İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria´daki saldırılarında büyük artış

İsrailli yerleşimciler arasındaki aşırıcıların Batı Şeria´daki Filistinli sivillere yönelik saldırılarında bu yıl çarpıcı bir artış yaşandı.

Dünya
29 Ağustos 2023 Salı

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre ayda 100'den fazla olay rapor edildi. BM, 2022 yılının başından bu yana 400 kadar kişinin evlerinden ayrılmak zorunda bırakıldığı belirtti. Şiddet olaylarında arabalar, evler, dükkanlar ateşe verildi ve ölümler yaşandı.

Filistin Yönetimine göre, çok sayıda sivilin de aralarında olduğu 180'den fazla Filistinli öldürüldü. İsrail tarafında ise neredeyse tamamı sivil olmak üzere yaklaşık 32 kişi öldürüldü. İsrailli ölümlerinin yaklaşık yarısı Batı Şeria'daydı.

BBC’ye göre, İsrail’de son seçimlerden sonra kurulan sağcı hükümet, yerleşimci sayısını ikiye katlayarak bir milyona çıkarma niyetinde. Uluslararası toplumun büyük çoğunluğu yerleşimcileri uluslararası hukuka göre yasa dışı olarak görüyor.

Üst düzey bir İsrail askeri sözcüsü yakın zaman önce yerleşimci saldırılarındaki artışı "milliyetçi terörizm" olarak adlandırdı ve bunun sonucu olarak Filistinlilerin İsraillilere saldırmaya başladığını belirtti.

İsrail Devletinin verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu yılın ilk yedi ayında Filistinlilerin düzenlediği bireysel saldırılarda %15'lik bir artış kaydedildi.

BM'nin insani yardım kuruluşu (OCHA), bu yıl yerleşimcilerin can ve mal kaybına yol açtığı 700'den fazla olay kaydedildiğini duyurdu. Bu, benzer eylemlerin kaydedilmeye başlandığı 2006 yılından bu yana en yüksek seviye oldu.

OCHA'nın başkanı Andrea De Domenico, “2021'de günde ortalama bir yerleşimci şiddeti vakasını kaydediyorduk. 2023'te ise günde ortalama üç yerleşimci şiddeti vakası yaşandı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BBC

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün