WEB´DEN SEÇMELER

•Her plakanın üzerinde, plakanın önünde bulunduğu binadan alınıp toplama kampına gönderilmiş, öldürülmüş Yahudilerin isimleri var. Kişinin adı, doğum tarihi, hangi kampta öldüğü ve ölüm tarihi. Bu metal plakalar o evlerde yaşayan insanlar tarafından her yıl 9 Kasım´da temizleniyor, bir saygıyla anma jesti olarak. Benim evimin önündeki isimleri ilk gün kaydettim, Gertrud Hoffmann (1887 doğumlu, 1941´de toplama kampına gönderilmiş ve 1942´de ölmüş), Juliane Kirstein (1876´da doğmuş, 1942´de evinden alınmış ve aynı yıl ölmüş). Benim dairemde mi oturuyorlardı acaba? Aynı camdan mı baktık? Benim şimdi bu yazıyı yazdığım bahçede akşamları gelen tilkiyi gördüler ve şaşırıp güldüler mi? Ece Temelkuran – www.gazeteoksijen.com

İzak BARON Diğer
6 Eylül 2023 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

 

  • FİLİSTİN SORUNUNUN SEYRİ KARŞISINDA TAKINDIĞI TUTUM, 2009’DAN BAŞLAYARAK İSRAİL’İ YÜKSEK SESLE ELEŞTİRMESİ, ZAMANIN BAŞBAKANI ERDOĞAN’IN DAVOS’TA ARAP DÜNYASINDA SEMPATİ VE TAKDİRLE KARŞILANAN O ÜNLÜ ÇIKIŞI YAPMASI “EKSEN KAYMASI” TARTIŞMALARINI BERABERİNDE GETİRDİ

Türkiye’nin arabuluculuk çabaları, İsrail’le geliştirdiği özel ilişkileri Amerika tarafından takdir edildi. Bölgesi için emsal teşkil eden ve ağırlığı olan bir aktör olduğu söylendi.

Fakat Filistin sorununun seyri karşısında takındığı tutum, 2009’dan başlayarak İsrail’i yüksek sesle eleştirmesi, zamanın Başbakanı Erdoğan’ın Davos’ta Arap dünyasında sempati ve takdirle karşılanan o ünlü çıkışı yapması “Eksen Kayması” tartışmalarını beraberinde getirdi. Amerika’nın bu alanda etkili kanaat önderlerinin Türkiye’nin artık kendilerinden uzaklaştığını iddia etmelerine yol açtı.

Mensur Akgün

https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/yeni-bir-anlayis-ve-isbirligine-dogru-1597419

 

  • LİBYA-İSRAİL İLİŞKİLERİNİN ÇOĞU ZAMAN GERGİNLİKLE EŞ DEĞER TUTULMASI OLASI BİR NORMALLEŞMENİN TEL AVİV’İN ENTEGRASYONUNUN GERÇEKÇİ OLDUĞUNA ÖNEMLİ BİR KANIT TEŞKİL EDEBİLECEKTİR

Libya, İsrail için neden önem teşkil etmektedir? Jeostratejik nedenler ilişkilerin normalleştirilmesi amacının başında gelmektedir. Örneğin Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve deniz yetki alanlarının belirlenmesi hedefleri hatırlanmalıdır. Diğer yandan Libya-İsrail ilişkilerinin çoğu zaman gerginlikle eş değer tutulması olası bir normalleşmenin Tel Aviv’in entegrasyonunun gerçekçi olduğuna önemli bir kanıt teşkil edebilecektir. Libya, Muammer Kaddafi döneminde de bugün de Filistin “davasına” başlıca destek veren ülkelerden birisi olmuştur.

Libya’daki bu tablo, ülkenin hâlen iki rakip yönetimin “idaresi” altında olmasından ötürü daha karmaşık hâle gelmektedir. Libya’da siyasi, askerî iki başlılık devam etmektedir. Trablus’ta uluslararası kesim tarafından tanınan hükümet yönetimde bulunurken ülkenin doğusunda Tobruk’ta ayrı bir yönetim görevdedir.

İsrail tarafından Libya ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin yapıldığının açıklanması Tel Aviv’in gündeminde Libya’nın olduğunun anlaşılması üzerine şaşkınlık yaratmıştır. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri Libya’nın Muammer Kaddafi dönemi öncesinde, Kaddafi döneminde ve bugün de Filistin sorununda Filistin tarafına destek veriyor olmasıdır. Öyle ki İsrail ile ilişkileri yasaklayan kanun mevzuatta yer almaktadır. Aynı zamanda ülkenin siyasi istikrarsızlık içinde olması İsrail’in adımını da sorgulatmaktadır. Trablus yönetiminin İsrail’in ve dolayısıyla ABD’nin desteği ile güçlendirmesi Tobruk ile rekabetinde önemli bir gelişme olacaktır. Aynı zamanda ülkede istikrarın sağlanmasına yönelik olumlu gelişmeler İsrail’in Afrika ile ilişkilerini de geliştirebilir ve kolaylaştırabilir.

Riyad ve Tel Aviv arasında olası yakınlaşma sürecinin orta ve uzun vadede daha belirgin bir hâle geleceği düşünülmektedir. Her iki ülke arasında farklı alanlarda görüşmeler yapılmaktadır fakat de facto veya de jure bir tanıma gerçekleşmemiştir. Geçtiğimiz dönemlerde İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, Suudi mevkidaşı ile görüşmüştür. 2020’de İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile gizli görüşmesini basına sızdırmıştır. Netanyahu dönem dönem yaptığı açıklamalarla bu durumu gözler önüne sermektedir. Riyad yönetimine Suudi hava sahasını İsrail uçağına açtığı için kamuoyu önünde teşekkür etmek gibi açıklamalarda bulunabilmektedir.

Suudi Arabistan-İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirme girişimlerinde ABD öne çıkmaktadır. Amerikan ve Suudi yetkililerin bu konuda görüşme yaptıkları uluslararası medyada yer almaktadır. Söz konusu haberlere göre ilişkileri normalleştirme sürecinde ilerleme sağlanabilmesi için Suudi yetkililer çeşitli koşullar öne sürmekte ve bunları Amerikalı mevkidaşlarına aktarmaktadır. Joe Biden yönetimi 2024’de gerçekleşecek Amerikan başkanlık seçimlerinden önce İsrail ve Suudi Arabistan arasında andlaşmasının imzalanmasını amaçlamaktadır. “Mega anlaşma”nın gerçekleşebilmesi için Biden yönetimi, Tel Aviv’i Filistinlilerin öne sürdükleri çeşitli şartları kabul etmesi için ikna etmeye çalışmaktadır.

Ceren Gürseler

https://www.politikyol.com/israil-libyada-neden-basarisiz-oldu/

 

  • BENİM EVİMİN ÖNÜNDEKİ İSİMLERİ İLK GÜN KAYDETTİM, GERTRUD HOFFMANN (1887 DOĞUMLU, 1941’DE TOPLAMA KAMPINA GÖNDERİLMİŞ VE 1942’DE ÖLMÜŞ), JULİANE KİRSTEİN (1876’DA DOĞMUŞ, 1942’DE EVİNDEN ALINMIŞ VE AYNI YIL ÖLMÜŞ). BENİM DAİREMDE Mİ OTURUYORLARDI ACABA? AYNI CAMDAN MI BAKTIK? BENİM ŞİMDİ BU YAZIYI YAZDIĞIM BAHÇEDE AKŞAMLARI GELEN TİLKİYİ GÖRDÜLER VE ŞAŞIRIP GÜLDÜLER Mİ? DELİRİR İNSAN

Böyle hikâyesi yüklü olan şehirlerde yaşayanlar giderek o hikâyeyi görmemeye başlar. Berlin’dekiler de öyle sanıyorum ki, mesela artık “tökezleme taşlarını” (Stolperstein) görmüyorlardır. 1992 yılında sanatçı Gunter Demnig tarafından hayal edilen ve gerçekleştirilen, Yahudi Soykırımı’nı hatırlatmak için bir girişim bu. 10 santimetrekarelik küçük metal plakalar Arnavut kaldırım taşlarının arasına yerleştiriliyor. Her plakanın üzerinde, plakanın önünde bulunduğu binadan alınıp toplama kampına gönderilmiş, öldürülmüş Yahudilerin isimleri var. Kişinin adı, doğum tarihi, hangi kampta öldüğü ve ölüm tarihi. Bu metal plakalar o evlerde yaşayan insanlar tarafından her yıl 9 Kasım’da temizleniyor, bir saygıyla anma jesti olarak. Benim evimin önündeki isimleri ilk gün kaydettim, Gertrud Hoffmann (1887 doğumlu, 1941’de toplama kampına gönderilmiş ve 1942’de ölmüş), Juliane Kirstein (1876’da doğmuş, 1942’de evinden alınmış ve aynı yıl ölmüş). Benim dairemde mi oturuyorlardı acaba? Aynı camdan mı baktık? Benim şimdi bu yazıyı yazdığım bahçede akşamları gelen tilkiyi gördüler ve şaşırıp güldüler mi? Delirir insan. Tarihi ile bu kadar burun buruna yaşamak zorunda olan başka bir şehir var mı yeryüzünde? Hannah Arendt “Tarihten öğrendiğimiz büyük bir mittir” demişti. Ne dersin Berlin?

Ece Temelkuran

https://gazeteoksijen.com/yazarlar/ece-temelkuran/ich-bin-auch-eine-berlinerin-187742

 

Takılan tweetler

  • Bu da oldu: Türkiye’de Nazi buluşması yapıldı!

Bir sosyal medya kullanıcısı İstanbul Maçka Parkı’nda Nazi bayrağı açtığını paylaştı. Buluşma yaptıklarını belirten kullanıcı “Kimseden korktuğumuz yok! Gözünüzün önünde açtık bayrağımızı” notunu düştü.

https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/bu-da-oldu-turkiyede-nazi-bulusmasi-yapildi-2115397

  • Izzet Capa@izzetcapa

Manyak mısınız oğlum siz…

Ruh hastaları…

Kafayı mı yediniz…

Bir neo Nazi sempatizanımız eksikti o da tamamlandı…

Ulan bunlar yüzünden milyonlarca insan öldü neyin sempatisi bu a şuursuzlar…

https://twitter.com/izzetcapa/status/1698312121119908313

  • Kutlu Altay Kocaova@kutlualtay

:) Türkiye'de şimdiye kadar tek Nazi örgütlenmesi oldu. O da İzmir'de 1969'da kurulan Nasyonal Aktivite Zinde İnkışaf Derneği idi. Açıldığı gün, Türkçüler tarafından dövüldüler ve dağıtıldılar. Bunlar ise bir grup aptal ergen.

https://twitter.com/kutlualtay/status/1698321468092727639

  • Turkish Embassy Tel Aviv@TelAvivBE

Büyükelçi Sayın Şakir Özkan Torunlar bugün İsrail Hükümeti’nde Kamu Diplomasisi Bakanı Sayın Galit Distel-Atbaryan’a nezaket ziyaretinde bulundu.

https://twitter.com/TelAvivBE/status/1698352509394325854

  • Turkish Embassy Tel Aviv@TelAvivBE

30 Ağustos Zafer Bayramını Büyükelçilik Saraya Kültür Merkezi’nde kutladık.

#30Ağustos zaferinin 101. yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

https://twitter.com/TelAvivBE/status/1696984949428015374

  • Nadav Markman@nadav_markman

Bugün çok iyi derecede İbranice bilen, #deprem sonrasında #Kahramanmaraş'a gelerek İsrailli ekibe gönüllü yardımcı olan Erhan ile  buluştum.

6 ay sonraki ilk buluşmamızda, orada paylaştığımız unutulmaz deneyimi konuştuk ve ekibimize yardımından dolayı Erhan'a teşekkür ettim.

https://twitter.com/nadav_markman/status/1697235821915439539

 

  • Alparslan Bayraktar@aBayraktar1

İsrail Enerji Bakanı Sn. Israel Katz ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

Görüşmede, doğal gaz başta olmak üzere enerji alanındaki ikili ve bölgesel iş birliği imkanlarını değerlendirdik.

Sayın Katz’ın yaptığı davet kapsamında en kısa sürede İsrail ziyaretimizi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

https://twitter.com/aBayraktar1/status/1698364043738648779

  • Bilal Alemdaroğlu | بلال علمدارأوغلو@bilalalmdr

Bu akşam @kaditokulu ’nda @muhammedtrkozkn ve @NArslantas_Prof  hocanın moderatörlüğünde haham @mchitrik ’ten Yahudiliği ve Yahudileri dinledik. Çokça yararlandığımız bir program oldu. Teşekkürler @kaditokulu !

https://twitter.com/bilalalmdr/status/1695863779953639531

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

 

  • Yahudilerin 'Dinlenme Günü' Şabat'ın bilinmeyenleri... - Sara Pardo anlattı

Cuma gecesi başlar ve Cumartesi günü boyunca dinlenme günü olarak kabul edilir. O gün Yahudilerin çalışması, avlanması ve kendisini yoracak işler yapması yasak olarak kabul ediliyor. Bugün nasıl bir seremoni ile geçiyor?

https://www.youtube.com/watch?v=llZikzf0r0w

 

  • Netanyahu’nun yargı reformuna karşı protestoları başlatan Shikma Bressler: “İnsanlar gerçekten bir diktatörlüğe hizmet edeceklerini düşünmüyorlar”

 

https://medyascope.tv/2023/08/30/netanyahunun-yargi-reformuna-karsi-protestolari-baslatan-shikma-bressler-insanlar-gercekten-bir-diktatorluge-hizmet-edeceklerini-dusunmuyorlar/

 

  • Foreign Policy: İsrail ile Barış İran ile Savaş Demek – Cansu Yiğit

https://harici.com.tr/foreign-policy-israil-ile-baris-iran-ile-savas-demek/

 

  • İsrail: Kayıp bebeklerin aileleri gerçeği aramaya devam ediyor - Mazal Mualem

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/08/families-israels-missing-yemeni-babies-continue-search-truth#ixzz8CJjY9dMq

 

  • 6-7 Eylül olaylarının yıl dönümünde gerçekler bir kez hatırlandı! 6-7 Eylül 1955’te neler yaşandı I İşte o kara günleri anlatan gazetelerin manşetleri

https://www.yozgatcamlik.com/haber/16350912/6-7-eylul-olaylarinin-yil-donumunde-gercekler-bir-kez-hatirlandi-6-7-eylul-1955te-neler-yasandi-i-iste-o-kara-gunleri-anlatan-gazetelerin-mansetleri

 

  • 6-7 Eylül 1955 dramı - İsmet KOYUNCU

https://www.bursahaber.com/yazarlar/ismet-koyuncu-62/6-7-eylul-1955-drami-23672

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün