Değerli insan Yakup Almelek aramızdan ayrıldı

1996-2010 yılları arasında, gazetemizde yer alan ´Yaşamdan Damlalar´ başlıklı köşesinde okurlarıyla buluşan değerli insan, hayırseverliği ve beyefendiliğiyle tanıdığımız usta yazar Yakup Almelek´i kaybettik.

Toplum
16 Ağustos 2023 Çarşamba

14 Ağustos Pazartesi günü Ulus Musevi Mezarlığında ailesi ve sevenlerinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlanan Almelek 1936’da Ankara’da dünyaya geldi.

Orta öğrenimini Ankara TED Koleji’nde, yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nda tamamladı. 1967’de Almelek Matbaa Mürekkepleri Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi kurdu. İş yaşamının yanı sıra yazmaya, kültür ve sanata olan merakı onu bu alanlarda birçok eser vermesine vesile oldu.

‘Haftalığım Beş Lira’ isimli öyküsü kısa metrajlı film olarak çekildi ve 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterildi.

2009’da New York Off Off Broadway’de ‘İş Adamı’ adlı oyunu sahneye kondu.

2010 senesinde ‘Uyanış’ New York Broadway Mint Theatre’da sanatseverlerle buluştu. 2012 yılında ‘Kan Davası’ adlı eseri New York The Abingdon Tiyatrosu Oyuncuları tarafından yorumlandı. Almelek’in tüm oyunları, köşe yazıları, öyküleri ve marşları İngilizce ‘ye çevrilerek Türkçe ve İngilizce baskıları Arion Yayınevi'nden okurla buluştu. Yakup Almelek, 2014-2015 sezonunda ‘Oyun Bandı’nca sahnelenen ‘Uyanış’ ile 40. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri'nde ‘İsmet Küntay Tiyatro Özel Ödülü’ne layık görüldü. 2017 yılının ikinci yarısında cesur, öncü, genç vizyonuyla mekanını ve imkanlarını seferber ederek bağımsız bir gösteri sanatları mekanı olanK! Kültüral Performing Arts'ı kurdu. PEN Club Türkiye Merkezi üyesi olan Yakup Almelek, kültür - sanat ve tiyatro çalışmalarını sürdürmekteydi.

Başta eşi Ester, oğlu Alper, kızı Sibel ve torunları olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün