Etiyopya´dan 200 İsrailli ve Yahudi gizli görevde kurtarıldı

İsrail´de Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan ortak açıklamada, perşembe öğleden sonra devam eden şiddet olayları nedeniyle 200´den fazla İsrailli ve Etiyopyalı Yahudi´nin kuzey Etiyopya´dan kurtarıldığı açıklandı.

Dünya
11 Ağustos 2023 Cuma

Ortak açıklamada, kuşatma altındaki Gondar kentinden üç uçakla İsrail vizesi almaya hak kazanan toplam 174 Yahudi’nin tahliye edildiği, diğer 30 kişinin ise Bahir Dar kentinden kurtarıldığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Son birkaç gün içinde Etiyopya'dan İsrail’e taşınmak isteyen Yahudiler savaş bölgelerinde sıkıntıya girdiler. Onların oradan kurtarılmalarını emrettim. İsrail Devleti nerede olurlarsa olsunlar vatandaşlarıyla ilgilenir. Etiyopyalılar şimdi Gondar ve Bahir Dar'dan Addis Ababa'ya geçiyor. Oradan da İsrail’e gelecekler. Onları burada memnuniyetle karşılayacağız" dedi.

Netanyahu’nun emri, Etiyopya Ordusu ile Amhara eyaletindeki FANO milisleri arasında yaklaşık 150 İsrailliyi tuzağa düşüren şiddetli çatışmaların ortaya çıkmasından sonra oldu.

Kurtarma uçuşları gönüllüler de dahil olmak üzere İsrail Yahudi Ajansı ile iş birliği içinde düzenledi. Yahudi Ajansı Başkanı Tümgeneral Doron Almog perşembe günkü operasyona katılanlara övgüde bulundu.

Almog, ‘‘Bu kurtarma operasyonu, halkımıza olan bağlılığımızın ve güçlü bağlılığımızın bir parçası olarak başlattık. Sözümüzü bozmayacağız. Yardımımıza ihtiyacı olan hiçbir Yahudi’yi geride bırakmayacağız"dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün