir Tatar krallığından” geldiklerini, bu nedenle ‘anti-semitizm’den bahsetmenin mantıksız olduğunu da iddia etti.

Mahmud Abbas 1980'li yılların başında yazdığı doktora tezinde Yahudi soykırımını hafife alan ifadeler kullanmış ve Siyonist harekete Hitler'le ‘ortak hareket etme’ suçlamasında bulunmuştu. Abbas, 2014 yılında yine benzer bir söylemde bulunmuş ve Nazi dönemindeki Yahudi soykırımından Yahudileri sorumlu tutmuştu. O dönem yaptığı bir konuşmada, soykırımın nedeninin antisemitizm olmadığını, Yahudilerin fazla borç vermek gibi ‘sosyal davranışlarının’ Soykırım’a sebebiyet verdiğini öne sürmüştü.

2022’de Berlin’de yaptığı başka bir konuşmada ise “İsrail, 1947'den bugüne 50 Filistin kasabasında 50 katliam gerçekleştirdi (...) 50 katliam, 50 soykırım ve bugün hala her gün İsrail ordusunun sebep olduğu ölümler yaşanıyor” diyerek bugün İsrail ve Filistin’in durumunu Yahudi Soykırımı ile kıyaslayarak tepki toplamıştı.

Abbas’ın geçtiğimiz ağustos ayında yaptığı konuşma üzerine, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Abbas’a yönelik yazdığı resmi mektubu sosyal medya hesaplarından da paylaştı.

 

Hidalgo, Mahmud Abbas'a yazdığı bir mektupta kendisine verdiği Grand Vermeil Madalyasını geri çektiğini açıkladı. Belediye Başkanı, "Sözlerinizi en güçlü ifadelerle kınıyorum; hiçbir gerekçe revizyonizmi ve inkarcılığı haklı çıkaramaz. II. Dünya Savaşı sırasında şehrimizde Yahudi on binlerce çocuk, kadın ve erkek toplandı, sınır dışı edildi ve ardından ölüm kamplarında yok edildi" diye hatırlattı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün