Elektrikli araçlarda rakamlar ve yeni modeller

Daver Eskenazi Bilim ve Teknoloji
9 Ağustos 2023 Çarşamba

Uzun süredir Türkiye pazarına gelmesi beklenen Renault Megane E-Tech ön siparişe açılmasıyla ağustos sonu teslimlere başlanması bekleniyor. 250 bin TL ön ödeme alınan ve ilk etapta sadece 250 adet ile sınırlı olan araç 1.499.000 ve 1.599.000 fiyat etiketiyle Techno ve Iconic donanım paketlerine sahip. 160 kW 220 bg gücüne ve 300 Nm torka sahip motorla 7,4 saniyede 0'dan 100 km/s hıza ulaşıyor. Wltp verilerine göre 450 kilometre menzile ulaşan Megane E-Tech 60 kwh batarya kapasitesi sahip. 42 dakikada yüzde 80 menzile ulaşan araçta 130 kW DC şarj hızı ve 22 kW AC şarj hızı desteğiyle geliyor. Birçok rakip modelin aksine AC 22 kW desteklemesi ile 3 saat 15 dakikada aracın tam şarj olmasını sağlanıyor.

Satış rakamları

Temmuz ayında elektrikli araç satışları toplamda 3454 adet oldu. MG markası MG4 modeli ile atağa geçerek 758 adetle liderliğe oturdu. Onu 627 adetle TOGG izlerken, üçüncülüğe geçen ay piyasaya çıkan Dacia Spring, 456 satışla yerleşti. Bu rakamlara Tesla’nın satış rakamlarını paylaşmadığı için dahil olmadığını birkez daha belirtmek isterim.

Şarj@Tr uygulaması ile mobil platformlarda olan Epdk son yaptığı açıklama ile 17 Temmuz itibariyle Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 3790 olurken, şarj soket sayısı 8001 olarak belirti. Şarj ağı lisansı işletme sahibi firmalar 132'ye ulaştı.

Çinli firmaların bir marka daha ülkemize giriş yaptı. Premium elektrikli araç markası Voyah, FREE model lüks SUV’u satışa sundu. Çin’de 55 bin dolar fiyat aralığında bulunan araç ülkemize Çin markalarına özel vergiden dolayı 4.550.000 TL başlangıç fiyatıyla Türkiye pazarında. Eylül ayında teslime başlanacak araç Çin'in en büyük otomotiv firmalarından Dongfeng çatısı altında bulunuyor. Geri alım garantisi ve sekiz yıl batarya garantisiyle sunulan araç, Çin haricinde Norveç ve ardından Türkiye pazarına giriş yaptı. Çift motorlu araçta 490 beygir ve 720 Nm tork gücüne sahipken, 100 km hıza 4,4 saniye ve 106 kwh batarya kapasitesi ile Wltp’ye göre 500 kilometre menzil sunuyor. 160 kW DC şarj desteğiyle yüzde 20’den yüzde 80’e 45 dakikada şarj olmasını sağlanıyor. AC şarj hızı ise 11 kW. Birçok güvenlik ve donanımın bulunduğu araçta Face ID yüz tanıma sayesinde sürücünün koltuk ve dikiz aynaları hafızasındaki ayara otomatik geliyor. Araç içine girildiğinde entegre üçlü ekran yerinden yükseliyor ve ortam ışığı devreye alınıyor.

Otomotiv bayilerinde araç bulmak giderek zorlaştığı ülkemizde, bulsak bile liste fiyatlarından daha yüksek ücretler talep edilmesiyle ilgili şikayetler artmasına karşın Ticaret Bakanlığı yeni önlemler almaya hazırlanıyor. Elektronik sistemle ürün takibi yapılmaya başlanacak. Otomobil ithal edildiğinde veya fabrikadan üretildiği andan itibaren müşteriye ulaşana kadar takip edilecek sistemde böylece stokçuluğun önüne geçilmesi hedefleniyor.  

Şubat ayı depremleri sebebiyle ekonomik etkileri azaltmak adına çıkan ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin detayları belli oldu. 2023 yılına özel bir defaya mahsus olacak MTV iki taksit şeklinde, ilki ağustos ayı sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. Deprem bölgesinde yaşayan, evleri orta ve ağır hasarlı veya yıkılmış, yakınını kaybetmiş vatandaşlar muaf olacak. Ek MTV ödemesini yapmayanlar araç satışı, trafikten çekme ve hurdaya ayıramayacağı gibi, aracına muayene yapamayacak ve yurdışına çıkaramayacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün