Ağa Takılanlar´da bu hafta

•Netanyahu şu anda iyi görünüyor. Ancak İsrail´in en uzun süre iktidarda kalan başbakanı ve birçok kişinin gözünde gücü her şeye kadir bir kahraman olan 74 yaşındaki lider, son aylarda bir dizi sağlık sıkıntısı yaşadı. Geçen sonbahardaki Yom Kippur bayramında bayılmış ve yakın çevresi oruç yüzünden olduğunu söylemişti. Bu defa da "güneş yüzünden" olduğunu söylediler. Sebep ne olursa olsun Netanyahu´nun bir düdüklü tencereden farksız olan günlük hayatının sağlığına iyi gelmesi olanaksız. Ben Caspit - https://www.al-monitor.com/tr/

İzak BARON Diğer
26 Temmuz 2023 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • SEBEP NE OLURSA OLSUN NETANYAHU'NUN BİR DÜDÜKLÜ TENCEREDEN FARKSIZ OLAN GÜNLÜK HAYATININ SAĞLIĞINA İYİ GELMESİ OLANAKSIZ

Her zaman olduğu gibi gerçek arada bir yerde. Biden Netanyahu’ya önümüzdeki günlerde görüşmekten söz etti ama Beyaz Saray’a davet etmedi. Görüşme büyük ihtimalle sonbaharda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında gerçekleşecek.

Adının açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor'a konuşan üst düzey bir İsrailli siyasi kaynak bunu şöyle yorumladı: “Böyle bir görüşme başarıdan ziyade aşağılanmadır. Bu tür görüşmeler, Amerika'nın önemli bulmadığı, kıdemsiz Üçüncü Dünya liderleriyle yapılır. Netanyahu bununla övünüyorsa başı gerçekten dertte.”

Biden yönetimi ise seçeneklerini açık tuttuğu izlenimini veriyor. Netanyahu Biden’la telefon görüşmesinde bir kez daha söz verdiği gibi yargıyı iğdiş etme tartışmasında muhalefetle bir uzlaşmaya varırsa ABD Başkanı ile görüşmesi Oval Ofis seviyesine yükseltilebilir.

Bu arada, yasa tasarısının parlamentodaki oylaması yaklaşırken hükümet karşıtı gösteriler de kızışıyor. Protestocular geçtiğimiz hafta olduğu gibi salı gününü “öfke” ve “hayatı durdurma” günü ilan ederek otoyolları, kavşakları ve tren istasyonlarını kapattılar, işçi federasyonu Histadrut’un Tel Aviv'deki genel merkezi önünde gösteriler düzenlediler.

Netanyahu’nun partisi Likud’dan üst düzey bir isim Al-Monitor'a şöyle konuştu: “Netanyahu ikili oynamaya devam ediyor. Başkan’a [tasarı üzerinde] mümkün olan en geniş mutabakat için çabalayacağına dair İngilizce söz veriyor, radikallere ise İbranice ‘bastırın’ diye talimat veriyor. Bunun sonu iyi olmayacak.”

Görünen o ki tüm bu çalkantılar Netanyahu’nun sağlığını da etkiliyor. Hafta sonunda evinde baygınlık geçiren ve yere düşerek başını vuran Netanyahu hastaneye kaldırıldı. İlk teşhis, bir gün önce aşırı sıcak bir havada Taberiye Gölü’nde tekne gezintisi yapan Başbakan’ın sıvı kaybına uğradığı yönündeydi. Ancak Netanyahu geceyi İsrail’in en büyük hastanesinin kardiyoloji bölümünde geçirdi ve tetkikler için tanınmış kardiyologlar çağırıldı. Neticede kendisine deri altı kalp ritmi monitörü takıldı ve ertesi gün taburcu edildi.

Netanyahu şu anda iyi görünüyor. Ancak İsrail'in en uzun süre iktidarda kalan başbakanı ve birçok kişinin gözünde gücü her şeye kadir bir kahraman olan 74 yaşındaki lider, son aylarda bir dizi sağlık sıkıntısı yaşadı. Geçen sonbahardaki Yom Kippur bayramında bayılmış ve yakın çevresi oruç yüzünden olduğunu söylemişti. Bu defa da "güneş yüzünden" olduğunu söylediler. Sebep ne olursa olsun Netanyahu'nun bir düdüklü tencereden farksız olan günlük hayatının sağlığına iyi gelmesi olanaksız.

Ben Caspit

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/07/why-bidens-invitation-netanyahu-not-israeli-achievement#ixzz885uA8PxJ

  • BUGÜN EĞİTİMLİ BİR İSRAİL VATANDAŞI FİLİSTİNLİNİN MEDYA SEKTÖRÜNDE ÇALIŞABİLECEĞİ BELKİ DE EN İTİBARLI YER, HÂLEN HAARETZ’DİR

Bugün Haaretz, her ne kadar uluslararası prestiji yüksek olsa da, İsrail toplumunu tanımak ve doğru analiz etmek adına oldukça kısıtlı bir yelpazeye sahip. Hem Filistin meselesinde hem de İsrail’in sosyoekonomik sorunlarına dair son derece seçici bir sol eleştirel jargonla, pek az kimsenin okuyup dikkate aldığı yorumlar yapmaktan ötesine geçemiyor. Örneğin seküler, LGBT mensubu bir Filistinlinin her iki tarafta yaşadığı “mağduriyet”, dindar bir Filistinlinin yaşadığı mağduriyetin önüne geçebilir ve hikâyesi yayınlanmada önceliğe sahip olacaktır.

Haaretz’in İbranice ve İngilizce baskıların ön sayfası. Gazetenin İngilizce sürümünün basımı ve dağıtımı, The New York Times International ile birlikte yapılmaktadır.

Bu bağlamda Haaretz, hem Müslüman Filistinlilerin kimlik meselelerini hem de ultra-Ortodoks Yahudi kesimin sorunlarını görmezden gelerek, yalnız kavga etmeye teşne bir mecra hale geldi. Öyle ki, geçtiğimiz yıllarda Yeş Atid partisi lideri, eski Başbakan Yair Lapid gazeteyi “anti-Semitizm” ile; İşçi Partisi de “nefret dolu” olmakla suçlar hale bile geldi. Gazetenin eski çalışanlarından Shmuel Rosner bile gazeteyi sürekli felaket tellallığı yapmasından ötürü “okunması gereken bir gazete” olarak görmediğini söylüyor.

Gazetenin tarihi boyunca bu muarız tavrını özetleyen en enteresan sözü ise eski başbakanlardan Golda Meir söylemişti: “Haaretz’in desteklediği tek hükümet, İngiliz mandasıdır.”

Tüm bunlara rağmen Haaretz, yine de takip edilmesi önemli bir mecra. Çünkü bugün artık Itamar Ben Gvir, Bezalel Smotrich gibi aşırı sağcıların şekillendirdiği İsrail siyasetinde, Haaretz, Filistinlilerin sorunlarına belli ölçüde kulak veren ve bu sorunların dillendirilmesini sağlayan tek yayın organı sayılabilir. Bugün eğitimli bir İsrail vatandaşı Filistinlinin medya sektöründe çalışabileceği belki de en itibarlı yer, hâlen Haaretz’dir. Yine de bu durum, yukarıda anlatılanlar göz önünde bulundurulursa, Türkiye’den Haaretz’e olan bakış açımızda dikkatli olmamız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

FATİH ŞEMSETTİN IŞIK

https://www.gzt.com/mecra/haaretz-israilde-filistinin-vicdani-mi-3768505

  • ALTERNATİF BİR HAT İLE DOĞU AKDENİZ'DEKİ HAVZADAKİ DOĞAL GAZIN TÜRKİYE ÜZERİNDEN BELKİ BİR KISMININ DA TÜRKİYE'DE KULLANILMASIYLA AVRUPA'YA ULAŞTIRILMASI MÜMKÜN

Peki, İsrail gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilebilir mi? Dr. Cihad Terzioğlu, "Türkiye alternatif bir hattı, burada mavi ile çizilmiş. Bu da bir hat tasarımı olarak karşımıza çıkabilir. Alternatif bir hat ile Doğu Akdeniz'deki havzadaki doğal gazın Türkiye üzerinden belki bir kısmının da Türkiye'de kullanılmasıyla Avrupa'ya ulaştırılması mümkün. Bu gazı iletmek için 5 yöntem var. Bunlardan bir tanesi burada havzada tespit edilen gazın bölge barışına hizmet etmesi. İkincisi tamamen Rus gazına alternatif olarak Türkiye'nin desteğiyle, Türkiye'deki bir boru hattıyla Avrupa'ya bu gazın ulaştırılması projesi konuşuluyor. Üçüncü ihtimal ise Mısır ya da İsrail yakınlarında kurulacak bir yüzer sıvılaştırma ve gazlaştırma tesisleri yardımıyla, bu gazın tamamen LNG piyasasına, küresel enerji piyasasına yani tüm dünyaya gemilerle sevk edilecek bir seviyeye getirilmesi. Dördüncü ihtimali düşük olan bir senaryo da Mısır tarafında bunun elektriğe çevrilip, kablolarla deniz altından Avrupa'ya ve Türkiye'ye ulaştırılması da gündemde. Tıpkı Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs tarafına deniz altından kablo ile elektrik transfer etmesi gibi. Yine doğal gazın direk hidrojene çevrilip transfer edilmesi gündemde" dedi.

https://www.cnnturk.com/video/dunya/avrupaya-gazin-yeni-rotasi-turkiye-mi

 

Takılan tweetler

  • Adil Bali@adilbali

Yeşilköylü şair Roni Margulies'den Ağıt şiiri:

işte yine  istanbul

alçalıyor uçak florya üzerine,

sağ taraf açık seçik yeşilköy.

kapasam gözlerimi;

adil abi’nin bisikletçi dükkanı,

röne park’ın ağaçlarında kalplerle oklar

reks sineması’nın kocaman ekranı,

ekonomidis’lerin bahçesinde mangallar.

inişten hemen önce,

uzansam  dokunacam, tam uçağın altında,

iki çocuk duruyor caddenin ortasında,

atılıvermiş  çimlere bisikletler

biliyorum birazdan yandımçavuş’ ta,

macera bu ya, ayran içmeye gidecekler.

sarsılarak değiyor tekerlekler yere ;

yeniden yaşamaya değil bu sefer

gömmeye geldim çocukluğumu babamla beraber.

roni margulies

https://twitter.com/adilbali/status/1681773837417848832

  • Gabi Behiri@gbehiri

Bu haberi su 2 haberle beraber okumak lazim:

1)Ayni hafta Filistin Lideri Mahmud Abbas da Erdogan'la gorusecek.

2)Ayni hafta Turkiye ziyareti oncesi Netanyahu Guney Kibris'a gidecek.

Ayrica haftaya "Makulluk" yasasinin yasalaşması ile Israel'de protestolar artacaktir.

 

Netanyahu ulke yangin yeri halindeyken dis ziyaretlere gidecek. Gidebilecek mi? Giderse kimin umrunda olacak?

https://twitter.com/gbehiri/status/1682115997098975240

  • Ferit Belder@FeritBelder

İsrail’de yargı reformu karşıtı protestolar devam ediyor. “Demokrasi için Büyükanneler” de sokakta :)

 

https://twitter.com/FeritBelder/status/1681371251892158481

  • Tulin DALOGLU 💫🦋@TulinDaloglu

İnsanlar demokrasiye sahip çıkma cesaretini gösterdikleri müddetçe, demokrasi canlı kalır. İsrailliler, inanılmaz bir demokrasi mücadelesi veriyorlar. Her geçen hafta bu sergiledikleri kararlılığa saygım katlanarak artıyor. Bakalım Netanyahu ara formülü bulmak için yeterli iradeyi gösterebilecek mi? İzleyelim...

https://twitter.com/i/status/1681703999123095558

https://twitter.com/TulinDaloglu/status/1681713436185460752

  • Tulin DALOGLU 💫🦋@TulinDaloglu

Bugün İsrail parlamentosu Knesset'te Yargı Reformu'nun oylaması var. 29 haftadır aralıksız hükümetin bu yönelişine karşı duruş sergileyen İsrailliler, dün Batı Duvarı/Kotel'den Knesset'e kadar el ele vererek bir zincir kurmuşlardı. Geceyi parlamentonun önünde geçirdiler. Ve İsrail polisi de böyle bir "sabah duşu" veriyor. Bir dünya vatandaşı olarak, bu protestoya katılan İsraillilerin demokrasilerine sahip çıkma adına gösterdikleri dirayete tarifsiz bir hayranlık ve saygı duyduğumu bir kez daha ifade etmek isterim.

https://twitter.com/TulinDaloglu/status/1683353713560125440

  • StandWithUs@StandWithUs

Netflix'in " #StrangerThings " dizisindeki Will Byers rolüyle tanınan Yahudi aktör @noah_schnapp  şu anda #Israel de #Jerusalem 'ün Ağlama Duvarı'ndan bir fotoğrafı Instagram'da "Kültürüm hakkında çok şey öğreniyorum. Çok ilham verici" başlığıyla paylaştı. 🇮🇱

 

https://twitter.com/StandWithUs/status/1682092255912271893

  • Eli Dror@edrormba

IDF'nin Arap Medyasından Sorumlu Sözcü Yardımcısı Binbaşı Ella Waweh, IDF'deki ilk Arap Müslüman kadın binbaşı

 

https://twitter.com/edrormba/status/1682103146288492547

  • The Brookings Institution@BrookingsInst

İki devletli bir çözümün yokluğunda, Demokratların %80'i ve Cumhuriyetçilerin %64'ü, tam vatandaşlığı olmayan ve onun otoritesi altında yaşayan Yahudi olmayan insanlar için eşitliğin olmadığı bir Yahudi İsrail yerine, artık Yahudi olmayan demokratik bir İsrail'i seçeceklerini buluyor @ShibleyTelhami

 

https://twitter.com/BrookingsInst/status/1681754827708153858

  • Gabi Behiri@gbehiri

Duzeltelim: İsrael’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun uygulamayı planladığı yargı reformuna karşı çıkan on binlerce kişi Tel Aviv’den baskent Kudüs’e yürüdü.

 

https://twitter.com/gbehiri/status/1682867462403145728

  • ivo molinas@basyazar

Einstein gibi Aşkenaz yahudisi olan Oppenheimer 1937’de babasından kalan 300 bin dolarlık miras parasını Amerikalı solcu örgütlere yardım olarak vermişti.2.Dünya Savaşı sonrası ise Mc Carthy döneminde hep gözetim altında kalmıştı.Einstein da bu gözetimden bir ara nasibini almıştı

 

https://twitter.com/basyazar/status/1682830631238090755

  • Tulin DALOGLU 💫🦋@TulinDaloglu

Trump’ın İsrail Büyükelçisi David Friedman: “İsrail'in mevcut iç çekişmeleri ile 2000 yıl önce İkinci Tapınağın yıkılmasına neden olan çatışmalar arasındaki çarpıcı paralellikler göz önünde bulundurulduğunda, İsrail Hükümeti neden Tişa B'Av arifesinde Yargı Reformu tasarısını gündeme getirdi? Çok kötü bir zamanlama.”

https://twitter.com/TulinDaloglu/status/1683147676634816512

  • Modern 📖 Talmud@ModernTalmud

Mazel tov on your Bar(bie) Mitzvah

 

https://twitter.com/ModernTalmud/status/1682412949170683906

  • ivo molinas@basyazar

75 yıldır düşmanlarının yapamadığını siyasiler başardı.İsrail halkı karpuz gibi ikiye bölündü.Sağda Tel Aviv’de hükümet yanlılarının, sağda Kudüs’te ‘demokrasi yanlılarının’ bugünkü protesto mitingleri. Netanyahu hastanede. Herzog ona gidip oylamayı durdur diyor…

 

https://twitter.com/basyazar/status/1683160821038292992

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • İsrail’le Suudi Arabistan arasında ticaret koridoru projesi resmen doğrulandı – Jack Dutton

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/07/work-israel-saudi-land-bridge-has-begun-israeli-foreign-ministry-confirms#ixzz885uUVBnj

  • Kudüs’te Hristiyanlara yönelik nefret saldırıları niçin artıyor? – Mazal Mualem

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/06/israels-christians-horrified-hate-crimes-jerusalem

  • Arkadaşım Rafael Sadi – Soner Yalçın

https://www.sozcu.com.tr/2023/yazarlar/soner-yalcin/arkadasim-rafael-sadi-7749568/

  • Mishka Ziganoff Kimdir? Rafael Sadi – Rafael Sadi

 

https://hasturktv.net/mishka-ziganoff-kimdir-rafael-sadi4889-2/

  • Pfizer'in tersten okunuşunun İbranice "Veba ve Yeraltı Tanrısı" anlamına geldiği iddiası

https://teyit.org/analiz/pfizerin-tersten-okunusunun-ibranice-veba-ve-yeralti-tanrisi-anlamina-geldigi-iddiasi

  • Roald Dahl Müzesi, Roald Dahl’ı Kınadı: Müze, Yazarın Antisemit Olduğunu Kabul Etti

 

https://kayiprihtim.com/haber/roald-dahl-muzesi-antisemit-kabul/

  • Roni’nin hatıra defteri

https://serbestiyet.com/haberler/roninin-hatira-defteri-136636/

  • Bugün Pazar Yahudiler Azar – Ayşe Arman

 

https://www.hurriyet.com.tr/bugun-pazar-yahudiler-azar-6412857

  • Roni Margulies - Serbestiyet’teki son yazısı : Mutlu bitmiş bir göç öyküsü

https://serbestiyet.com/gunun-yazilari/mutlu-bitmis-bir-goc-oykusu-128976/

  • Robert Oppenheimer kimdi, neden 'Ölüm oldum' dedi? - Ben Platts-Mills

https://www.bbc.com/turkce/articles/cjq1vkzdw03o

  • Erdoğan'ın Körfez turu İsrail'den nasıl gözüküyor? İbrahim anlaşmalarının önemi ne? - Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak

https://www.youtube.com/watch?v=l-czozEERY4

  • "Biden ve Netanyahu arasındaki kara kedi Barack Obama’dır’’ - Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak (Serdar Cebe - Dilge Timoçin)

https://www.voaturkce.com/a/biden-ve-netanyahu-arasindaki-kara-kedi-barack-obama-dir-/7187169.html

  • İsrail’in 2011 Sonrası Bölgesel Vizyonunda Türkiye’nin Konumunun Kimlik-Güvenlik Penceresinden Analizi: Meydan Okuyucu Mu Yoksa Seyirci Mi? - Ferit BELDER, Nurlan MUMINOV - Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2839085

  • Lagerfeld: Chanel’i temizleyen adam  - L. Deniz Ertuğ

Buna rağmen, Lagerfeld’in Merkel yönetiminin mülteci politikasına dair “Milyonlarca Yahudi’yi öldürüp, yerine bunca yıl sonra hâlâ onların en büyük düşmanı olan milyonları alamazsınız” demesi tepki toplamıştır. Bu sözlerin Yahudiler açısından en sorunlu kısmı Holokost’un başka olaylarla kıyaslanması olsa da burada Karl’ın cesurca davrandığını ve ülkesinin geçmişini üstlendiğini düşünüyorum. Bütün mültecilerin Yahudi düşmanı olması öngörüsünde de büsbütün haksız olmasa gerek. Müslüman dünyanın bir Yahudi düşmanlığı sorunu aslında yoktur. Bugün varsa sebebi bunun Hristiyanlar tarafından Müslüman toplumlara aktarılmış olmasıdır. Yine de ne yazık ki bu, bugün artık bir vakıa hâline gelmiştir.

https://www.politikyol.com/lagerfeld-chaneli-temizleyen-adam/

  • İkisi de cesurdu - Oğuz Makal

Dario (gerçek adı David Arugete) üzerine öğrendiklerim üniversite yıllarımda okuduğum Tarık Dursun K.'nın (Kakınç) Rıza Bey Aile Evi romanında anlattığı, İzmir’de hem Tarık Dursun K.’nın hem Dario Moreno’nun çocukluk günlerinde ailesiyle bir süre yaşadığı “aile evlerini” aramaya yöneltmişti.

Dario Moreno ve annesi hangi aile evinde yaşamıştı, bilmiyordum… Sonraları çok iyi dostum olacak, üstelik Bilgi Yayınları danışmanı olduğu yıllarda bana “100 Filmde  Başlangıçtan Günümüze Güldürü Komedi Filmleri” kitabını yazmam için üsteleyecek yazar Tarık Dursun K.’ya sormak da aklıma gelmemişti. Belki “burası olabilir” diyerek birkaç yerde ve artık Yahudi İzmirlilerin yaşamadığı aile evlerini fotoğrafladım…

Aradan dört-beş yıl geçti, İzmir sonrası yerleştiğimi düşündüğüm İstanbul’dan sinema dalında akademik hayata adım atmak için ikinci kez İzmir’e döndüğümde ilk işim o sıra yıkılmakta olan Karataş-şimdiki Devlet tiyatrosu- çevresindeki denize inen avlusuyla yıllara meydan okumuş aile evlerini fakülte arkadaşım Bilgin Adalı ile filme almak oldu. (Bilgin Adalı İzmir’de çok kalmadı, YÖK’ü bahane ederek istifa etti, İstanbul’a yerleşti, onlarca çocuk kitabı yayımladı… ’Işıklar içinde uyusun’.)

 

https://www.gazeteduvar.com.tr/ikisi-de-cesurdu-makale-1629268

  • Tire’nin yedi nesillik Yahudileri

https://www.yeniasir.com.tr/cumartesi/2023/07/22/tirenin-yedi-nesillik-yahudileri

  • "Venedik Taciri" üzerinden azınlıkların portresi – Ali Bütkül

https://m.bianet.org/biamag/diger/281817-shakespeare-in-venedik-taciri-uzerinden-azinliklarin-portresi

  • Oppenheimer’ın referans mektupları – Bahar Akpınar

Kimi zamansa bir insanın bilgisi, yetenekleri, iş becerileri ve karakteri hakkında yazılı şahitliğin ortaya konulacağı bu mektubu hazırlamak bir lütuf gibi algılanır. Bazen işim içine başka şeyler karışır. Nereli olduğunuz, ne olduğunuz, kim olduğunuzun önüne geçer. Oppenheimer ve Richard P. Feynman’ın insanlık tarihinin gördüğü çok özel zekaya sahip olmaları bu ayrımcı yaklaşımdan paylarına düşeni almalarını engellemeye yetmez. Her ikisi de Yahudi olan bu bilim adamları, referans mektubu isteyecek kadar güvendiklerini hocalarının onlara Yahudi karşıtı bir bakış açısıyla yaklaştığından habersizdir.

https://www.gercekgundem.com/yazarlar/bahar-akpinar/oppenheimerin-referans-mektuplari-430745

  • Osmanlı Dönemi’nden önemli bir Yahudi Ailesi; Camondolar – Alper Eliçin

https://haber.aero/yazarlar/alper-elicin/osmanli-doneminden-onemli-bir-yahudi-ailesi-camondolar-kamondolar/

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün