Hükümet için dua

Hükümet için dua etme geleneği, Yahudilerin refahının, Yahudilerin içinde yaşadığı ulusların refahına bağlı olduğunu kabul edilmesini yansıtır.

Sara YANAROCAK Kavram
23 Ağustos 2023 Çarşamba

Sinagog ve devlet idaresi arasındaki gerilim çok eskiye dayanır. MÖ 586’da ilk tapınağın yıkılmasından bu yana Yahudi cemaati, kaderimizin içinde yaşadığımız devletlerin refahına ve yönetimlerinin kalitesine ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğunu kabul etti. Yeremya Peygamber, Babil’den şunları yazdı: “Ve seni sürgün ettiğim şehrin iyiliğini ara ve onun için Rabb’e dua et; çünkü onun refahı içinde başarılı olacaksın” (Yeremya 29:7). 19. yüzyıl yorumcusu Malbim, Yahudi cemaatine bolluğun Babil aracılığıyla geldiğini ve bu nedenle içinde yaşadığımız ulusların hükümetleri için dua etmemiz gerektiğini açıklıyor.

Hükümetin ve liderlerinin refahı için dualarımız, yalnızca Yahudi halkının refahıyla sınırlı değildir, Haham Hanina (Pirke Avot 3:2) şöyle öğretiyor: “Hükümetin refahı için dua edin, çünkü onun uyandırdığı korku olmasaydı, herkes komşusunu diri diri yutardı.” Bu sözler hükümet olmadan yaşamın ‘iğrenç, kaba ve kısa’ olacağını iddia eden ünlü siyaset felsefecisi Thomas Hobbes’un yüzlerce yıl sonra yazdığı sözlere çok benziyor. Bu perspektifte hükümet, insanlığın en kötü dürtülerini düzenlemede ve tüm vatandaşların hayatlarını korumada çok önemli bir rol oynar. Zamanla belirli hükümetler veya yetkililerle sıkıntı yaşanabilse de, hahamlar hükümet fikrini daha geniş bir şekilde yaşamı, kanunu ve düzeni korumak için gerekli bir araç olarak benimser.

Bu nedenle bugün neredeyse tüm Yahudi toplulukları, yaygın olarak haftalık Şabat ayinine ve sinagoglarda yapılan düğün ayinlerine hükümet için bir duayı dahil ediyor. İsrail Devleti için ayrı bir dua da genellikle ayin sırasında okunur. Bu türden ilk dua, Yahudi dua kitabında 14. yüzyılda David Abudarham tarafından tanıtıldı, ancak hükümet için birçok dua yüzyıllar içinde hep yapıldı; ifadeler değişiklik gösterdiyse de, çoğu versiyon ülkenin topraklarının kutsanmasını ve hükümet yetkililerinin geleneğimizin değerleri doğrultusunda akıllıca, şefkatli kararlar almaları için gerekli danışmanlığa sahip olmalarını ister.

Din bilgini Jonathan Sarna’ya göre, İbranicede genellikle ‘Anoten Teşuva /Kurtuluşu Bağışlayan’ olarak adlandırılan ve yerel yönetim için geleneksel olarak edilen dua, 17. yüzyılın başlarında Yahudi ayinlerinde yer alırdı. Bu dua, Yahudilerin daha geniş yönetime olan bağlılığını vurgular ve Tanrı’dan, bu övgü sözlerinin ve Tanrı’nın lütfunun yerel Yahudi topluluğunu koruyacağı umuduyla hükümdarı ‘kutsamasını, korumasını, yardım etmesini, büyütmesini ve büyük ölçüde yüceltmesini’ ister. Dua, Yahudilerin sinagogda açık sadakat ifadelerinin, toplulukları için güvenlik sağlayacağına ve Yahudi karşıtı ayrımcılık veya şiddet olaylarını azaltacağına dair umutlarını temsil ediyor.

Muhafazakâr hareketin Sidur kitabında ‘ülkemiz için dua’ olarak Lev Shalem şöyle yakarmış: “Tanrımız ve atalarımızın Tanrı’sı, ülkemiz ve hükümeti adına dualarımızı merhametle kabul et. Kendilerini sadakatle halkın ihtiyaçlarına adayan bu ülkeye, sakinlerine, liderlerine, yargıçlarına, memurlarına bereketlerini yağdır. Koyduğun adalet hükümlerini anlamalarını sağla ki, yurdumuzdan huzur ve güvenlik, mutluluk ve özgürlük hiç eksik olmasın.”

Bu dua, partizan olmaksızın özellikle politiktir, nadir bir istisna dışında, Yahudi toplulukları, hangi siyasi partinin iktidarda olduğuna bakılmaksızın hükümet için dua eder. Komşularımızın iyiliği ve iktidardakilerin kararlarına rehberlik edecek bilgelik ve merhamet için dua ediyoruz.

Ulusumuzun refahı için dua, bireyler veya halk olarak yalnız yaşamadığımızı haftalık olarak hatırlatır; komşularımızın ve hükümetimizin refahı bizimkine bağlıdır. Belirli bir hükümetten yana değilsek bu dua zorlayıcı olabilir, ancak bu zor anlarda bile, bu dua hükümetin toplumsal fayda olarak gerekliliğini ve onun adil ve akıllıca kararlar alma becerisine olan kazanılmış menfaatimizi onaylar.

Kaynak: www.myjewishlearning.com/praying-for-the-goverment

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün