SÜPER LİG GERİ DÖNÜYOR

Size biraz 3 büyüklerin durumunu, olası sürprizleri ve yeni gelişmeleri derlemeye çalıştım. Bir yandan transferleri ardı ardına patlatan son şampiyon, öbür yanda 10 senedir şampiyonluk hasreti çeken sevgili takımım Fenerbahçe ve transferde sessiz kalan Beşiktaş. Hazırsak, başlıyoruz.

İgal MEVORAH Spor
9 Ağustos 2023 Çarşamba

Evet sevgili okur, hafta sonlarını tekrardan planlatacak, en kötü ama bir yandan da en harika, en heyecanlı ve en güzel mezemiz süper lig başlıyor. Kabul edelim, sinirleniyoruz, hakemleri rezalet biliyoruz ama çok seviyoruz. Takımımızı, bu kaosu, bu saçmalıkları yuttuk ezberledik.

Perde 11 Ağustos’ta açılıyor.

2023/2024 Süper Lig perdesi 11 Ağustos Cuma günü Trabzonspor Antalyaspor maçı ile açılıyor.

Ardından cumartesi günü Galatasaray Kayserispor deplasmanına gidiyor. Peşinden Fenerbahçe pazar günü Antep’i konuk edecek ve Beşiktaş Pendikspor ile oynayacak.

Son şampiyon sahnede

Son şampiyon Galatasaray Süper Lig’den önce iki tane Avrupa ön eleme maçı oynamış fakat isteneni verememişti. Litvanya şampiyonu Zalgris ile eşleşen Galatasaray, eğer Oyewusi hızlı koşularının ardından biraz ayaklı olabilseydi bambaşka bir sonuçla karşılaşacaktı. Fakat zor da olsa Galatasaray ismini üçüncü ön elemeye yazdırdı ve Slovenya son şampiyonu ile eşleşti. Olimpia Ljubjlana.

Fakat Galatasaray bize şunu gösterdi. Galatasaray’ın orta sahası Lucas Torreira olmayınca gerçekten alarm veriyor. Ve tabii ki Galatasaraylıların deyimiyle ‘Aşk Adam’ Icardi’nin eksikliği çok ciddi gol etkisizliği yaratıyor Galatasaray’da. En son yaptıkları transfer olan Kerem Demirbay ile hem Türk sorununu hem de orta sahadaki kalite eksikliğini çözmüşler gibi görünüyor. Fakat henüz izleyemedik Kerem’i, konuşmak için erken.

Özetle bana kalırsa, kâğıt üzerindeki en iyi kadro Galatasaray’da. Gerek kalecisi, gerek stoper tandemi gerekse hücum tarafı en kuvvetli takım Galatasaray. Sanırım bu konu tartışmaya kapalı. Ancak yedekleri de bir o kadar formsuz ve vasat. Berkan ve Oliveira tandemi bu kadar yumuşakken, hızlı atağa kalkan Anadolu takımları ciddi bir risk olacaktır. Öte yandan, İcardi ve Torreira ciddi iki oyuncu; bence onların sahada olduğu her maçta Galatasaray yüzde 100 favori. Derbilerde bile.

Gelelim transferlere

Galatasaray transferler konusunda da bence lider takım konumunda. Zaten başlı başına İcardi olayı inanılmaz bir başarı. Komplo teorileri doğrudur, yanlıştır bilemem. Fakat Hatice’ye değil neticeye bakalım. Icardi üç sene daha Galatasaray’da.

Tabii ki Fenerbahçe’ye atılan çalım, Zaha. İnanın Zaha’nın harika bir oyuncu olduğunu düşünüyorum fakat vereceği katkıdan şüphelerim var. Kronik sakat şüphesi olan Zaha’yı üç hafta daha izleyemeyeceğiz. Ve sol bek Angelo. Bence iyi mesajlar vermedi ön elemelerde fakat ofansif anlamda çok kuvvetli bir bek. Açtığı ortalarla İcardi’ye en az 6-7 asisti olacaktır.

Fenerbahçe 10 sene sonrasında gülebilecek mi? 

İnanın bu soruyu ben de bilmiyorum. O kadar değişik bir takım ki ne cevap versem yanılıyorum sezon sonunda. Fakat saha üzerine baktığımız zaman atak yönünün kuvvetli olduğunu söyleyebilirim. Fenerbahçe’nin çok uzun zamandır beklediği ‘sahadaki lider oyuncu’su artık belli. Dusan Tadic ve Dzeko. Gerçekten çıplak gözle izlediğiniz zaman daha çok anlıyorsunuz bunu. Tadic’in kalitesini zaten tartışmıyorum. Bu yeteneklere Szymanski’nin tekniği ile birlikte, kapanan Anadolu takımını çok iyi açabilir Fenerbahçe. Zira Dzeko’nun direkt gol makinesinden daha çok, sahadaki akıllı koşuları Fenerbahçe’ye çok fazla gol koridoru açacak bu sene.  

Stoperde de Djiku ve Becao’nun iyi bir tandem olacağını düşünüyorum.

Gelelim eksiklere… Fenerbahçe’nin ‘ORTA SAHA’ya ihtiyacı var. Bakın, büyük yazıyorum. Çünkü çok ciddi bir eksiklik. Hele ki bu ucube üç Türk oynatma zorunluluğu kuralı Fenerbahçe’yi çok zorlayacak. Zira orta sahada Crespo ve Mert Hakan Yandaş ile çok yumuşak ve tabiri caizse ‘süzgeç’ bir orta saha. Hücuma katkı verebilir fakat defansif yönü gerçekten elekten farksız. Bunu Zimbru maçında bile gördük. Yönetimin her şeyden önce orta saha alması gerekiyor.

Tabii öte yandan bir yedek kanat da gerekiyor, orayı Ekambi ile halledecek gibi duruyor Fenerbahçe.

Kaleci konusu da çok konuşulan ve tartışılan bir konu. Açık olalım, Altay Bayındır Fenerbahçe’nin birinci kalecisi olmayı hak edecek bir seviyede değil. Fenerbahçe A kalite kaleciyle oynar, yazılı olmayan kuraldır. Özellikle son bir senedir Altay’da ciddi düşüş ve bu düşüşe ek olarak puan kayıpları görüyoruz. Ama bunun panzehri Livakovic midir? İnanın hayır. Livakovic’in çok iyi bir kaleci olduğunu düşünmüyorum. 10 milyon Euro serbest kalma bedeli olan bir kaleciyi çoktan Avrupa’nın büyükleri almaz mıydı? Maçlarını da izliyorum, özellikle topları çeldiği yerler çok yanlış. Bana kalırsa De Gea ya da Keylor Navas getirilmeli.

Bu sene Fenerbahçe kesinlikle ilk üçe oynar, fakat orta saha sorununu acilen çözmezse şampiyonluk kesinlikle hayal.

Beşiktaş transferde çok sessiz

Geçen sene Aboubakar’ı renklerine bağlayan Siyah Beyazlılar Şenol Güneş yönetiminde yeni bir sezona başlayacaklar. Fakat taraftarın sabrı şimdiden dolmuş durumda. Zira Beşiktaş, Jean Onana, Amartey ve Ante Rebic transferleri bitirse de, Beşiktaşlıların çok istediği kanat oyuncusu ve iyi bir 10 numara hala transfer edilmiş değil. Üstüne üstlük, Tadic’in Fenerbahçe’ye kaptırılmış olması da ayrı bir olay. Bütün bunlar yaşanırken Beşiktaş bir de Vodafone Park ile sponsorluk anlaşması biten stadyumuna yeni bir sponsor ismi aramakta. İki ayı geçen süreye karşın henüz bir sponsorla anlaşabilmiş değiller. Sanıyorum bu da transferi yavaşlatan bir süreç. Aslında Beşiktaş’ın bu seneki asıl yıldızı Şenol Güneş. İnanın Beşiktaş ne zaman şampiyon olsa hiç favori olmadığı zamanlarda oluyor. O sebepten herkesten farklı düşünüyorum ve Beşiktaş’ın yarışa dahil olacağını düşünüyorum. Şenol Güneş’in sağın solu belli olmaz. Öyle bir taktikle çıkar ve şah mat yapar ki, siz de anlamazsınız. Ancak transfer konusunda çok geride kaldığı bir gerçek Beşiktaş’ın. Hele ki Fenerbahçe ve Galatasaray’a karşı. Bir kanat, iyi bir orta saha ve 10 numaraya da Talisca alınabilirse Beşiktaş iddialı konuma gelecektir. Zaten kâğıt üzerinde atanı ve tutanı çok iyi olan iki takımdan bir tanesi.

Trabzonspor’da Orsıc şanssızlığı. Adana Demirspor dolu dizgin  

Trabzon’un büyük umutlarla transfer ettiği 10 numara pozisyonundaki Orsic ne yazık ki geçtiğimiz haftalarda üzücü bir sakatlık yaşadı ve henüz lig başlamadan altı ay sahalardan uzak kalacağı açıklandı. Tabii ki bu büyük bir şanssızlık. Fakat yine de bence Trabzonspor’un yeni yönetimi başarılı bir sezon öncesi geçirmedi. Sınıfta kaldı. Trabzon geçen seneyi aratmayacak bir sene geçireceğini düşünüyorum. Ve Adana Demirspor…

Gerçekten uzun zamandır ne zaman bu kadar keyifle bir Anadolu takımı izledim hatırlamıyorum. Bir yandan da lige kattıkları kaliteden ötürü tabi ki mutlu oluyorum. Alışılagelmiş bir Anadolu takımı dışında, transferleri çok akıllı yapıp başkanıyla ve teknik direktörleriyle bir aile gibi yaşıyorlar. Yeni teknik direktörleri Kluivert ise ligimize renk katacak. Luis Nani, Stambouli, Belhanda, Ndiaye, kalede Ertaç Özbir. Gerçekten çok kalite bir kadro. Yolunuz açık olsun Şimşekler. Avrupa’da da gruplara kalacaklarını düşünüyorum. Helal olsun!

Hatay ve Gaziantep lige dönüyor, 20 takımlı lig başlıyor.

6 Şubat depreminin ardından doğal olarak ligden çekilen Hatayspor ve Gaziantep lige dönüyor. Büyük acılar yaşayan iki şehrimizin takımını gerçekten çok özledik. Hatayspor Volkan Demirel yönetiminde resmen kadroyu sil baştan yeniledi. Bence ligde kalacaklar. Fakat aynısını Gaziantep için söylemek zor geliyor. İlk maçta Fenerbahçe’ye karşı gol bulacaklarını düşünsem de kadroları zayıf. Benim için en büyük küme düşme adayı kendileri.

Ve sonunda 20 takımlı bir lig izleyebileceğiz. Bana kalırsa süper ligin formatı 20 takım olarak kalmalı fakat TFF bunu inatla 18 takım olarak devam ettirmek istiyor. Bu sebepten bu sezon dört takım küme düşüyor. Gelecek sene 19 takımla oynanması beklenen süper lig, seneye de dört takımın düşürülmesiyle, 2025/2026 sezonunda 18 takımla oynanmaya devam edecek.

Birtakım notlar

*2018’den beri süregelen Rıza Çalımbay Sivasspor aşkı bu sezon devam etmiyor. Yiğidolar Servet Çetin’e emanet edildi. Fakat ben Çalımbay’ı arayacaklarını düşüyorum. Avrupa’da devam etmiş, Türkiye kupası kazandırmış bir hocayı bırakmak bana kalırsa hata.

*Bu senenin sürprizini Samsunspor’un yapacağını düşünüyorum. Başkanı akıllı adımlarla akıllı transferler yapıyor.

*Konyaspor Avrupa yapabilecek kalitede.

*Ankaragücü’nün alternatif pembe formasını çok beğendim. Böyle alternatif formalar artık çok az görüyoruz, bence çok yakışmış.

*Başakşehir Pelkas’ı transfer etti. Biz Fenerbahçeliler çok arayacağız ve pişman olacağız bence. Rossi yüzünden bileti kesildi Pelkas’ın, buyrun size üzümlü kek…

Üç Türk kuralı…

Bu ucube kural hakkında çok konuştum, yine konuşuruz fakat sayfamda yer kalmayacak. Zaten yer verecek kadar değerli bir konu da değil. Sözün özü, formayı hak eden kapmalı. Sadece kalitesiz topçular oynayabilsin diye çıkarılan saçma sapan bir kural. O zaman ona göre altyapı kurarsınız, hak eden Türk oyuncular da formayı bilek hakkıyla alır. Yoksa saçma sapan oyuncuları müthiş takımlarda izlemek zorunda kalırsınız. Hasbel kader ‘komutan’ lakabı takarsınız. Aman diyeyim…

Şampiyonluk adayım;  Kâğıt üzerinde ve psikolojik üstünlük olarak önde olan Galatasaray.

SÜPER LİG BAŞLIYOR, SANIRIM HAZIRIZ.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün