Bakım Verene Destek Projesi ile bakım verenler sosyalleşiyor

´Yad´ geçtiğimiz günlerde yeni bir projeye başladı. ´Bakım Verene Destek Grubu´ isimli proje, bakım vermekte olan kişileri bir araya getiriyor. Proje, çeşitli koşullarda bakım veren kişilerin deneyimlerini paylaşarak duygusal destek alışverişi yapabilecekleri ve bakım verme yolculuklarında birbirlerine eşlik edebilecekleri bir destek grubu oluşturuyor. Yetkililere konu ile ilgi birkaç soru yönelttik.

Sibel KONFİNO Söyleşi
16 Ağustos 2023 Çarşamba

Bakım Verene Destek Projesi fikri ilk nasıl ortaya çıktı?

Aslında uzun süredir aklımızda olan bir fikirdi. Ev ziyaretlerimizden, gözlemlerimizden ve yaptığımız çalışmalardan bu gruba yönelik bir ihtiyacın olduğunun farkındaydık ancak nasıl ve nereden başlayacağımız konusunda kararsızdık. Sonunda bir gün İsrail’deki süpervizörümüze bu konuyu açtık. Kendisi bizi bu projeyi yapabileceğimiz konusunda cesaretlendirdi ve destekledi. Ondan aldığımız destek ile projenin taslaklarını oluşturmaya ve ilk adımlarını atmaya başladık.

Projenizin adını ‘Bakım Verene Destek Projesi’. Peki, bakım veren kimdir?

Bakım veren kişi, bakıma ihtiyacı olan kişi ile birlikte yaşayarak ona zamanının büyük bir kısmını ayıran, temel ihtiyaçlarını karşılayan, sağlık durumunu takip eden ve gündelik hayatta aklımıza gelebilecek pek çok durumla ilgilenen kişi olarak tanımlanabilir. Yani bakım veren dediğimiz bu kişiler, aslında bakımını sağladıkları bu kişileri o kadar benimserler ki kendi yaşamlarını ve düzenlerini bir kenara bırakırlar.

Bu projeyle neyi amaçladığınızı açıklayabilir misiniz?

Bakım verme söz konusu olduğunda, akıllara ilk gelen bakım alanın kendisidir. Onun sağlığı, iyilik hali, nasıl bakıldığı vs… Sevilen biri için bakım vermek büyük bir sorumluluktur ve çoğu zaman izole edici bir deneyim olabilir. Kişiler, bakım veren olarak yeni bir rol üstlendiklerinde daha önceki yaşantılarında var olan rollerinden feragat etmeleri gerekebilir. Kişi bu değişiklikler sonucu kendini çaresiz ve yalnız hissedebilir. Bu yüzden bakım alan kadar bakım veren kişinin de psikolojik sağlamlığı bir o kadar önemlidir. Çünkü kendimiz ne kadar iyiysek, karşımızdaki kişiye de o kadar iyi geliriz.

Destek gruplarına katılmak, benzer durumdaki bireylerle bağlantı kurmak için iyi bir seçenektir. Bu proje ile amacımız, yolculukları boyunca birbirlerine yardımcı olabilecek bakım verenler arasındaki bağlantıyı kolaylaştırmaktır.

Biz de bakım veren kişileri bir araya getirerek; onlara bir süreliğine de olsa rutinlerinden uzaklaşabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, istek ve ihtiyaçlarını konuşabilecekleri bir alan tanımayı istedik.

Peki, katılımcıları nasıl belirlediniz?

Projenin başlangıçta pilot bir çalışma olması sebebiyle, katılımcılarımızı bakım verdiğini bildiğimiz kişilerden seçtik. Onları arayarak projemizden bahsettik ve onları çalışmamıza davet ettik. Olumlu geri dönüş aldığımız kişilerle de grubumuzu oluşturduk.

Katılımcılara sağladınız kolaylıklar nelerdir?

Grubumuza katılım sağlayan kişilerin hepsi bakım veren kişilerden oluştuğu için onlara bir alternatif sunmadan gruba katılmalarını beklemek gerçekçi olmayacaktı. Bu sebeple, proje taslağını oluştururken sağlayacağımız kolaylıklar arasında bakıcı ve transfer desteğini düşünmemiz gerekiyordu. Biz de grubumuza katılan ve kendisi dışında bakım verme konusunda alternatifi olmayan herkese bakım için bir yardımcı sağladık. Aynı zamanda çalışmanın gerçekleşeceği yere konforlu bir şekilde gidip gelebilmeleri için de transfer desteği sağladık. Aslında bütün bunların amacı, kişilerin evdeki yakınlarında akıllarının kalmamasını ve oldukları yerde rahat bir şekilde vakit geçirmelerini sağlamaktı.

Destek grubunuz kimlerden oluşmaktadır?

Destek grubumuz uzman bir ekip tarafından yönetilmektedir. Bu ekip içerisinde; psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve bir hemşire bulunmaktadır.

Grubunuz ne sıklıkla ve nerede bir araya gelmektedir?

Grubumuz iki haftada bir olmak üzere Göztepe Kültür Derneği binasında gerçekleşmektedir. Buna ek olarak zaman zaman, katılımcılarımızın dışarıda da sosyalleşebilmeleri için ekstra buluşmalar organize edilmektedir.

Gruba katılma koşullarınız nelerdir?

Anne, baba, eş, çocuk, kardeş fark etmeksizin, bakım verme sorumluluğunu üstlenen herkes grubumuza katılabilir. Grubumuz kapalı bir gruptur ve devamlılık beklenmektedir. Bu iki koşul sağlandığı müddetçe grubumuz herkese açıktır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün