´Maestro´nun makyözü Bradley Cooper´ın protez burnu için özür diledi

Dünya
13 Eylül 2023 Çarşamba

Kazu Hiro, Venedik Uluslararası Film Festivalinde geçtiğimiz hafta yapılan basın toplantısında, geçen yıl Cooper'ın karakterinin ilk görüntüleri ortaya çıktığında başlayan ve bu ayın başlarında Bernstein'ın biyografisi 'Maestro'nun fragmanı yayınlandığında yoğunlaşan ani tepkiyi beklemediğini ifade etti. 

Filmde Bradley Cooper'ın Leonard Bernstein'a benzemesini sağlayan makyaj sanatçısı, bazılarının yorumuna göre, Yahudilerle ilgili klişeleşmiş tiplemeyi sürdürmeye yarayan protez burnu yarattığı için özür diledi. 

2017 yılında 'The Darkest Hour /En Karanlık Saat' filmindeki çalışmasıyla Gary Oldman'ı Winston Churchill'e dönüştürmesi dahil olmak üzere iki Oscar kazanmış olan Hiro, "Bazı kişilerin duygularını incittiğim için üzgünüm" dedi. 

Hiro, 3 ila 5 saat arası süren film öncesi makyaj seanslarına erkenden başlayabilmek amacıyla çoğu günler Cooper ile gece 2.00'de buluştuklarını ekledi. 

Hiro ifadesinde, "Benim amacım da Bradley'nin amacı da Lenny'yi olabildiğince gerçekçi bir şekilde canlandırmak idi. Lenny'nin herkesin bildiği gerçekten ikonik bir tipi vardı; fotojenik olduğu için de birçok fotoğrafı bulunuyor. Muhteşem bir insandı ve aynı zamanda çok fazla kişiye ilham kaynağı oldu. Bu yüzden karakteri kadar dış görünüşüne de saygı göstermek istedik. İşte bu yüzden birçok deneme yaptık, birçok karar verdik ve filmdeki sonuç da bu oldu" açıklamalarında bulundu. 

Bernstein'ın ailesi de İftira ve Karalamayla Mücadele Birliği (ADL) de, aynı zamanda filmin yönetmeni olan Cooper'ı savundular ve uzatılmış burnu antisemit bulmadıklarını belirttiler. Aynı zamanda filmin ilk gösteriminin yapıldığı festivalde Bernstein'ın kızı Jamie, protez burun hakkında çıkarılan gürültüyü "rahatsız edici bir oyalama" olarak adlandırdı. Jamie Bernstein Vanity Fair dergisine yaptığı açıklamada, "Bir şeye sinirlenmeyi bekleyen insanlar sadece saldırmayı bekliyorlardı" dedi. 

20 Aralık'ta Netflix'teki ilk gösteriminden önce 22 Kasım'da sınırlı olarak sinemada gösterime girecek olan film, festivaldeki galası sırasında uzun süre ayakta alkışlandı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün