Yenilikler ve yeni modeller

Daver Eskenazi Bilim ve Teknoloji
13 Eylül 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen 4. Elektrikli ve Hibrid Araçlar Sürüş Haftası yoğun bir katılımla Yenikapı etkinlik alanında gerçekleşti. Ülkemizdeki elektrikli ve hibrid araçların üreticilerinin, şarj firmalarının ve sektördeki diğer kuruluşları katıldığı etkinlikte, ziyaretçiler araçları parkur üzerinde deneyimleyerek test edebilme imkanı buldu.

Tesla Model 3 yenilendi. Yeni led farlar, arka stoplar ve jantlar dışarıdan ilk dikkat çeken yeniliklerken, içerde yatay konumlandıran multimedya ekranı ve arkadaki yolcular için 8 inçlik ekran ön plana çıkıyor. Artık vites ve sinyal kolu olmayan araçta, vites ekran üzerinden, sinyal ise direksiyon üzerindeki tuşlardan yapılıyor. En önemli değişiklik ise menzilde oldu. Menzil, en düşük seçenekte 554 kilometre, en yüksek seçenekte 677 kilometre oldu. Amerika ve Çin’de üretilen Model 3, ekstra gümrük vergisi nedeniyle henüz ülkemize giriş yapmadı. Model Y gibi Berlin’de üretilmeye başlanırsa ekstra vergi olmadan ülkemize giriş yapabilecek.

Çin'in otomobil üreticilerinden Hongqi markası ülkemize giriş yaptı. E-HS9 model ile elektrikli dev SUV ile pazara giren marka, 8 milyon TL başlangıç fiyatı ilk etapta 75 adet satışa sunacak. Çin devlet başkanı için 1953 yılında üretime başlayan Hongqi başkanlık resmi aracı olmakla beraber Çin’de en önemli üreticilerinden biri. 5,2 metrelik ölçüsüyle dikkatleri üzerine çeken araç önden tasarımıyla ön plana çıkıyor. 2+2+2 oturma düzenine sahip araç yedi kişilik olarak da talep edilebiliyor. Üç sıra koltukta da iklimlendirme olan araçta iki elektrikli motorla 0-100 kilometreye 5 saniyenin altında ulaşılabiliyor; 551 Hp güç ve 751 Nm torka sahip. 99 kwh batarya kapasitesi sahip araç Nedc’e göre 500 kilometreye kadar menzil sağlıyor. Yüksek kalite ve son teknolojiyle donatılmış araçta lüks ve konforu ön planda tutulurken, güvenlik de en üst seviyede sağlanmış.

TOGG dört ayda 3400 adet teslimat gerçekleştirecek elektrikli araç kategorisinde lider olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz ayda elektrikli araç satışlarında TOGG T10X, 1965 adetle lider olurken, pazara yeni giren Renault Megane E-Tech 918 ile ikinci, MG4 412 ile üçüncü, Citroën e-C4 252 adet ile dördüncü oldu. Resmi verileri açıklanmayan Tesla’nın ise pazara giriş yaptığından beri 8000 adet civarında teslimat yaptığını unutmayalım.

Mercedes Benz Cla Concept aracını tanıttı. Ultra verimli güç aktarma organıyla 750 kilometreye kadar menzil vaad eden araç 100 kilometre sadece 12.0 Kwh tüketimiyle öne çıkıyor. Ayrıca hızlı şarj ile 15 dakikada 400 kilometreye kadar menzil kazanabiliyor. Sadece 110 kilo ağırlığındaki elektrikli motor 235 Hp güç üretiyor. Cla Concept ile şablon görevi göreceğini söyleyen Mercedes Benz yöneticileri Tesla ve Byd ile mücadele etmek istiyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün