Yapay Zekâ Mı?

Bilim ve Teknoloji
2 Ağustos 2023 Çarşamba

Haydar Yener ARICI

İnsan oğlu; doğumu ile başlar, büyür, gelişir, yaşlanır ve hayatı son bulur. Bu süre içerisinde birçok bilgi ile kendini donatır. Bu bilgileri edinirken ise okur, gözlemler, dinler ve diğer duyu organlarından yararlanır. Öğrenilen bu bilgiler sayesinde, yaşadığı süre içerisinde olaylara olan müdahalesi ve önlemleri buna göre gelişir. Parmağımıza toplu iğne battığında canımız yanar ve eğer parmağımız kanar ise yara bandı ile parmağımızı sararız. Ya da araç kullanırken trafik lambasında beklerken; kırmızı ışıkta durulması, sarı ışıkta hazırlık aşamasında olunması ve yeşil ışıkta gidilmesi gerektiğini biliriz.

Hasta olduğumuzda hastaneye gidilmesi, bir anlaşmazlık ya da hukuka aykırı eylem karşısında hakkımızı aramak için dava açılması, sabah kaldığımızda kahvaltı, öğle arasında öğle yemeği ve akşam ise akşam yemeğinin yenmesi gerektiğini bilir ve ona göre davranırız.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bir boksörün hayatını ele almak istiyorum. Bir boksör kendini geliştirirken sürekli antrenman yapar. Bu antrenmanlar sayesinde kendini çok iyi korumayı ve kendini korurken karşı rakibi nasıl hamleler ile yenebileceğini öğrenir ve kendini bu konuda iyi bir şekilde geliştirir. Bu şekilde öğrenen ve kendini geliştiren bir boksör, ringde çok başarılı sonuçlar elde eder.

Yapay zekâ da özetle budur aslında. Tasarımı yapılan yazılıma hangi durum ve koşullarda neler yapması gerektiği öğretilir ve bu durumlar karşısında eylemde bulunması sağlanır.

Her geçen gün yapay zekâ ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Bu konuda insanların güvenli bir ülkede yaşanması sağlanacağı gibi kötü amaçlı da kullanılması mümkün. Mesela, kullandığımız araçlar ile ilgili trafik ihlâlleri yapılmaması için çalışmaların yapılması topluma fayda sağlayacaktır. Düşünsenize! Aracımızda seyir halindeyken trafik lambalarına geldiğimizde eğer kırmızı  ışık yanıyor ise aracımızın otomatik olarak durduğunu, sarı ışıkta hazır ve yeşil ışıkta hareket halinde geçtiği; aracımızın sadece acil durum dörtlü lambası devreye alındığında kırmızı ışıkta geçebildiği bir sistemin olduğunu. Harika olurdu!

Yapay zekâ, keşke sadece insanların yararına kullanılsa. Bu kadar üstün yeteneklere sahip bir teknolojinin kişiler ve ülkeler kendi çıkarları için kullanmama ihtimali var mı? İlerleyen zamanlarda bu durumu yaşayarak göreceğiz.

Yapay zekâ teknolojisinin olumsuz yanlarını da unutmamak gerekiyor. Bu konuda karşımıza en çok çıkacak problem ise insan emeğine daha az ihtiyaç duyularak işsizliği artıracak olması. Çünkü bir fabrikada yaklaşık bin kişi çalışırken yapay zekâ teknolojisine geçtikten sonra çalışan kişi sayısı 1/3 sayısına kadar düşeceği öngörülüyor. İnsanın yaptığı hemen hemen her çalışmayı yapay zekâ  teknolojisi yaparken daha hızlı ve kusursuz çalışmayı tercih etmez misiniz?

Yapay zekâ teknolojinin diğer olumsuz yanı ise siber suç konusu. Nedense bu konuyla ilgili görüşler ifade edilmemekte. Bu konu çok hassas ve önemli olduğu için özel bir çalışma ile karşınıza geleceğim.

Sevgi ve Saygılarımla,

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün