Kudüs yolunda binlerce kişi demokrasi için yürüdü

İsrail´de sayıca on bin kişiyi aşan kalabalık bir insan topluluğu 37 dereceyi bulan sıcağa rağmen, hükümetin hukuk sistemini değiştirme kararlarını protesto etmek için Tel Aviv´den Kudüs´e, Knesset binasına doğru, büyük bir çoşkuyla 4 gün boyunca demokrasi çağrısı ile yürüdü.

Elda SASUN Dünya
24 Temmuz 2023 Pazartesi

İsrail’de sayıca on bin kişiyi aşan kalabalık bir insan topluluğu 37 dereceyi bulan sıcağa rağmen, hükümetin hukuk sistemini değiştirme kararlarını protesto etmek için Tel Aviv’den Kudüs’e, Knesset binasına doğru, büyük bir çoşkuyla 4 gün boyunca demokrasi çağrısı ile yürüdü.

Ünlü yazar David Grossman Haaretz gazetesindeki köşe yazısında konuyla ilgili şunları yazdı:
“İsrail halkı asırlardır bölünmeleri ve kırılmaları yaşadı. Ancak son aylarda burada olup bitenler artık bu kapsam içerisine giremeyecek vasıfta. Burada hala kelimelerin tarif edemediği bir süreç yaşanıyor. Dün, Kudüs yürüyüşünün son gününde, oldukça heyecanlı anlar yaşandı. Bunlardan biri cumartesi sabahı, binlerce mavi ve beyaz bayrak sallayan kalabalık bir insan akınının Shoresh bölgesindeki dağın tepesinden yavaşça süzülerek Gesher Hamad'da onu bekleyenlerle buluştuğu zamandı. İki grup birbirine karışıp birleşti; su ve yiyecekler paylaşıldı. Sıcağa ve her şeye rağmen, havada cömertlik, iyi niyet, derin paylaşım duygusu ve ender bir anlayış ruhu vardı. Kanımca şu an yaşananların

toplumun fosilleşmiş ve tehlikeli noktalarını parçalayacak ve belki de çözecek bir sürecin başlangıcı olması muhtemeldir.

Bu hafta İsrail'in demokratik bir devlet olarak kaderi belirlenecek. İmkansız koşullarda evlerini terk eden yüz binlerce İsrailli, hukuk reformunu protesto etmek ve uyarıda bulunmak, aynı zamanda da iyiliksever bir atmosferde, bu durumu kabul etmedikleri ifade için yollara çıktı. Onların bu isteği hafife alınmamalıdır. Ülke şiddetli, kaba, kirletici bir realite haline geldi. Rothman, Levin, Ben-Gvir ve Netanyahu'nun girişimleri, sonuçta; genel resmin kenar boşluklarında yalnızca ‘sanatçının imzası’ olabilir…

(…) Her etnik gruptan, her yaştan, farklı partilerin destekçilerinden ve devleti ataları tarafından kurulan binlerce İsraillinin dağın tepesinden yavaş yavaş indiklerini görmek ne kadar ferahlatıcıydı… Bu ülkenin kurucuları hiçbir şekilde hayallerinden vazgeçmeye

razı olmayacak ve bu hayal yok edilirse hayatlarının da bir anlamı olmayacak. Bu kadar basit!”

KOTELDE DUA

Dört günlük yürüşün yanı sıra Küdüs Kotel / Ağlama Duvarında toplu dua yapıldı. Dindar hahamların yanında hukuk devrimine karşı protestocular da dahil olduğu binlerce kişi ortak bir dua için Ağlama Duvarı meydanında toplandı.

Protesto liderlerinin yanında yer alan hahamlar Ağlama Duvarında "ulusun bütünlüğü ve birliği” için toplu bir dua gerçekleştirdi.

Eski Savunma Bakanı Gantz’ın da aralarında yer aldığı belirtildi. Daha sonra protestocular Knesset binası etrafında bir ‘insan zinciri’ oluşturdu. Geceyi çadırlarda geçiren liberal grup salı günü Knesset toplantılarındaki gerçekleşecek kararları orada bekleyecek.

Kaynak: 23 Temmuz 2023, Haaretz Gazetesi 



Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün