Ben-Gvir bu yıl 3. kez Tapınak Tepesinde

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Tişa BeAv orucu vesilesiyle perşembe sabahı Tapınak Tepesini ziyaret etti.

Dünya
27 Temmuz 2023 Perşembe

Ben-Gvir, güvenlik açısından gergin bir dönemin gölgesinde gerçekleşen ziyaretinde, ‘‘Burası İsrail hükümetinin yönetimini göstermek önemli bir yer. Burada hepimiz kardeşiz. Sağ, sol, dini, laik hepimiz aynıyız. Bir terörist saldıracağı zaman aramızda ayrım yapmaz. Birlik olmamız gerekiyor. İsrail sevgisi önemlidir" ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir'e ek olarak, Otzma-Yehudit Partisinden yetkililer de Tişa BeAv vesilesiyle Tapınak Tepesini ziyaret ettiler.

Ben Gvir’in İsrail’de hükümetin kurulmasından sonraki Ocak ayında ve Kudüs Günü için Mayıs ayında Tapınak Tepesini yaptığı ziyaretler Arap dünyasında öfkeye ve ayrıca ABD'den kınamaya neden olmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Ben-Gvir'in Mayıs ayındaki ziyaretinin endişe verici ve kışkırtıcı olduğunu ifade etmişti.

Dışişleri Bakanlığı, "Kutsal yerlerin siyasi amaçlar için kullanılmaması gerekir. ABD statükoyu destekliyor ve tüm tarafları mekânın kutsallığına saygı duymaya çağırıyor. Ben-Gvir'in hükümetin kurulması üzerine Tapınak Tepesini ziyaret etmesinden sonra ABD, ‘‘Bu ziyaret kabul edilemez bir eylem" demişti.

Arap dünyası da Ben-Gvir'in Tapınak Tepesine gidişini kınamıştı. Suudi Arabistan Krallığı, Ben-Gvir'in davranışının tüm uluslararası sözleşme ve anlaşmaları bariz şekilde ihlal ettiğini belirtmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün