İsrail ve Ürdün´den ´enerji için su´ projesi

Geçen hafta yapılan bir anlaşmayla birlikte, İsrail Ürdün´e tuzdan arındırılmış su sağlayacak. Ürdün ise İsrail´e güneş enerjisi üretecek bir çiftlik inşa edecek.

Dünya
22 Ağustos 2023 Salı

Tel Aviv merkezli Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün kıdemli araştırma görevlisi ve İsrail'in Ürdün eski büyükelçisi Oded Eran, "Bu anlaşma, ikili ilişkilerin ve İsrail'in bölgeye entegrasyonunun en önemli örneği olacak" dedi.

Anlaşmanın yıl sonunda ‘enerji için su’ projesi adı altına Dubai'de düzenlenecek olan COP28 iklim konferansı sırasında imzalanması bekleniyor. 

Proje, Ürdün'deki su ve enerji uzmanları ve aktivistler tarafından eleştirildi.

Su uzmanı Dr. Duraid al-Mahasneh “Ürdün varoluşsal bir zorlukla karşı karşıya. Bu anlaşma Ürdün'deki su krizi sorununu hafifletmeye yardımcı olur ancak tamamen çözmez’’ dedi.

%75'i kurak çöl olan Ürdün, kişi başına düşen suyun yıllık bin metreküp olduğu uluslararası su yoksulluk sınırının %88 altında yer alıyor. BM Kalkınma Programına göre Ürdün'de kişi başına yılda sadece 147 metreküp su düşüyor. Ürdün su fakirliği açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor.Ürdün'ün su krizi, aynı zamanda milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmasıyla daha da kötüleşiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün