WEB´DEN SEÇMELER

•Ya da komplo teorilerinin tartışmasız en esrarengiz parçası İsrail de artık aynı sarmalın içinde. Bütün dünya, ABD´ye İsrail´e verdiği destek yüzünden kızarken, İsrail´de bazı çevreler ABD´yi hükümete karşı komplo kurmakla suçluyor. Avrupa´nın bütün marjinalleri de suçu atacak bir dış güç buluyorlar. Başlangıçta gülüp geçiliyordu ama dünyaya komplo gözüyle bakmak esas, bu bugün artık hükümetlerin politikalarını etkiliyor, değiştiriyor. Murat Ülker – www.muratulker.com -----------------------------------------------------------------------------

İzak BARON Diğer
19 Temmuz 2023 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

 

  • “OYSA KOSHER RESTORAN, MARKETLERİNDEN MATSA FIRINLARINA, YAHUDİ OKULLARINDAN KAPISINDA POLİS MEMURLARININ NÖBET TUTMADIĞI SİNAGOGLARINA DEĞİN YAHUDİLER, İRAN’DA VARLAR. TIPKI HIRİSTİYAN VE ZERDÜŞTLER GİBİ...”

“İran ile Yahudilerin bağı milattan çok öncesine uzanıyor. İran Devrimi’nden sonra da bu gerçek değişmedi. İbadethaneleri, özel gün ve kutlamaları, okulları var. Bilhassa merak edilen Yahudilerdir aslında İran’da. İran ile İsrail arasındaki hasımlık, öncelikle “İran’da Yahudi var mı? Varsa nasıl yaşıyorlar?” suallerini getirir insanların zihnine. Oysa kosher restoran, marketlerinden matsa fırınlarına, Yahudi okullarından kapısında polis memurlarının nöbet tutmadığı sinagoglarına değin Yahudiler, İran’da varlar. Tıpkı Hıristiyan ve Zerdüştler gibi...”

“3 bin yıllık İran Yahudilerinin derin geçmişinden, yani Yahudilerin kurtarıcısı Pers İmparatoru Kiros’tan (Kuroş-Cyrus) ve Babilon’daki Yahudileri azaptan, kederden kurtarmasından pek söz etmeye gerek yok. Ancak çok yakın bir tarihten söz edelim. “Adı Mercan” kitabını kaleme alırken, daha önce yayınlanmış sohbet ve yazılarından yararlandığım, 1934 İran, Reşt doğumlu İranolog ve tarihçi Profesör Amnon Netzer’in kaynaklarına dayanan kısa bir açıklama yapmak isterim.”

Shahzadeh N. Igual (Röportaj: Sayım Çınar)

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/stil/ii-dunya-savasinin-bilinmeyen-gercegi-ira-42296648

 

  • ROTHSCHİLDLER “DİNİ BÜTÜN” YAHUDİLER OLARAK HER ZAMAN FİLİSTİN’E ÖZEL İLGİ DUYMUŞLARDIR. AİLENİN FRANSIZ ÜYESİ BARON EDMOND JAMES DE ROTHSCHİLD ZİRAATA ÇOK ÖNEM VERMİŞ VE BAZI YAHUDİLER’İN ZİRAİ EĞİTİM ALARAK OTORİTE OLMASINI SAĞLAMIŞTIR. BÖLGEDEKİ BİRÇOK BATAKLIK KURUTULMUŞ VE TARIMA AÇILMIŞTIR. BARON ÖLDÜĞÜNDE 30 YERLEŞİM BİRİMİNDE 500 BİN DÖNÜMDEN FAZLA ARAZİSİ VARDI. İSRAİL’İN İLK BAŞBAKANI DAVİD BEN-GURİON BİR KONUŞMASINDA; KİMSE ONDAN DAHA FAZLA İSRAİL’E HİZMET ETMEMİŞTİR, DEMİŞTİR

Bir ülke eğitimsizse, geri kalmışsa, başaramıyorsa zaten bunun sebebi dış güçlerdir! Ekonomileri, kültürü, akademiyi, tarımı, çevreyi, ahlakı dış güçler bozduğu için her şey kötüleşmiştir. Öyle olmasaydı, yani geri kalmış ülkeler, Batılı emperyalist karanlık odaklar tarafından komplo yapılarak geri bıraktırılmasaydı, tıpkı şanlı geçmişte olduğu gibi bugün de pekala ileri olurlardı!

(...) Ya da komplo teorilerinin tartışmasız en esrarengiz parçası İsrail de artık aynı sarmalın içinde. Bütün dünya, ABD’ye İsrail’e verdiği destek yüzünden kızarken, İsrail’de bazı çevreler ABD’yi hükümete karşı komplo kurmakla suçluyor. Avrupa’nın bütün marjinalleri de suçu atacak bir dış güç buluyorlar. Başlangıçta gülüp geçiliyordu ama dünyaya komplo gözüyle bakmak esas, bu bugün artık hükümetlerin politikalarını etkiliyor, değiştiriyor.

(...) Tabii ki özellikle zenginler komplo teorilerinden paylarına düşeni fazlasıyla alırlar. Bunlara şimdilerde dünyayı yöneten ‘küresel elitler’ deniyor. Bu küresel elitler gizli toplantılar ve faaliyetler yoluyla dünyayı yönetiyorlar. Bu zenginlerin öncüleriyse küresel bankacılığın yani neo liberal kapitalist düzenin ilk temsilcileri olan, haklarında yüzlerce efsane üretilen Rotschild Ailesi.

Prof. Dr. Mustafa Balcıoğlu ve Prof. Dr. Sezai Balcı’nın  Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu kitabı (5) meraklılar için bir kaynak; hocalar Osmanlı Arşivi’ndeki 1500 sayfa dokümana dayanarak Osmanlı-Rothschild Ailesi ilişkisine ışık tutmaya çalışmışlar. 

Osmanlı belgelerinde Rothschild Ailesi’ne dair ilk bilgiler; yazarlar şöyle diyor:

Rothschild ailesinin hedefi; hızlı şekilde servet sahibi olmak, bu serveti aile içinde dağıtmak ve harcamak; şeran ve ruhen Yahudi olarak kalmak. On sekizinci yüzyılda tefecilikle zengin olan Mayer Amschel işlerini aile dışında hiç kimseye emanet etmeyerek beş oğlunu işlerin başına geçirdi. Yahudi şeriatinde Yahudi olmayanlardan faiz almak caizdi. Bu beş kardeşten Nathan Londra’da, James Paris’te, Amschel Frankfurt’ta, Salomon Viyana da ve en küçükleri Napoli’de iş yapmaya başladı. Yabancıları içerisine almayan ailede evliliklerin çoğu kuzenler arasında gerçekleşiyordu. 1800lerin ilk yarısında Rothschild ailesi, Avusturya ve Paris’teki ilk demiryolunu inşa etmiş, Napolyon’a, Danimarka’ya, Brezilya’ya ve İngiltere’ye borç vermişler.

Rothschildlerin Osmanlı devleti ile ilk teması Yunan Devletinin kuruluşu ve Yunanistan tarafından ödenecek olan tazminat ile ilgilidir. Yunanistan Osmanlıya ödeyeceği tazminatı %5 faizle Rothschildlerden borç almış. O dönemde mali açıdan zor yıllar yaşayan Osmanlı devleti daha öncesinden aldığı borçları ödeyememiş ve bu tazminatın mahsubu gündeme gelmiş.

Rothschildler’den borç alınması Mustafa Reşit Paşanın öncülüğünde 1855 yılında gerçekleşmiş. Rothschild ailesi İngiltere hazinesinin tüm emisyonlarını üstlenmesi ve 1853de Kırım savaşını finanse etmesi nedeniyle Osmanlı bürokratları arasında muteber bir banker olarak kabul ediliyormuş.

Yakın tarihte görüldüğü gibi, büyüyen uluslararası ticaret, devletlerin sadece savaş sebebiyle değil, bir sosyal devlet olmanın gerekleri karşısında ihtiyacı olan fonları başka devlet vatandaşlarından, çıkarılan Devlet Tahvilleri karşılığında temini ile ilk uluslararası finans piyasasını gerekli kılmıştır.

İkinci Bölüm: Osmanlı Devletinin mali kontrolü yahut Rothschildler…

Yukarıda da belirttiğim gibi Rothschildlerden büyük miktarlı ilk borç Kırım savaşı devam ederken alınmış. Bundan önce 1850 yıllarında Fransa’daki bankerlerle görüşmeler yapılmış ve borç almak (devlet tahvili çıkarmak) üzere bir mukavele imzalanmış. İmzalanan mukavele padişah tarafından tasdik edilmemiş ve sonucunda Osmanlı devleti tazminata mahkûm olmuştur. Osmanlı devleti mukavelenin feshinden dolayı Avrupa’da itibar kaybetmek istemediğinden imzacı bankerlere hızlıca ödeme yapmaya başlamış. Tazminatın tamamı zamanında ödenememiş, geciken kısım için ise Rothschild ailesinden para tedarik edilmiştir. Devlet maliyesinin kaos içerisinde olduğu bu dönemdeki kötü yönetim Ahmet Cevdet Paşaya göre bilgili ve yetişmiş maliyeci yokluğundan kaynaklanmıştır, yani beceriksizlik ve uyumsuzluktan!

1854 yılından bu yana Osmanlı devleti 220 milyon sterlin borçlanmış, karşılığında ise kasasına sadece 116 milyon sterlin girmiştir. Mali iflastan sonra padişah Abdülaziz’in tahttan indirildiğini ve sonrasında Feriye sarayında ölü bulunduğunu biliyoruz. Yerine geçen 5. Murat tahtta çok kısa kalabilmiş, onun da yerine II. Abdülhamid tahta çıkmış. Hemen ardından Meşrutiyet ilan edilmiştir.

İflasın ardından Rothschildlerle Osmanlı devleti arasında borçlar konusunda önemli bir sorun yaşanmamıştı. Bu borçlar İngiltere ve Fransa’nın kefaletleri altındaydı! Rothschildlerin Osmanlı devletine borç veren diğer bankerlerden farklı yanı her şeyi hesap etmeleri ve öngörülerinin doğru çıkmış olmasıdır.

1879 yılına gelindiğinde Osmanlı’da artık borçlar borçlarla ödenir hale geldiğinden sermayedarlar ile hükümet arasındaki anlaşma sonucu hükümetin 6 kalem geliri alacaklılara devredilmiş, 1886 ile 1908 arasında 19 kez daha borçlanmaya gidilmiş ve ikinci Meşrutiyetten sonra da 8 kez dış borçlanmaya müracaat edilmiş. Osmanlı Devletinden intikal eden bu borçlar ancak Cumhuriyet döneminde ödenebilmiştir.                   

Üçüncü Bölüm: Sultan Abdülhamid, Rothschildler ve Filistin üzerine:

 

Rothschildler “dini bütün” Yahudiler olarak her zaman Filistin’e özel ilgi duymuşlardır. Ailenin Fransız üyesi Baron Edmond James de Rothschild ziraata çok önem vermiş ve bazı Yahudiler’in zirai eğitim alarak otorite olmasını sağlamıştır. Bölgedeki birçok bataklık kurutulmuş ve tarıma açılmıştır. Baron öldüğünde 30 yerleşim biriminde 500 bin dönümden fazla arazisi vardı. İsrail’in ilk başbakanı David Ben-Gurion bir konuşmasında; kimse ondan daha fazla İsrail’e hizmet etmemiştir, demiştir.

Bir diğer ilginç bağlantı; Rusya’da Yahudilere uygulanan baskıların başlangıcı ile Rothschild ailesi adına Filistin’de toprak satın alımı aynı tarihlerde olmuştur. 1880lerin ortasında toprak satışlarından ve bina yapımından endişe duyan II. Abdülhamid bu işlemleri yasaklamıştır. 1890larda ise artık Museviler Osmanlı tebaasına geçiş için müracaatlara başlarlar, yasaklara rağmen rüşvet, hile ve kayırma ile sürdüğü kayıtlara geçmiştir.

Ne garip bir ilişki; bir yanda istibdat idaresi ile iç ve dış güçleri susta durduran padişah, aynı zamanda memurunu sevk ve idareden aciz!

Artık uluslararası bir sorun haline gelmeye başlayan Musevilerin Filistin’e yerleşmesi 1893 yılında Babıali Meclisinde tartışılmıştır. Fakat Kudüs mutasarrıfı İbrahim Hakkı Paşanın muhacir Musevilerin ileride sorun olacağına dair öngörüsü Babıali’de kabul görmemiştir.  “Gerekli tedbirler alınmaktadır” şeklinde bir cevap verilmiştir. Fakat yapılan yazışma ve müzakerelerde aslında Filistin ve Suriye’de birçok şeyin idarecilerin kontrolünde olmadığı görülür. Böylelikle bölgeye gelen muhacir Musevi sayısı 40 bine dayanmıştır. Belgeler göstermektedir ki merkezden gelen emirlere rağmen Rothschild başta olmak üzere Yahudilere arazi satışının yapılması devam etmiştir. Bunda en büyük etken bahşiş adı altındaki rüşvet kavramıdır. Bu göç akınının sebebi ise, o gün Yahudilerin yaşadığı batılı ülkelerde hor görülmesi ve diğer batılı ülkelerce zaten yerleşmelerine imkan verilmemesidir. Dönemin güçlü devletleri İtalya, Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltere Yahudilerin Filistin’de iskânı konusunda hemfikirdiler ve destek vermeye devam ediyorlardı. Bundan güç alan Yahudiler Müslüman halkı bezdirecek davranışlarda bulunuyorlardı. Müslüman halkın bu şikâyetlerine karşılık Yahudiler de karşı şikâyetlerde bulunuyor ve ortam daha da geriliyordu.

Sonuçta 1908 yılına gelindiğinde 1876 yılına kıyasla Filistin’de yaşayan Yahudi nüfus 80.000 olmuştur. Baron Rothschild ise kurduğu 40 yerleşim yerinde “Yishuv’un Babası” (Kutsal Topraklar’ın yerel sakini olan Yahudilere Yishuv denilmektedir. Rothschild’e de bunların hamisi manasına “Yishuv’un babası“ denilmiştir) unvanını almaya hak kazanmıştır.

Dördüncü Bölüm: İttihatçılar, Filistin ve Rothschild Ailesi hakkında yazarların bulguları: 

İkinci meşrutiyetin ilanından hemen sonra Meclis Reisi Ahmet Rıza, hahambaşı vasıtasıyla JCA ve Baron Rothschild ile ilişki kurmak istemiştir. II Abdülhamid’in 1909da tahttan indirilmesinden sonra Filistin politikası değişmiş ve Rothschild ailesi yeniden arazi alımları için girişimde bulunmuştur. Hatta Sultana ait araziler bile artık Rothschildlerin elindeydi.

1917 yılında İngiliz ordusu Filistin’de ilerlerken İngiliz hükümetince onaylanan ve Dışişleri Bakanlığınca Rothschild’e yazılan mektupta “Majestelerinin hükümeti Filistin’de Museviler için bir milli yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır” denilmiştir. Bu belge ile Yahudi devletinin hayata geçirilmesinin ilk adımı atılmıştır. Rothschild ailesinin kontrolündeki hareket, Siyonist Theodor Herzl ve Haim Wiezma’nın sert politikalarından uzak, sabır ve uygun zamanda doğru yerde bulunma ilkesine göre yürütülmüştür. Böylece Musevi nüfus Araplara göre %10 oranında olmasına rağmen Yahudiler Filistin’de devlet kurmak için icazetlerini almışlardır.

Beşinci Bölüm: Rothschildlerle diğer ilişkiler ve Osmanlı’da Rothschild imajı:

1838 yılında yapılan ticaret anlaşmasıyla Osmanlı, Avrupa sermayesine açılmış ve tüccarlar Osmanlı ekonomik alanına nüfuz etmişler. Rothschildler de bundan geri durmamıştır. Aile Osmanlı ülkesinde çıkarılan bakır, kurşun ve diğer madenleri işletmek ve ihraç için teklif vermiştir.

Tüm bunlar olurken Rothschild ailesi fertleri Osmanlı Sultanları tarafından nişanlara, madalyalara ve hediyelere layık görülmüştür. 1854 yılında ilk nişan Padişah Abdülmecid tarafından verilmiştir. Bu tarihten itibaren Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamid tarafından ailenin çeşitli fertlerine nişanlar verilmiş, bazı eşlerine de şefkat nişanı takdim edilmiştir.

Kitaptan anlıyoruz ki, Osmanlı devleti 1854den yıkılışına kadar 41 defa bankerlerden borç almıştır. 1855, 1891 ve 1894 yılındaki borçlanmalar Rothschildlerden yapılmış. Buraya kadar somut bilgiler doğru ama daha sonra kitabın dayandırıldığı temel olan “Rothschildler asıl amaçları olan Filistin’deki Yahudi yerleşimleri için zemin elde etmişler. Bu da yüzyıl öncesinden Yahudi asıllı İngiliz devlet adamı Benjamin Disraeli’nin hayallerinin doğru çıkmasına yol açmış.” varsayımına yönelik bir sonuç çıkarmak bence mümkün değil. Rothschild ailesi ile komplo teorilerini destekleyip yahudilere yönelik ayrımcılığı ve önyargıları pekiştirmekten başka bir işe yaramıyor. Şu anda ise artık böyle güçlü bir aile yok. Bu ailenin hala dünyayı yönettiği falan da yok. Rothschild ailesi sadece Osmanlıyla ilişkilerini sürdürmemiştir. Aile, yaklaşık 100 yıl ülkelerin çıkardığı tahvilleri için dünyada pazar oluşturarak, küresel finans sektörünün oluşmasına katkıda bulunmuş.

Murat Ülker

https://muratulker.com/y/zenginin-mali-zugurdun-komplosudur/

 

Takılan tweetler

 

  • Dr. Işıl Acehan@IsilAcehan

Babası İstanbullu, annesi Halepli Yahudiler olan Erol Bey'in röportajına rastladım bugün. (TikTok'da @ chaidentity isimli hesap yapmış)

O kadar güzel ki! Türkçe altyazı ekleyip paylaşmak istedim. Erol Bey'in babası aynı zamanda Türk ordusunda Üsteğmenmiş.

Ailesi tam bir mozaik 🧿❤️

https://twitter.com/IsilAcehan/status/1680542385049071616

  • 🇹🇷 Nuh ARSLANTAŞ@NArslantas_Prof

Ağustos ayında vakti ve ilgili olanı değerli arkadaşım Rav @mchitrik

 ile Yahudileri ve Yahudiliği konuşacağımız  panele bekleriz...

 

https://twitter.com/NArslantas_Prof/status/1679191247099920386

  • U.S. Embassy Türkiye@USEmbassyTurkey

Türkiye’nin zengin kültür mirasının bir başka unsuruna, İzmir’in kalbindeki Etz Hayim Sinagogu’nda rast gelmek inanılmaz bir şey. On yılı aşkın bir süre önce ABD Büyükelçileri Kültür Mirasını Koruma Fonu aracılığıyla tarihi yapının stabilizasyonunu desteklemiştik. ABD’nin bu güzel ülkede kültür mirasını desteklemesiyle gurur duyuyorum.

— Büyükelçi Jeffry Flake

https://twitter.com/USEmbassyTurkey/status/1679079349562101763

 

  • Ariela Évelyne@arigalite

İbranice kadar özellikle döneminde Türkiye'de konuşulan ve öğrenmeye cürret ettiğinizde insanlar tarafından sürekli 'neden öğreniyorsun?' şeklinde sıkıştığınız başka bir dil var mı çok merak ediyorum, kimseden bu zamana kadar neden Fransızca öğreniyorsun diye bir şey duymadım.

Aynı şeyi dili konuşan milletin insanları da yapıyor, kardeşim kafanı felsefeye, dinlere, siyasete, tarihe, filolojiye soktuğunda her yerde karşına demir bir duvar gibi çıkan dili neden öğrenmeyeyim, bu alanlarla ilgilenen herkes öğrenmeli, bilmeli. Bu psikolojik baskı niye?

Öğrenmeye kalkıştığınız günden itibaren bu baskıya alışmanız gerekiyor, peki değer mi? Elbette değer. En başında dil öğrenmek bir halkı dışarıdan bir pencereden kucaklamaktır, yapacağınız her çalışma bir köprü kurmaktır, bir yozlaşmaya değil barışa götürür zihni.

https://twitter.com/arigalite/status/1679803345211383808

 

  • יצחק הרצוג Isaac Herzog@Isaac_Herzog

İnsan her gün Oscar ödüllü bir film yıldızı, İngiltere'nin 2 kraliçesi ve bir İsrail başbakanıyla aynı anda tanışamaz. Bu gece, #HelenMirren ağırlamaktan ve tarihi İsrail liderini canlandırdığı #JerusalemFilmFestival 'de #Golda de ona katılmaktan mutluluk duyduk.

https://twitter.com/Isaac_Herzog/status/1679537891897163776

 

  • Shirl the Sabra@sabra_the

İsrail başbakanı Golda Meir evde bulaşık yıkıyor...hem de topuklu ayakkabılarla! (1970 başları)

https://twitter.com/sabra_the/status/1679457191278030848

 

  • Ordo ab chao@sordumekin

Cevabı bulan kardeşlerimle Ağlama Duvarı'na gideceğiz 😀

https://twitter.com/sordumekin/status/1670842762130866215

 

  • Turkish Embassy Tel Aviv@TelAvivBE

Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar bugün Tel Aviv Üniversitesi Rektörü Prof Ariel Porat’la Türkiye-İsrail arasında akademik işbirliğini geliştirme konularını ele aldı.

https://twitter.com/TelAvivBE/status/1679160876971044864

 

  • Turkish Embassy Tel Aviv@TelAvivBE

Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar bugün Tel Aviv Üniversitesi’ndeki Türk öğrencilerle sohbet etti ve kendilerine başarılar diledi.

 

https://twitter.com/TelAvivBE/status/1679161002208768000

  • Gasteniz! 🗞@fransizgastesi

📆 #TarihteBugün

16-17 Temmuz 1942’de, sırf Yahudi oldukları için 13.152 kişi Fransız polisi tarafından tutuklandı.

Sınır dışı edilmek üzere Vel d'Hiv'de alıkonulan Yahudiler, buradan trenlerle Auschwitz toplama kampına gönderildi.

Bir daha asla! Anılarına saygıyla 🙏 #VeldHiv

https://twitter.com/fransizgastesi/status/1680581861058174982

  • Dr. Yalç Aydın@professeurfle

Vel d’Hiv, Velodrome d’Hiver’e verilen isimdi. Burası, Paris’te 13.000 Parisli Yahudi'nin, Fransız polisi ve görevlileri tarafından 16-17 Temmuz 1942 tarihlerinde şehrin her tarafından toplandığı alandı. Toplanan kişiler, beş günün ardından transit kamplarına ve ardından çoğunun öldürüldüğü Auschwitz’e gönderildi…

https://twitter.com/professeurfle/status/1680640222676041730

 

  • Gabi Behiri@gbehiri

Bunu soyleyen de oylesine bir bakan degil. Amerikali Yahudilerle cok iyi iliski kurmasi gereken Diaspora Bakani @AmichaiChikli

https://twitter.com/gbehiri/status/1678678233049452552

 

  • Gabi Behiri@gbehiri

Israel'in en iyi gazetecilerinden Amit Segal'in kardesi Arnon Segal bobregini bagislamaya karar vermis. Ne var ki bobreginin bir Yahudi'ye bagislanmasi sartini koymus. Saglik bakanligi bağışçıyı seçtikten sonra kurulun karara müdahale etme yetkisi olmadigini belirtti.

Konunun irkcilik oldugunu soyleyenlere karsi kisinin kendi organini istedigi kisiye bagislama ozgurlugu oldugunu savunanlar da var. Cok da basit bir konu degil.

https://twitter.com/gbehiri/status/1679386510221537283

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/israilde-sartli-organ-bagisi-tartisiliyor-42299842

  • Murat Öztekin@muratoztekin

📌 Duayen fotoğrafçı İzzet Keribar maziyi anlattı:

Ben 6 yaşındayken Varlık Vergisi geldi. Musevi bir aile olarak her şeyimiz gitti. Annem belki kaçmak zorunda kalırız diye yün giysileri hazırda bekletiyordu. Ekmeğin karne ile alındığı günleri de  yaşadık.

https://twitter.com/muratoztekin/status/1678487975053651972

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • İsrail hükümeti ile Biden yönetimi arasında anlaşmazlıklar sebebiyle “gerilim” yaşanıyor – Abdel Ra’ouf D. A. R. Arnaout

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-hukumeti-ile-biden-yonetimi-arasinda-anlasmazliklar-sebebiyle-gerilim-yasaniyor/2943678

 

  • Yargı reformuna Knesset “evet” sokaklar “hayır” dedi

https://harici.com.tr/knessetteki-oylama-israillileri-sokaga-doktu/

 

  • Sivil direniş kazanacak - Umut Can FIRTINA

Kudüs Hebrew Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler Profesörü Tamar Megiddo, BirGün’ün sorularını yanıtladı.

https://www.birgun.net/haber/sivil-direnis-kazanacak-453595

 

  • Netanyahu, Ankara'ya mı geliyor?!... - Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak (Tülin Daloğlu)

https://www.youtube.com/watch?v=ylB1o8YXiHk

 

  • Einstein İsrail'e Cumhurbaşkanı Olma Teklifini Neden Reddetmişti?

 

https://onedio.com/haber/einstein-israil-e-cumhurbaskani-olma-teklifini-neden-reddetmisti-1159641

 

  • Benjamin’in birbirine rakip dostları: Adorno ve Scholem - Bartu Şanlı tarafından Adam Kirsch’in The New York Review’da yayımlanan makalesinden çevrilmiştir

https://vesaire.org/benjaminin-birbirine-rakip-dostlari-adorno-ve-scholem/

 

  • Ayrımcılıkla savaşan otistik aktivist: Moris Karmona - ÇAĞLA GENİŞ

https://www.ilksesgazetesi.com/ayrimcilikla-savasan-otistik-aktivist-moris-karmona

 

  • Dünya Yahudi Spor Müzesi - World Jewish Sports Museum | Bir Acemi Yolcu

2022 yılında Tel Aviv'in hemen yanı başında, Ramat Gan kentindeki Kfar Maccabiah'da (Makabiya Köyü'nde) açılan Dünya Yahudi Spor Müzesi, içeriği itibariyle dünyada bir ilk. Dünya'dan ve İsrail'den Yahudi sporcular ve spor kulüplerinin başarı ve acılarla dolu tarihini 2 saat boyunca, rehber eşliğinde,  gözler önüne sunuyor. İnteraktif bölümler öğretirken hoşça vakit geçirmenize yardımcı oluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=N1HqdouP5lA

 

  • Rıfat Rafael Sadi’nin Ardından -  Selim Salti

 

https://www.turkisrael.org.il/single-post/rifat-rafael-sadi%CC%87-ni%CC%87n-ardindan

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün