Efsane şarkıcı Tony Bennett 96 yaşında hayata veda etti

Gencecik bir asker olarak Nazi Ölüm Kampı Dachau´nun Almanlardan kurtuluşuna yardım eden caz ve pop şarkıcısı 96 yaşında gözlerini yumdu.

Dünya
24 Temmuz 2023 Pazartesi

Sanatçı kariyeri 70 yıla dayanan Bennett, aralarında kendisine Grammy ödülleri ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü de kazandıranlar olmak üzere 70’den fazla albüme imza attı.

 Bennett, II. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunda görev alarak 1944’te Dachau Ölüm Kampının özgürleştirilmesinde rol oynadı. Münih’in dışında yer alan bir kasabadan ismini edinen Dachau, 1933 Mart’ında, Hitler’in başa geçmesinden iki ay sonra açılan ilk Nazi Ölüm Kampıydı. Açılan 44 bin kamp ve fırınlar için bir model teşkil etmişti.

Bennett ‘The Good Life / İyi Bir Yaşam’ adlı otobiyografisinde yaşadıklarını şöyle ifade etmişti: “Mahkûmların, kampta dolaşırken umutsuz ve bomboş bakışlarını asla unutmayacağım. Kampı ele geçirir geçirmez mahkûmlara yiyecek ve su dağıtımı yapmıştık ancak o kadar işkence görmüşlerdi ki, bizim orada onları öldürmek için değil de sadece yardım etmek için olduğumuzun bilincine varamamışlardı. Oraya varmamızdan çok önce kadın ve çocukların öldürüldüğünü ve bir gün öncesinde de mahkûmların yarısının kurşuna dizildiğini öğrendiğimizde dehşet içinde kaldık. Tüm yaşananların akla hayale sığması mümkün değildi.”

2018’de Baltimore Jewish Times’a verdiği bir röportajda Bennett, orduda yaşadıklarının kendisini ömür boyu pasifist yaptığını ve tüm savaşların ve şiddetin geçmişte kalmasının tek ümidi, vasiyeti olduğunu ifade etmişti.

Bennett sanat yaşantısına 1951’de ‘Because of You’ adlı filmin şarkısıyla başladı. Ardından birçok hit parça yaptı. Aralarında ‘Rags to Riches’, ‘Stranger in Paradise’ gibi şarkıların ardından, ona yaşantısının 19 Grammy Ödülünün ikisini kazandıran, imzası niteliğinde ‘I Left My Heart In San Fransisco’yu seslendirdi.

2014’te 88 yaşında Bennett, Lady Gaga ile yaptığı çeşitli düetlerden oluşan koleksiyonla ABD Müzik Listelerinde bir numaraya çıktı. Lady Gaga Bennett’in hem dostu hem de turne arkadaşı olmuştu ancak sadece o değil, bütün genç pop yıldızları onunla çalışmak için sıradaydı. İtalya Calabria’dan ABD’ye göç eden bir ailenin oğlu olan Bennett, 2016’da Alzheimer teşhisi konulduktan dört yıl sonra 2020’de emekli olmuştu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün