Likud nereye kayboldu?

Elda SASUN Dünya
30 Ağustos 2023 Çarşamba

Bu hafta İsrail basınında çıkan ilginç yazılarından birinde eski başbakanlardan Ariel Şaron’un oğlu, Likud Partisi üyesi Gilad Şaron, parti hakkındaki fikirlerini açıkça ve cesurca belirtti.

Sonuçta ulusal ve liberal bir parti özünü taşıyan Likud nereye gitti?’ başlıklı makalede Likud Partisini sertçe eleştiriyor:

“Milliyetçilik, sert bir güvenlik politikasının ifadesidir” konseptinde birleşen bu hükümette, liberalizm nereye kayboldu? Likud bakanları ve birçok Knesset üyelerimiz var. Eğer Likud ultra-Ortodoks bir partiye ya da aşırı uç bir partiye benziyorsa o zaman neden Likud'a oy verelim ki? Orijinali, taklitinden daha iyidir. Liberalizm; özgürlük, hoşgörü, ılımlılık, ötekinin kabulü, serbest piyasa ve inisiyatif, kanun önünde eşitlik, yükümlülükler, haklar, görevlerde eşitlik anlamına gelir. Bütün bunların başında Ze'ev Jabotinsky'nin ilkesi de dahil olmak üzere tarihi Likud değerleri gelir. Bütün bunlar şu an nerede? Bu ilkeler, küfür, heybetle nasıl birleşiyor? Temsilcilerimizden biri saçmalık kusarken kendimizi kaç kez utançtan gözlerimizi kapatırken buluyoruz? Diğer tüm temsilciler nerede? Likud… Gördüklerinden memnun musun? Neden bir şey söylemiyorsun? Sen ne yapıyorsun? Bu kadar mı korkuyoruz? Likud iktidar partisi ve bu görevin sorumlulukları var. Parti devlete ait, saygın ve hükümete layık olmalı. Normalde Ben Gvir gibi biri Knesset'te konuşmacıyken, Likud’un liderleri genel kuruldan çıkar giderdi. Bugün bu kişi hükümetimizin kıdemli bir bakanı. Ne yazık! Kişisel güvenlik tehlikede. Negev'de anarşi zirvede. Ben Gvir; başarılarında sıfır, işinde sıfır…

Bütün meclis konuşmalarında onun başarısızlığından ve başarısızlığının sorumluluğunu ele almaktan zerre kadar söz edilmiyor. Onun dışında sanki herkes suçlu. Ama, onun kararları İsrail'e ve tüm yerleşim bölgelerine zarar veriyor. Bir süpürgeyle onun peşinden gitmeli ve hasarı en aza indirmeye çalışmalısınız. Başbakan Binyamin Netanyahu, onu ne zaman görevden alacak? Araba resimleri ve logolarından oluşan koleksiyonuna geri gönderilmeden önce daha ne kadar hasar vermesi gerekiyor?
Devlet, hükümetin ve liderinin aldığı bir emanettir ve bunu, dönem sonunda alanlardan iyi durumda iade etmeleri gerekir. Ülkenin durumunun eskisinden daha iyi olduğu bir parametre var mı? Bazen haklı olarak kişiler suçlanabilir ama sonuçta sorumluluk direksiyon başında olana aittir. Nethanyahu, yapmayı bildiğin en iyi şey bu mu?
Pek çok sağcı, solcu bir hükümet istemiyor ama şu anda Likud'dan da memnun değiller. Kitleleriniz arasında faaliyet gösterin ve listeyi kendiniz seçin. Likud için çalışın ve partiyi kaybettiği yola döndürün.

Biz Likudnikler utancımızı nereye kadar taşıyacağız?”
Kaynak: https://www.ynet.co.il/news/article/

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün