Burgazada´da kültür dolu bir akşam

Burgaz Adalar Su Sporları Kulübünde, Burgazlı Robert Schild´in ikinci baskısı yapılmış ´Canlı Bir Etnografik Müze´ kitabının lansmanı ve okuma gecesi düzenlendi.

Elda SASUN Toplum
23 Ağustos 2023 Çarşamba

Bu küçük adayı yaz aylarında renklendiren yirmi kadar etnik ve dini halk gruplarından seçtiği 98 kişi ile bir çeşit sözlü tarih ve değerlendirme yapmış olan yazar, bunları bol fotoğrafla süslenmiş ve 280 sayfalık kitabında toparlamış.

ASSK’nın deniz üstündeki Kuş Cafe’sini tümüyle dolduran 120’yi aşkın ada ve edebiyat meraklısı, Adalı Yayınları Editörü ve Adalar Vakfı Başkan Yardımcısı Melis Şeyhun Çalışlar’ın takdim konuşması ve Robert Schild’in açılış sözlerinin ardından, kitapta yer alan altı kişinin sunum veya okumalarını ilgi ile izlediler. Bunlar sırasıyla Burgaz’a yerleşmiş ABD’li çevirmen/yazar Alex Dawe, 60 yıllık Burgazlı Laki Vasiliyadis, Keldani asıllı yüzücü Virjini Bedikyan, Burgaz’a bir asır önce yerleşmiş ilk Müslümanlar arasında yer alan Selanik asıllı Zekiye Uzunoğlu, Nahit Seçkin ile en genç katılımcı olarak eski Burgaz fotoğraf ve ‘efemera’ yani gündelik hayatta kullanılan şeyleri biriktiren koleksiyoneri Yaman Alkan’dı. Sunumlarda hem adanın geçmişi, hem de bazı aktüel sorunları da dile getirildi.

Gecenin zirvesini ise ünlü tiyatro sanatçısı, çeşitli drama sanatı ödüllerinin sahibi Tilbe Saran oluşturdu. Son zamanlarda bazı TV dizilerinde de keyifle izlediğimiz Saran eski Burgazlı. Yazarın dostu ve komşusu sıfatıyla tüm etkinliklerine katılarak onları ayrıca renklendirmekten geri kalmıyor. Bu toplantıda, ailesinin 1973’te eski bir Rum evini satın aldığını, kendisinin ise bu evde daha önce yaşamış olan iki kuşak ailenin izlerini Yunanistan ve Almanya’da nasıl sürüp bulduğunu ve onlarla geliştirdiği dostluklarını katılımcılarla paylaştı.

Oldukça keyifli geçen etkinlik, bazı katılımcılarının son vapura yetişme zorunluluğu üzerine, sergilenmiş olan tüm kitapların satılıp yazarı tarafından imzalanmasıyla sona erdi.

Kalabalık bir ortamda gerçekleşen toplantıdan, adalarda yürüyüş, yüzme ve tenis gibi sporlar, eski evlerin tarihi ve yeme-içme alışkanlıklarının yanı sıra sanata da ağırlık verilmeye başlandığı anlaşılıyor. Darısı, diğer ada kulüplerinin başına.

İlgilenenler için kitap Gözlem Yayıncılık ile Adalı Yayınlarından da temin edilebilir.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün