Laboratuvarda yapılmış ete, kaşer onayı

Dünya
13 Eylül 2023 Çarşamba

ABD’deki kaşer sertifikası veren en tanınmış cemiyet, geçtiğimiz çarşamba günü İsrail start-up firması SuperMeat’in tavuk mamullerini kaşer olarak kabul etti. Firması geleneksel ete alternatif olarak, laboratuvarda kök hücrelerden elde ettiği eti sunuyor.

Amerikan Ortodoks Cemaatinin başkanı Rabbi Menachem Genack, bu iş birliğinin bilimle Alaha arasındaki farklılıklar arasında bir köprü olacağını belirtti.

Laboratuvarda yetiştirilen etin sertifika alması SuperMeat’in bir senedir üstünde uğraştığı bir süreç oldu. Bu süreç tüketicilerin rafta bulabileceği kaşer yiyeceklerin de artacağının göstergesi oldu. SuperMeat CEO’su Ido Savir, “Bu adım geliştirdiğimiz tavuk etinin dünyaca kabul görmesini sağlayacak. Ortodoks Cemaati ile birlikte sürdürdüğümüz tarihi adım, kaşer tüketicilerinin seçeneklerini arttırmakla kalmıyor, geliştirilmiş et üretmek isteyen başka şirketlerin kaşer sertifikası almaları yolunda bir rehber oluşturuyor.”

Laboratuvarda üretilen et, et yemekten hoşlanan ancak hayvanların yiyecek için öldürülmesine karşı çıkan birçok tüketiciye de cazip gelebilir. Şimdi bu tarz etlerin büyük miktarda üretildiği halde geleneksel et ve tavuktan ucuz olup olmayacağına bakılıyor.

ABD Ziraat Bakanlığı geçtiğimiz haziran ayında kök hücreden oluşturulan ete onay vermişti. Böylece SuperMeat ilk ürünlerini ABD’de pazarlayacak. Firma helal sertifikası da almak istiyor.

 SuperMeat’in kurucularından Koby Barak 2016’da Jewish Telegraphic Agency’ye verdiği demeçte vejetaryen-veganların çoğunun bu ürünü desteklediklerini açıklamış ve onlara teşekkürlerini bildirmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün