Sevgi ve Affediliş Günü TU BEAV

Takvimdeki en kederli gün olan Tişa BeAv´dan sadece birkaç gün sonra Tu BeAv´da birçok mutlu olay gerçekleşir. Dolunay zamanına gelen 15 Av, romantikliği, bereketi, sevgiyi çağrıştırır. Günümüzde Tu BeAv İsrael´de bir Aşk Günü, Sevgi Günü olarak kutlanır ve evlilikler ve yeni başlangıçlar için çok hayırlı bir gün olarak kabul edilir. Bu yıl Tu BeAv; 1 Ağustos Salı akşamı ve 2 Ağustos Çarşamba günü kutlanıyor.

Nazlı DOENYAS Kavram
26 Temmuz 2023 Çarşamba

Av ayının 15’i anlamına gelen Tu BeAv’da, tarih boyunca birçok mutlu olay ve mucize gerçekleşti. Bu da olayların en kötü anında bile umutsuzluğa kapılınmamasını, her şeyin sona ermediğini, en beklenmedik bir anda, göz açıp kapayana kadar kısa sürede, Tanrı’nın Yardımı ile birden yeni bir kapı açılıp işlerin düzelmeye başlayacağını hatırlatır. Tarih boyunca 15 Av-Tu BeAv’da yaşanan ve affedilişi, sevgiyi, bütünlüğü ve umudu yaşatan mutlu ve hayırlı olaylar, Tişa BeAv’daki düşüşten sonra yükselişin başladığını gösterir.

Bu yıl Tu BeAv; 1 Ağustos Salı akşamı ve 2 Ağustos Çarşamba günü kutlanıyor.

Yedi Teselli Haftası

Tu BeAv’da yedi teselli haftasının süreci başladığı için, yeni başlangıçlar, yeni ilişkiler, yeni ortaklıklar kurulması için çok hayırlı bir dönemdir. Tişa BeAv ile Roş Aşana arasındaki yedi Aftara; Şiva De Nehamta-Teselli Yedilisi olarak adlandırılır. Bu Aftaralar, Yeşayau Peygamberin kitabından, Bet Amikdaş’ın yıkılışından duyulan acıyı bir nebze olsun teselli edebilecek ve gelecek için ümit veren bölümlerdir. Bu aftaralarda Yeşayau Peygamber, çok üzgün olan Yahudilere, günah işledikleri, suçlu oldukları halde Tanrı’nın onları hiçbir zaman unutmayacağı, ışıklı günlerin yakın olduğu mesajını verir.

Kısa Kısa Tu BeAv

İsmi: Tu BeAv, Av ayının 15’i anlamına gelir.

Tu BeAv’da Gerçekleşen Mutlu Olaylar: Tarihte bu dönemde birçok mutlu olay gerçekleşir. Casusların kurguladığı rapor sonucu meydana gelen ve Tişa BeAv’dan beri devam eden ölümler sona erdi. Toplumdan dışlanan Binyamin Kabilesi, tekrar topluma kabul edildi, bu şekilde yok olmaları engellenmiş oldu. Kabileler arası evlilikler yapılmaya başlandı. Halkın Bet Amikdaş’ı ziyaret etmesini engelleyen birlikler kaldırıldı. Betar’da ölenlerin gömülmesine nihayet izin verildi. Ve günlerin kısaldığı, güneşin etkisinin azaldığı, döngünün son bulduğu döneme girildi.

Nerede Belirtilir: Tu BeAv’da gerçekleşen mutlu olaylar, Talmud Bava Batra 121a ve 121b’de belirtilir.

Ne Yapılır: Rabiler tarafından takvime eklenen bu mutlu güne özgü bir kural veya kısıtlama yoktur. Tu BeAv bayram olduğu için bugün Tanrı’ya yakarış duaları-Tahanunim yapılmaz.

Tu BeAv’ın Tarihsel Geçmişi, Tu BeAv ve Yom Kipur, Tu BeAv ve Tişa BeAv Bağlantısı:

http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2145:tu-beav-in-tarihsel-gecmisi&catid=67:tu-beav-nedir&Itemid=240

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün